Interaktív színházi projekttel, B. Zetas Péter és Jónás Tamás verseinek feldolgozásával és Sárközi László költészetének megvitatásával zárult a Homo Ludens Project Jégtörő projektje a Patyolatban, amely az előítéletek mérséklésére, a konfliktushelyzetek mérséklésére és egymás megértésére, elfogadására irányult.

Egy roma-magyar kulturális programokkal tűzdelt nap keretében zárta a Homo Ludens Project Jégtörő elnevezésű vállalkozását a befogadó színházi térként működő Patyolatban. A kezdeményezés állandó elemével, a Jégtörő fórumszínházi darabbal kezdődött az esemény, ami egyből interakcióra késztette a kis teremnyi nézőközönséget.

A szervezők először különböző asszociációs, könnyen kivitelezhető gyakorlatokba vonták be a kört formáló nézőket, ezzel bemelegítve őket a rendhagyó színházi előadásra. Előzetesként Kállai Ákos projektvezető össze is foglalta, hogy mire készülhet a néző: 15 percig egy konfliktusokkal átszőtt produkcióra, majd ennek újrajátszására úgy, hogy a néző tapssal megállíthatja a feszült részeket, és megoldást javasolhat a problémák enyhítésére.

/ Fotó: Homo Ludens Project Hivatalos Facebook-Oldala

Irtózatosan kényelmetlen szituációkat követhetett végig a közönség, amelyek az iskolai zaklatásra, rasszizmusra, a pedagógusi nemtörődömségre és kiégettségre épültek. Köpködés, verekedés, rengeteg szorongás zsúfolódott a darabba, és sok néma segítségkiáltás a nézők felé, hogy később megpróbálják kívülállóként megmenteni „Misit” (Kolompár Gábor).

Misi (Kolompár Gábor) / Fotó: Homo Ludens Project Hivatalos Facebook-Oldala

Miután elkezdődött az ismétlés, sokszor tapsolt valaki a körben ülőkből, és adott megoldási javaslatot a konfliktuskezelésre, amit utána élénk vita követett. A projektvezető meg is említette, hogy a felnőtt és gyermek közönség teljesen másképp kezeli a feladatot, a diákok gyorsabban, merészebben próbálják megváltoztatni az eseményeket, míg az idősebbek inkább többet elmélkednek. Ezt igazolta az is, hogy ki futott a program a keretidejéből, illetve nem született egy feloldozó végkifejlet, ami párakban hiányt okozott, de egyúttal egy reális üzenetet is hordozott; nem oldható meg minden gond.

A fórumszínházi jelleg a Jégtörő cselekményén kívül lehetőséget adott az önreflexióra, hiszen arra késztette résztvevőit, hogy a saját konfliktuskezelési eszköztárukat alkalmazzák, és azokat egyúttal újraértékeljék.

De ennél még tovább ment, hiszen aki elmondta az ötletét, hogy miként kellene a színészeknek változtatni a viselkedésén, hogy csökkentsék az indulatokat, be is kellett lépniük a darabba, helyettesítve a színészt, és eljátszani, amit ők javasoltak.

Bebizonyosodott, hogy tanácsot adni könnyű, de annak, aki kapja, nem feltétlenül ugyanolyan egyszerű azt megvalósítani. A Benkő Imola Orsolya szakmai vezetésével készült darab megmozgatta az embereket, egyre többen csatlakoztak bele a beszélgetésbe, még ha a 22 alkalomból most először Misit nem sikerült megmenteni.

/ Fotó: Homo Ludens Project

Bemutatkoztak a Gangesz-Party fiúk

Három jó barát esti jammeléséből, kísérletezéséből fejlődött ki a Gangesz-Party fiúk formáció, amelyben B. Zetas Péter költő verseit zenésítette meg gitáron Oláh Norbert festő és énekelte el a szerzeményeket Szegedi Tamás színész. Oláh Norbert felvezetőjében elmondta, hogy a program keltetője a három fiatal által létrehozott Rombusz Műhely civil kezdeményezés volt, amelyben megpróbáltak egy olyan közeget teremteni, ahol tehetséges fiatalok szabadon gyakorolhatják, vagy éppen bemutathatják művészetüket. Így került alkotói kapcsolatba egymással a költő, a festő és a színész.

Oláh Norbert elmesélte, hogy külön kihívást jelentett számára, hogy dallamot kreáljon olyan verseknek, amik igazából nem rímelnek.

Ezt a problémát Szegedi Tamás néhányszor úgy oldotta meg, hogy énekből átváltott sima beszédbe, amellyel egyúttal jobban hangsúlyozta a tartalmat. Néhány számot játszott a trió, de a közönség biztató tapssal jutalmazta előadásukat.

B. Zetas Péter, Oláh Norbert És Szegedi Tamás (Balról Jobbra). Háttérben Oláh Norbert Festményei / Fotó: Homo Ludens Projekt Hivatalos Facebook-Oldala

Festett testen a költészet

Faludy György egykori felkaroltjával, Sárközi László költővel Benkő Imola Orsolya beszélgetett. Egy-egy fontosabb téma megtárgyalásának közbeékeléseként Frank Tímea, a Jégtörő színésze a költő verseit olvasta fel, miközben a darabban szintén résztvevő Kolompár Gábor és Mezei Tímea Szilágyi Szabolcs fehérre mázolt testére festették fel Sárközi kulcsszavait.

A költő őszintén beszélt hányatott sorsú életútjáról, Faludy Györggyel való termékeny megismerkedéséről, a nélkülözésről, és az ebből kiemelő társáról.

Keserű öntudattal mesélte, hogy a kortárs kritikusai mennyire nem látják azt az újítást, amit a szonett műfajában tett, és értetlenségét fejezte ki a jelenlegi irodalmi közízlés felé.

A Végeredmény / Fotó: Jeney Babara

„Cigány vagyok? Ember vagyok!”– tért ki kettős viszonyára roma származásával kapcsolatban, amelyet először elidegenített magától, majd a cigányság történetének mélyebb megismerésével identitásává tett. Létezem, fázom, nyomor, barátok otthon – ezekkel a szavakkal szaporodott Szilágyi Szabolcs teste, amit utána lelkesen vizsgált meg Sárközi László társával. A költő zárszóként elmondta, hogy már nem ír verseket, és nem tudja, hogy a jövőben gyakorolni fogja-e még művészetét.

Az est záróeseménye a DESZínház két tagja, Bajzáth Ágnes és Krivi Dóra előadásával zárult, amelynek címe De mivel saját képmására teremtett. Jónás Tamás verseit dolgozták fel, a darabot pedig Lukovszki Judit rendezte, zenét pedig Katona Lóránt szerezte. Tavaly a Nemzetközi Roma napon mutatták be először. Alább olvashatjátok el a korábban írt kritikánkat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.