November 11-én jelent meg NAGYEDi harmadik kislemeze Harmónia címmel, amely egy komplex művészeti projekt, és kiegészíti egy kézzel fogható festményhez kapcsolódó NFT-galéria is.

Először versként indult a triphopalapú Harmónia

A Harmónia egy lassú, elsőre talán szomorúnak tűnő dal, amelynek a szövege már a megjelenés előtt ismerős lehetett azoknak, akik követik NAGYEDit. A Soundcloudon és koncerteken évekkel ezelőtt hallható volt az acapella verzió, ami mostanra egy több művészeti ágat magába foglaló megjelenéssé érett. A triphopalapú, eredetileg versként íródott dalt ugyanis egy digitális rajzokból összeállított videó kíséri, mindezt pedig kiegészíti egy kézzel fogható festményhez kapcsolódó NFT-galéria.

„Amikor 2018-ban Angliába költöztem, először egy, a semmi közepén lévő szállodában dolgoztam három hónapig, hogy ott legyen időm meditálni és átgondolni, hogyan tovább, például a zenében” – árulta el a dalszerző-énekes. Mint hozzátette, akkor vette fel az éneket először és az abban, a Soundcloudra feltöltött verzióban folyamatos a madárcsicsergést. Amikor néhány hónappal ezelőtt eszébe jutott, hogy milyen jó lenne befejezni a dalt, tetszett neki a csiripelés, de nem volt megfelelő a hang minősége. Úgy döntött, rögzíti a londoni kertjében a visszajáró madarat, és a felvételből egy részt loopolva indult el a dal hangszerelése. 

Később aztán az összes vizuális ötletet is ezek a madárcsicsergések inspirálták

– mondta.

NAGYEDi NFT-galériával jelentette meg

A dalszerző-énekes először egy festményt készített, majd azt felhasználta fel a Harmónia borítóképéhez, amire kiegészítésként került fel néhány digitálisan rajzolt vonal. Ezt az ötletet továbbgondolva készültek a rajzok, amelyekből ő és párja az első videót összeállították. A projekt azonban itt nem ért még véget.

„A rajzokból készült videókból és képekből egy NFT-kollekciót álmodtunk meg, miután egy klipbe nem fért bele az összes különböző ötlet és próbálkozás. Később addig-addig játszadoztunk a videóval, mígnem véletlenül egy újabb elképzelés született. Ez az anyag még inkább idézőjelben utazós, el tudom képzelni akár képernyővédőként, vagy a koncerteken kivetítve” – tette hozzá a ContextUsnak küldött közleményben a dalszerző-énekes.

Kapcsolódó cikk

Az alkotók 18 fejezetre osztották fel a dalt és a vizuált, amelyek mindegyike megszerezhető egy-egy NFT-ként, vagy összerakható belőlük a teljes kép- és hanganyag. Ezek és további nem helyettesíthető digitális kiadványok – akárcsak az előző kislemez, az Out of This World esetében – az Opensea platformon várják leendő tulajdonosaikat. Mint korábban megírtuk az Out of This World kapcsán, ez az első zenei album Magyarországon, amely NFT-ként is kapható.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet