Kettős érzés maradt bennem az Algiers budapesti koncertje után. Egy elég sokszínű zenekarról van szó. Zenéjükben a punk és a gospel keveredik a neo-blues alapokkal, a new-rave és dark hatással, a tagok pedig egytől-egyig érdekes jelenségek a színpadon. Nemcsak hallgatni, de nézni is jó őket. Azonban a közönséggel való kommunikációban még van hova fejlődniük.

Először látogatott Magyarországra az Algiers, hogy az A38 Hajó színpadán bemutassa, mi is az a gospel-punk. A négytagú zenekar január 29-én érkezett Budapestre második, The Underside of Power lemezük promózásának céljából.

All power to the people – hirdeti a zenekar mottóját a színpadra, a dobok fölé kifeszített plakát. Pár perc múlva nyolc, mindössze néhány ember lézeng a Hajón. A DJ pult mögött Paul Wolinski motoszkál, pontban nyolckor a húrok, vagyis inkább a gombok és tekerők közé csap.

Algiers – “The Underside of Power” (Official Video)

From Algiers’ new album ‘The Underside of Power’ released by Matador Records and available now: http://smarturl.it/TheUndersideOfPower Directed, Produced & E…

A 65daysofstatic nevű angol instrumentális-experimentális rock formációból is ismert DJ-től egy szépen felépített egyórás szettet kap az a kb. egy középiskolás osztályt kitevő ember, akinek az érdeklődését valamennyire felkeltette. Kár érte egyébként, valószínűleg egy zenei fesztiválon az éjfél és a hajnali kettő közötti sávban nagyobb sikere lenne.

Profin megőrülni

Az Algiers négy tagja, a három atalantai származású zenész a nemrég a Bloc Party-ból ismert Matt Tong dobossal kiegészülve nem várakoztatta sokáig közönségét: röpke pár percnyi késéssel álltak színpadra. Üdvözlés és bemutatkozás helyett (vagy gyanánt) egy előre felvett monológot hallgathattunk meg a fiúktól, amiből a hangosításnak hála az első sorból csak címszavakat tudtam kivenni. Sebaj, ezután rögtön egy igazán lélekemelő-tavaszköszöntő számmal, a Death March-csal kezdenek – innentől már pontosan szól, minden egyes hang a helyén, még a hangfalaktól karnyújtásnyira állva is.

27500665 1903124703335989 4401143613062250108 O
/ Fotó: Easy Performer

A koncert után fél füllel hallottam panaszkodni valakit az időnként túlhangosított, zajos hangmasszáról, de ez feltehetőleg a koncepció része volt, és szándékosan hangzott néhol torzítva vagy karcosan egy-egy hang. Ebben a játékban a főkolompost a faarcú gitáros, Lee Tesche alakítja, aki mindenből képes zenét csiholni. Egyszer egy hegedűvonóval hadonászik a gitárja körül, aztán egy kolompszerű valamit fog a kezébe, majd földhöz csap egy gitárt és azt taposva farag zenét.

Mindezt teszi annyira koncentrálva, hogy észre sem veszi, amikor a technikus cuccaira ráborít egy pohár vizet a nagy buzgalomban.

A többiek is sajátosan, de profin tolják a dalokat. Az énekes, gitáros és zongorista Franklin James Fisher nagyon szépen tud a színpadon szenvedni, megélni érzéseket és megőrülni, több dal végén teátrálisan térdre borul, máskor meg Jacksont idézi lépéseivel, a szintis-basszer Ryan Mahanon valami pszichedelikus révület lesz úrrá időnként, egyszerre csapkodja a billentyűket és rázkódik a ritmusra furcsa pózba csavarodva. Matt Tong a dobok és a haja mögül alig látszik ki, mígnem Lee Tescher kezében egy hegedűvonóval a beütőhöz lép és a két, látszólag összeférhetetlen eszközzel valami zajszerű zenét alkot – ekkor Matt arcára irányul a reflektor, aki tettetett közönnyel nézi végig a próbálkozást. Zseniálisan vicces!

Se puszi, se pá

A dalok pörögnek egymás után, három szám kivételével mind a második albumról van. Az egyes számok között nincs átvezetés, az Algiers nem fektet túl nagy hangsúlyt a közönséggel való kommunikációra. Lehet, úgy gondolják, a dalokban és dalszövegekben benne van minden, amit el akarnak mondani.

A koncert közepe tájékán becsúszik egy baki is, az egyik dalt elölről kell kezdeni, mert nem sikerült az énekesnek és a dobosnak összehangolnia a hangokat, elég lazán kezelik a hibát, ahogy a közönség is.

Az utolsó előtti dal, a címadó The Underside of Power alatt mintha végre megtörténne a nyitás, és egy darabig együtt tombolva biztatják egymást, hogy – ahogy az a dalban is elhangzik – a változás hamarosan megtörténik. A varázsnak hamar vége szakad, stílusosan a Time to go down slowly-val elhagyja a banda a színpadot. A visszatapsra nehezen másznak vissza, gyorsan letudnak még két számot, és agyő’, Budapest.

27173592 1903124546669338 6187555204417735470 O
/ Fotó: Easy Performer

Nehéz az Algiers-re emiatt haragudni. Amit művelnek, az szimpatikus: érzékkel vegyítik a rendszerellenes, kiábrándult punkot a reményt sugalló gospellel. Komoly társadalmi-politikai problémákra hívják fel a figyelmet dalszövegeikben, és azt is el kell ismerni, hogy a csapat minden tagja érdekes jelenség a színpadon.

De az ember azért is jár koncertre, hogy valamiféle interakcióba kerüljön a zenekarral, többet meg tudjon róla vagy a dalok keletkezésének körülményeiről. Ez most itt kimaradt. Ennek az oka lehet az is, hogy az Algiers januárban és februárban kvázi egész Európát körbezenéli új albumával és már most elfáradtak a tagok ebben a hajcihőben – de ez mentségnek elég halovány. Máskor legalább egy Hello Budapest-et tessék kipréselni!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.