Nézem Képzőművészet Duane Michals: A sztori egy ismeretlen Meryl Streep 1975-ös...

Duane Michals: A sztori egy ismeretlen Meryl Streep 1975-ös fotója mögött

Új portréfotókönyve megjelenésének alkalmából Duane Michals visszaemlékszik egy pillanatra egy még ismeretlen színházi színésznővel, aki nagy dolgokra hivatott.

- Advertisement -

Nehéz visszaemlékezni azokra az időkre, amikor Meryl Streepet még nem a világ legünnepeltebb színésznői közt tartották számon. Ám mikor Duane Michals lencsevégre kapta ’75-ben, egy teljesen ismeretlen, épphogy lediplomázott színésznő volt, aki még nem tűnt fel a filmvásznon.

Nekem csak annyit mondtak, hogy rendkívül tehetséges, és nagy dolgok állnak előtte.

 emlékezik Michals. Streeppel ellentétben, a ’70-es évek végére Duane Michals New York egyik elismert fotográfusa volt, aki az évtized legérdekesebb portréfotóit készítette. A specialitása a korszak kulturális hírességei voltak, akiknek karakterét rendkívül egyénre szabottan tudta megragadni:

Soha nem szabad kétszer ugyanazt a portrét elkészítened. A legtöbb fotográfusnak van egy stílusa, és ahhoz igazítja a képei alanyait. De én ebben nem hiszek. Az emberek egyediek, és mindenkihez egyedi megközelítés szükséges

– vallja a művész. Michalsnak olyan emberekről sikerült briliáns képeket készítenie, mint Susan Sontag, René Magritte, Stephen King, David Hockney vagy Johnny Cash.

Michals pont kellő humorral kezeli magát művészként: míg portrékönyve anyagát összeállította, most – 86 évesen – filmeken is dolgozik. Többek közt egy olyanon, amelyben parókában Trumpot alakítja.

Sean Penn és Madonna (1989) / Fotó: Duane Michals

A humorral pedig könnyedség jár, épp az a fajta, amely ezt a Meryl Streepről készült képet is jellemzi. A színésznő a hírnév dobogóján áll, és máris egy tapasztalt sztár természetességével viselkedik a kamera előtt.

Michals visszaemlékezésében Streep teljesen elbódította. A színházban együtt töltött nap után Meryl Streep meghívta magához, ahol kávéztak és házi készítésű tortát ettek.

A portrékönyv kiadása kapcsán a művész sokszor megkapja kérdést, hogy számára mit jelent a fotózás, és mi a célja saját munkáival.

Szerinte egy fotográfus dolga nem az, hogy megmutassa, amit már amúgy is ismerünk.

Tudom, milyenek a fák, a mellek és az autók. Egy fotó azt kéne, hogy megmutassa, milyen az, amiről nem tudok. De persze általában nem azt mutatja. Úgyhogy a fotóim értéke bárki számára egyfajta ellentmondásosság és meglepetés. Szeretem a meglepetéseket

– Duane Michals portrékönyvéről bővebben itt olvashatunk.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Az 50 év után előkerült iratok szerint Samuel Beckett Nobel-díja ellen a biztosság elnöke kampányolt

Samuel Beckett irodalmi Nobel-díja megosztotta a jelölőbizottság tagjait, ez derült ki a Svéd Akadémia archívumának frissen előkerült irataiból.

Tóth Gabi férje, Krausz Gábor a nők védelmére kelt Schobert Norbi videója után

A hétfői ebéd előtt olyan Facebook-videót rögzített Schobert Norbi, hogy tematizálta a magyar közéletet.

Rendezők, akik világhírű festményeket csempésztek filmjeikbe – Ilyen a mozi és képzőművészet csodálatos találkozása

Mi köze Klimt A csók című festményének Scorsese Viharszigetéhez? Vagy a Forrest Gump kis Jenny-jének a 20. század egyik leghíresebb amerikai képéhez?

Brad Pitt: “Quentin Tarantino több nőt szabadított meg a cipőjétől, mint a reptéri ellenőrök valaha”

Nem csak Leonardo DiCapriót és Margot Robbie-t említette meg, de kifejezte háláját Margot Robbie lábfeje, Dakota Fanning lábfeje és Margaret Qualley lábfeje iránt is Brad Pitt.

ez is érdekeltéged
<3