Nézem Képzőművészet Nem volt biztos benne, mégis több mint 400 milliót...

Nem volt biztos benne, mégis több mint 400 milliót fizetett a festményért

Promóció

Egy neves olasz művészettörténész Raffaellónak és követőinek tulajdonított egy Madonnát ábrázoló képet pár nappal az árverés előtt – írja a The Art Newspaper

Promóció
- Advertisement -

Egy Madonnát a gyermekkel ábrázoló, „Raffaello stílusához közel álló” festmény kelt el 1,27 millió euróért (~400 millió forint) a bécsi Dorotheum aukciósházban. A végösszeg a kikiáltási ár több mint háromszorosáig kúszott fel, miután egy híres olasz művészettörténész azt vélelmezte, hogy Raffaello és követői alkotásáról van szó.

Raffaello és tanítványai műve? / Fotó: Dorotheum

A felfedezésnek nevezett kép az aukcióig Adèle d’Affry gyűjteményének részét képezte. D’Affry egy 19. századi svájci nemesi származású asszony és művész volt, akinek további Raffaello-képek is voltak a birtokában.

Kiderült, hogy nem másolat volt a Gránátalmás Madonna, hanem Boticelli, az olasz reneszánsz mester eredetije

A festményről korábban úgy vélték, hogy az Sandro Botticelli 1487-ben készült Gránátalmás Madonná jának egy későbbi másolata. Ám a restauráláskor kiderült, hogy a kép valójában a mester 15. századi firenzei műhelyében született. Az örökségvédelmi szervezet restaurátorai a Viktória és Albert Múzeum és a brit Nemzeti Galéria szakértőivel is konzultáltak, akik szintén megerősítették a festmény eredetét – írta a .

Nem sokkal az aukció előtt Claudio Strinati, aki 2016-ban monográfiát írt a reneszánsz mesterről és a Római Múzeumfelügyeletnél is dolgozott, Raffaellónak és tanítványainak tulajdonította a képet. Azzal érvelt, hogy Giorgio Vasari A művészek élete című könyvében szót ejt a festményről, amelyet Raffaello kezdett el és Ridolfo del Ghirlandaio fejezett be.

Dorotheum

Our Best of the Decade series continues with Contemporary Art! Over … the last 10 years we have sold some exceptional Lucio Fontana artworks. Two of his Concetto Spaziale pieces reached €1,079,300 and €1,071,390! American artist Robert Indiana’s NUMBERS ONE through ZERO followed close behind, achieving €969,420.

A Dorotheum egyik régi mesterekkel foglalkozó szakértője szerint az ár, bár jelentősen magasabb, mint a becsült 300-400 ezer euró, nem azt jelzi, hogy az ajánlattevőket teljesen meggyőzte volna a festmény eredetéről.

Sokat fognak még vitatkozni erről a festményről. Ez egy rejtély. Az alkotó személye még mindig kérdéses

– fejezte ki kételyeit a szakértő. Ugyanakkor hozzátette, hogy a kép sok közös jellemzőt mutat Raffaello 1497-1504 között Umbriában készült festményeivel és rajzaival. A technikai vizsgálatokból kiderült, hogy a festő egy mangántartalmú piros pigmentet és üvegport használt, amit csak nagyon kevesen, Raffaellót és az apját beleértve.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3