Margaret Atwood, Ben Okri és JM Coetzee a világ több, mint 100 írójához csatlakozva felszólították a ruandai elnököt, hogy avatkozzon be az egy éve eltűnt Innocent Bahati költő ügyében.

Margaret Atwood 100 íróval együtt kérik a ruandai elnököt, intézkedjen

A PEN International emberi jogi szervezet szerint Innocent Bahatit utoljára 2021. február 7-én, Ruanda déli tartományában, a Nyanza kerületben látták egy szállodában. A Ruandában jól ismert költő, aki a YouTube-on és a Facebookon is publikálta verseit, valamint rendszeresen fellépett élő eseményeken, nem tért vissza Kigaliba, telefonja azóta is ki van kapcsolva, írja a The Guardian. Eltűnését február 9-én jelentették.

Mostanra több mint 100 író és művész írt Paul Kagame ruandai elnöknek, hogy kifejezzék „súlyos aggodalmukat” Bahati életével és hollétével kapcsolatban, és kijelentik, hogy meggyőződésük, hogy Bahati eltűnése „költészetével és a ruandai társadalmat érintő kérdések kritikus megjelenítésével kapcsolatos”.

Felhívjuk a figyelmét erre az ügyre, sürgős intézkedést kérve, mert egy év elteltével Bahati még mindig eltűnt, helyzete pedig ismeretlen. Aggodalommal vesszük tudomásul, hogy a ruandai hatóságok még nem hozták nyilvánosságra az ügyével kapcsolatos nyomozások előrehaladását vagy eredményét

 – mondják a szerzők, Burhan Sönmez, a PEN International elnöke vezetésével, és köztük jelentős nemzetközi nevek is szerepelnek, mint például Paul Auster, Gioconda Belli, Jonathan Franzen, Yann Martel, Elif Shafak, Michael Ondaatje és a Dayton Irodalmi Békedíjas Margaret Atwood, aki legutóbb a transzfóbia ellen szólalt fel.

Úgy gondolják, Innocent Bahati eltűnése kapcsolatban állhat költészetével

Rámutatnak azokra a hírekre, miszerint Bahati hasonló módon tűnt el 2017-ben, miután kritikus megjegyzést írt a Facebookon, néhány nap múlva feltűnt a rendőrségi őrizetben, majd tárgyalás nélkül három hónapra börtönbe zárták, bár nem emeltek vádat ellene. Bahati csak bírósági végzés után szabadult ki.

Kiemelték a 2021 márciusában a kultúráért felelős ruandai külügyminiszternek, Edouard Bamporikinek tulajdonított beszédet, amelyben Bamporiki azt mondta, hogy „amikor a költészet eltéved, félrevezetheti a közvéleményt. Emiatt arra kérlek benneteket, hogy felejtsétek el azokat a nehézségeket, amelyekkel a ruandai költőközösség az utóbbi időkben szembesült, hanem inkább vegye ki a részét, hogy tanácsot adjon és megdorgassa azokat, akik letérnek a helyes útról.”

Nem sokkal Bahati 2021-es eltűnése után, az ön adminisztrációjának egyik tisztviselőjének ezek a dermesztő megjegyzései aligha véletlenek. A tisztviselők szabad költői kifejezésmóddal szembeni intolerancia mintáját sugallják, és jogosan vetik fel a gyanút, hogy Bahati költészete kapcsolatban állhat eltűnésével. Úgy gondoljuk, hogy valaki a ruandai kormányon belül tud Bahati hollétéről vagy sorsáról… A költészet nem bűncselekmény. A világ arra vár, hogy újra hallja Innocent Bahati hangját

– mondják a szerzők.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet