A Nemzetközi Rotterdami Filmfesztivál idén is a legprovokálóbb, határáthágó filmeket vonultatja fel palettáján. Mutatjuk az 5 must-seet.

Három dolog tudható biztosan a rotterdami filmfesztről: lesz szél, eső és az év legmeghökkentőbb képsorai. A fesztivált Európa legnagyobbjai közt tartják számon kísérleti filmjei és lázadó stílusa miatt. Az alig pár napjai véget ért filmkarnevál díját, a Tigrist Cai Chengjie kínai rendező filmje, a The Widowed Witch nyerte el. Chengjie sötét szatíráján túl itt van öt olyan film, amelyet érdemes lehet megnézni a felhozatalból.

Nemzetközi Rotterdami Filmfesztivál / Sleepcinemahotel
Jelenet A Sleepcinemahotel-Ből

SLEEPCINEMAHOTEL

Ébredő életterek, lelkek és álmok síkjai váltják egymást Apichatpong Weerasethakul thai filmes rendezésében. A cannes-i díjazott filmjében,  az Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives című 2010-es alkotásában holtak látogatják meg még élő rokonaikat, a 2015-ös Cemetery of Splendourban egy álomkór sújtja szereplőit. Rotterdamban ennél messzebb ment az álom és valóság közti határok elmosásával.

A filmjében egy konferenciaközpontot változtat át egy összetákolt hotellé, amelyben a vendégek egy éjszakát tölthetnek egy kivetítővel borított helyiségben.

A csepegő víz, nyikorgó hajók által meghatározott zenei világ, az alvó lények és az egész szürreális légkör egy üdítő nyugodtságot hoz a tipikus fesztiválnyüzsgésbe.

Nemzetközi Rotterdami Filmfesztivál / Nico, 1988
Jelenet A Nico, 1988 Című Filmből

Nico, 1988

A címszereplő Trine Dyrholm lenyűgöző Susanna Nicchiarelli Nico, 1988 című alkotásában. A film Christa Päfggen német énekesnő és művész-múzsa portréja kései éveiből. Ez nem kis dolog, tekintve, hogy egy nehéz személyiség magányos éveiről szól a történet. A Nico, 1988 egy olyan sztár frusztrációját mutatja meg, aki már továbblépne karrierjében, de múltjához szögezi kortársai megszállottsága a ’60-as évekbeli munkájával, Andy Warhollal és a Velvet Undergrounddal végzett kollaborációjában.

Kitartó heroinfüggősége is a film egyik központi szála, ahogy a problémás kötődése fiához, Arihoz. Szerencsére a sztori tragikuma nem mozdítja el a filmet a moralizálásig.

A karakterek rétegei egy kaotikus road trip során bomlanak ki, ahogy az énekesnő a bandájával turnézik, ideértve egy titkos koncertet a szocialista Prágában.

Nemzetközi Rotterdami Filmfesztivál / The Pain Of Others
Jelenet A The Pain Of Others Című Filmből

The Pain Of Others

Penny Lane 2016-os NUTS! című dokumentumfilmje egy szürreális történet volt feltalálásról és szélhámosságról amely a tudomány, a hoax és a közösségi mitológia keresztezését tárta fel a korai ’90-es években. A The Pain Of Others ezt a tematikát követi a talált-felvétel dokumentarista stílusában.

A film olyan Youtube-videók összevágása, amelyben nők, akiknek meggyőződésük, hogy morgellonjük van, beszélnek betegségükről.

Az orvosok szerint ez a betegség mindössze a képzelet szüleménye, ám a kór elszenvedői állítják, hogy bizarr szimptómák okozója. Lane nem azt akarja felvetni, hogy oldjuk meg ezt a rejtélyt, hanem, hogy inkább figyeljük meg a költő Anne Carson sorait figyelembe véve: A fájdalom egyik legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy magyarázatért kiált. (szerk. ford.)

Nemzetközi Rotterdami Filmfesztivál / Western
Jelenet A Western Című Filmből

Western

A klasszikus western műfaj számtalan újragondolást inspirált. A német rendezők sem kivételek a befolyás alól. Valeska Grisebach egy óvatos határvonal-ütköztetésre szánja el magát a Westernben. Német munkások érkeznek Bulgáriába, hogy infrastruktúrát építsenek, az arroganciájuk még mindig háborús neheztelésből fakad.

Azonban vannak gyengébb próbálkozásaik is a helyiekkel való kapcsolatteremtésre.

Grisebach jól ragadja meg a nehezen észrevehető részleteket ezekben az emberi kapcsolatokban, ugyanakkor az egyetemes kultúrák közti kommunikáció témájában is otthonosan mozog a film.

Bizalmatlanság, imperializmus és a történelem felbujtotta büszkeség az, amely a filmben szereplő fehér lovon túl a konfliktusokat robbanásig fokozza.

Nemzetközi Rotterdami Filmfesztivál / Rose Gold
Jelenet A Rose Gold Című Filmből

Rose Gold

Rotterdam híres a rövidfilmek széles skálájának felvonultatásáról. A legmegkapóbb munkák közt volt idén a kategóriájában Tigrist nyerő Rose Gold. A new yorki Sara Cwynar filmje a kollázst és a reklám jellegű képeket keveri gazdagon színezett képein, amelyek luxus lakberendezési tárgyakat ábrázolnak. Parfümös üvegcséktől svéd designer konyhai eszközökön eszközökig a narráció mindent felvonultat.

Ha már narrálás, egy merengő hang a tárgyakról, mint státusszimbólumokról beszél a film során és a hozzájuk kapcsolódó érzelmeinkről.

A mozi legnagyobb szenvedélye természetesen az iPhone Rose Gold, azon belül is annak bűvös színe.

Fel is teszi a kérdést, vajon van-e totem jellege a telefonnak tekintve az imádatot, amely körülveszi és az arany, mint olyan szimbolikáját is taglalja – Kínában az aranyat kifejezetten szerencsehozó színnek tekintik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.