Idén több, mint százmillió forintos keretet biztosít a magyar irodalom külföldi népszerűsítésére a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ), amely februárban nyolc témában írt ki pályázatokat.

Minden eddigit meghaladó éves keret

A sikeres előző ciklusok után minden eddigit meghaladó éves kerettel, első körben több mint 60 millió forint összértékben hirdet pályázatokat a PKÜ a magyar nyelven született művek külföldi megjelenését és promócióját segítendő – tudatta az MTI-vel szerdán az ügynökség.

Közleményük szerint az új kiírások a magyarországi és külföldi szereplőkhöz egyaránt szólnak: a magyar tudományos műfordítók, szépirodalmi szerzők, irodalmárok mellett nemcsak a hazai kiadók és ügynökségek, hanem külföldi könyv- és folyóirat-kiadók, valamint színházak, színtársulatok, illetve a magyar irodalmat idegen nyelvre fordítók is a megszólítottak között vannak.

A pályakezdő és tapasztalt műfordítók ebben az évben is két külön kiírásra pályázhatnak: nem teljes műveket várnak tőlük, hanem olyan mintafordításokat, hosszabb részleteket, melyek segítségével könnyebb kiadót találni külföldön a fontos és számukra kedves klasszikus vagy kortárs magyar irodalmi műveknek.

Mint a PKÜ hangsúlyozza, a szövegek mellett a szerzők nemzetközi bemutatkozását is segítik. A Mutasd magad! – irodalmi transzfer pályázat azokat a magyar nyelven író szerzőket, fordítókat, irodalmárokat támogatja, akik saját műveikkel meghívást kapnak egy külföldi rendezvényre, fesztiválra, könyvbemutatóra, író-olvasó találkozóra, színházi bemutatóra vagy tudományos konferenciára.

Kapcsolódó cikk

Alkalmazkodva az ilyen típusú események megszervezésének gyakorlatához, a pályázat december 31-ig nyitva áll, az elbírálás folyamatos. A magyar kiadók és ügynökségek részére ugyancsak mintafordítási pályázatot hirdet a PKÜ, hogy a nyertes pályázók külföldi tevékenységüket profi, idegen nyelvű anyagokkal és az ezek alapján összeállított, jól használható portfólió kialakításával tehessék hatékonyabbá és sikeresebbé.

A Petőfi Kulturális Ügynökség a magyar irodalom tolmácsolása különösen fontos a pandémia éveiben

A külföldi kiadók magyar szerzők szépirodalmi műveinek vagy értekező prózájának fordításához és megjelentetéséhez kaphatnak segítséget. A Petőfi Kulturális Ügynökség különösen fontosnak tartja az illusztrált könyvek kiadásának elősegítését, ezért külön kategóriában kezeli az ilyen művekkel pályázókat – áll a közleményben.

A pályázati rendszer a kortárs és klasszikus magyar drámairodalom gyöngyszemeinek idegen nyelvű előadását is ösztönzi. A magyar drámai művek fordításával jelentkező külföldi székhelyű vagy magyarországi, de idegen nyelven játszó színházak, társulatok, előadóhelyek egyben azt is vállalják, hogy a lefordított darabot színpadra állítják.

Mint a PKÜ közölte, tavaly 100 külföldi kiadó 139 nyertes pályázatát támogatták mintegy 250 ezer euró összértékben. A magyar irodalom legkülönbözőbb műveit ennek köszönhetően 31 nyelvre kezdték el lefordítani, a kínaitól és a vietnámitól kezdve a kazahon át a nagy világnyelvekig.

A PKÜ-nél emellett 92 fordítói pályázat kapott támogatást 27 nyelvre. A mintafordítási pályázaton 11 magyar kiadó nyert: 33 ezer euró összértékben kaptak segítséget ahhoz, hogy idegen nyelvű portfóliót tudjanak összeállítani műveikből. Sikerült továbbá elindítani a magyarra fordító fiatal tudományos fordítók ösztöndíját, a Dienes Valéria pályázatot – emelte ki az ügynökség.

Ezek a számok nagyon nagyok, a magyar irodalom fordítása és fordítói pár éve, a Petőfi Kulturális Ügynökség keretei között elindított támogatási struktúrának köszönhetően folyamatosan dolgozhatnak a magyar irodalom műveinek tolmácsolásán és közvetítésén. Ez különösen fontos volt a pandémia éveiben, amikor sokuk elvesztette más munkáit, kényszerszünetet kellett tartania egyetemi vagy egyéb tevékenységeiben

 – idézi a közlemény a PKÜ irodalom szakmai igazgatóját.

A február 15-én megjelent pályázatok minden eddiginél nagyobb keretösszeggel, több mint 60 millió forinttal segítik a magyar irodalom “exportját”. A tavaszi forduló után, az elmúlt évek gyakorlata szerint indul majd az őszi forduló, nagyságrendileg megegyező keretösszeggel – áll a Petőfi Kulturális Ügynökség közleményében.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet