A Londonban élő dalszerző-énekes, NAGYEDi a még kísérletinek számító blockchain- őrülettel ismerkedik, és legújabb, Out of this world című kislemezét először NFT-ként (non- fungible, azaz nem helyettesíthető tokenként) jelenteti meg.

Az első album, amin NFT piacán is megjelenik

Május 16-án az összes streaming-felületen, valamint a Dalok.hu kínálatában is meghallgatható a legújabb NAGYEDi-dal, az Out of This World. Az ínyencségek kedvelői és a türelmetlenebb rajongók számára azonban már május 9-től elérhető a szám, nem is akármilyen formában.

A digitális kislemez egyedi videografika kíséretében megvásárolható a szerző NFT-kollekciójának részeként. Tizenegy verzió készült a loop-szerűen ismétlődő artworkből, amelyekből egyetlen példány elérhető. 

Nagyedi_Outofthisworld-2
Nagyedi / Fotó: A Szerző Engedélyével

A limitált szériás megjelenés mindegyike 0.011 ETH (Ethereum) áron, nagyjából 12.666 Forintnak megfelelő összegért vásárolható meg. A videók mellett egy, a színfalak mögött készült fotó kerül árverésre, és további fotók és videók is gazdára találhatnak.

Az új dalaimban kísérletezem a hangszereléssel, amihez passzol, hogy a kommunikációban is valami friss és újszerű dologgal álljak elő. Még csak ismerkedem a blockchain-technológiával és az NFT-piaccal, de egy olyan alternatívának tűnik, ami megmentheti az online térbe kényszerült művészek és a művészet jövőjét

– írta a dalszerző-énekes a ContextUs szerkesztőségének elküldött közleményében.

NAGYEDi Out of this world albuma az anyasághoz köthető

Az Out of this world az anyaság csodálatos, egyben megpróbáltatásokkal teli pillanatait fogalmazza meg metaforaszerűen. A személyes hangvételű dalszöveget és az dalszerző-énekestől megszokott vokálharmóniákat elektronikus hangmintákra épülő hangszerelés kíséri. 

Nagyedi_Outofthisworld
Nagyedi És Fia / Fotó: A Szerző Engedélyével
Az újdonsült anyuka fontosnak tartotta, hogy a dal Anyák Napjához kötve jusson el először a hallgatósághoz, azonban egy nem várt betegség miatt a dal megjelenését későbbre kellett időzítenie. 

Ha Magyarországon nem is, számos más országban május 9-én ünneplik az anyaságot, a dalszerző-énekes szerint pedig az NFT-verzió jó lehetőségnek tűnt arra, hogy a független művész a tervek szerinti időben publikálja a dalt.

Az Out of This World a második olyan kislemez, amelyben NAGYEDi nem csak dalszerzőként és szövegíróként, de producerként is bemutatkozik. A végleges mixing- masteringért – akárcsak a legutóbbi kislemez, a Még egyszer esetében – a spanyol Cubico Sound felelt. A dalhoz kapcsolódó mindenféle vizuális artwork Pav Pav nevéhez fűzhető, aki egyben a dalszerző-énekes férje is.

Kapcsolódó cikk

Az exkluzív NFT-kollekció az Opensea marketen érhető el, aki pedig többet szeretne megtudni NAGYEDiről, a hivatalos weboldalon vagy a közösségimédia-felületeken tájékozódhat.

Más, leginkább nyugati országokban egyre hangsúlyosabb az olyan albummegjelenések, amelyeket szintén NFT-piacra is terveznek. A blokklánc egyedivé teszi a nem helyettesíthető tokeneket, azonban a zeneiparban is annyira új az NFT technológia, hogy nincs tisztázva, milyen jogok illetik meg a dalszerzőket, a producereket és a zenészeket az eladáskor. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. Nemrégiben a Twitter alapítójának, Jack Dorseynak az első tweetjét is elárverezték több mint 2,9 millió dollár értékben. Sophia, a humanoid robot műalkotását pedig 688 888 dollárért vásárolták meg. És hogy mi is ez az NFT? Ebben a cikkünkben írtunk róla bővebben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet