Egy új tanulmány bizonyítja, hogy a tinédzser fiúkat toleranciára kell nevelni

Azok a fiúk kevésbé erőszakosabbak, akik tiszteletben tartják a nők jogait, írja a Mindbodygreen.

A szülőké az első lépés

Ahhoz, hogy az Egyesült Államokban és a világ minden táján csökkenjen az erőszak, a szülőknek oda kell figyelni arra, hogy toleranciára neveljék a gyerekeiket. Különösen igaz ez a fiúk esetében.

pexels photo 879474 scaled
A kutatás a tizenéves fiúk körében zajlott. / Fotó: Dax Aslaliya

A Pittsburgh-i Egyetem kutatása nem meglepő módon azt tárta fel, hogy azok a tizenéves fiúk, akik szerint a nőket és a lányokat egyenlő jogok illetik meg, sokkal kevésbé hajlamosak az erőszakos viselkedésre, mint azok a társaik, akik nem tisztelik a gyengébbik nemet.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

A normák befolyásolják a viselkedést

A 866 fős kutatás során 13 és 19 év közötti fiúkat kérdeztek meg a bántalmazással, szexuális zaklatással, a nemek társadalmi szerepével és viselkedésével kapcsolatban.

via GIPHY

A felmérésből kiderült, hogy azon fiúk egyharmadánál – akik már randiznak – szignifikánsan nő az erőszakos viselkedés, 56%-uk pedig már szexuálisan is zaklatott valakit korábban. A kutatás azt is feltárta, hogy 68%-uk már verekedett, valamint fegyverrel fenyegetett meg másokat.

Meryl Streep: „Bántjuk a férfiakat a mérgező maszkulinitás jelzővel”

Meryl Streep a sorozat második évadjának egyik beszélgetésén hozta fel a témát. Mindezt azután, hogy kolléganője, Nicole Kidman megosztotta vele, hogy egyik férfi rajongójának mennyire tetszett az első évad. Streep elmondta, hogy a „mérgező maszkulinitás” kifejezés nagyon is sértő. – magyarázta Streep. A színésznő szenvedélyes és elkötelezett harcosa a nők jogainak.

Továbbá azok, akik szemtanúi voltak nők ellen irányuló szóbeli vagy tettleges erőszaknak, azok általában 2-5-ször hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre. Másrészről azok kevésbé hajlamosak az erőszakra, akik úgy gondolják, hogy a nők is egyenlő bánásmódot érdemelnek.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

Változó társadalmi környezet

A tanulmány vezetője, Elizabeth Miller szerint a metoo-mozgalom feltárta azt, hogy a társadalomban milyen magas a nők felé irányuló szexuális erőszak és a méltatlan viselkedés aránya.

models posing 1006346 scaled
Azok a fiúk, akik tisztelik a nőket kevésbé erőszakosak. / Fotó: Mihai Stefan

Az eredmények azt mutatják, hogy a társadalmi környezet bátoríthatja vagy visszafoghatja az egyes viselkedésformákat. Az elfogadásra nevelő ideológiák fokozatos megismertetése segíthet abban, hogy csökkenjen az erőszakos cselekedetek száma mind a nők mind a férfiak irányába.

A férfias sztereotípiáknak való megfelelési kényszer állandósíthatja a nők irányába az erőszakos viselkedést, illetve a fiúk közötti verekedést is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ezek a viselkedésformák nem különíthetőek el, ha az egyiknek megálljt parancsolunk, akkor foglalkoznunk kell a másikkal is[/perfectpullquote]

– állítja Miller.

Fontos felelőssége van ebben a szülőknek is, akiknek el kell beszélgetniük a fiúkkal a nemek egyenlőségével kapcsolatban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból