Budapest, 2016. október 2. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke sajtótájékoztatón értékeli a kvótareferendumot a párt fõvárosi irodájában 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Marjai János

Módosító javaslatot nyújtott be Fodor Gábor a kannabiszfogyasztás legalizálásáról – vette észre a 444.hu.

Hirdetés

A Fidesz-kormány idején – még akkor is, ha a kormánypárt drogpolitikája megbukni látszik –  elképzelhetetlennek tűnő törvény életbeléptetését a 2014-ben a baloldali közös listán mandátumot szerzett volt SZDSZ-elnök indoklása egybevág a nemzetközi tapasztalatokkal.

Szerinte a kannabisz fogyasztásának kriminalizálása veszélyeket rejt, „a büntetőjogi elrettentésen alapuló drogpolitika nem lehet sem hatékony, sem pedig igazságos, mivel sokkal nagyobb ártalmat okoz, mint a drogfogyasztás maga, amelyet egyébként sem képes megszüntetni vagy megelőzni.”

A „kannabisz mint belépő drog” elméletet a tudomány nem igazolta, gyógyászati és rekreációs használatának is lenne létjogosultsága.

A marihuána, pontosabban „a kannabisz, kannabisz-gyanta, -extraktum és -tinktúra, a tetrahidro-kannabinol (THC) izomerek és szterokémiai variánsaik” fogyasztása kikerülne a 2012. évi C. törvény 459. § tiltó hatálya alól.

Nemzeti kannabiszbolt?

A törvényjavaslat szerint 21 év felett lehetne  szabadon fogyasztani marihuánát, ennél fiatalabbak csak gyógyászati célból juthatnának hozzá. A termesztésről nem rendelkezik a javaslat, arról viszont igen, hogy a forgalmazást jogszabályban meghatározott üzletek bonyolíthatnák le.

Fodor 2018. január 1-jén léptetné hatályba a törvényt.

Hirdetés
FORRÁS444
MEGOSZTÁS
B. Zetas Péter 1990-ben született Debrecenben. A Debreceni Egyetem magyar szakán végzett magyar nyelv és irodalom szakon. A LÉK irodalmi kör és a József Attila Kör, valamint a DETEP (Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program) tagja. Verseit publikálta többek közt az Irodalmi Szemle, a Műút, a Tiszatáj, a Palócföld, a Zempléni Múzsa, a Vörös Postakocsi és a Várad. 2013-ban a Várad verspályázatán megosztott első helyezést ért el, 2014-ben pedig a Debreceni Egyetem Határnyitás című verspályázatán a harmadik helyezésért járó díjat vehette át. 2015-ben Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjban részesült újságírás és költészet kategóriában. A ContextUs alapító-főszerkesztője, a Rombusz Műhely egyik alapító tagja. Jelenleg Londonban él.