Biztosan mindannyiótoknak van legalább egy külföldi ismerőse, akinek akcentusán néha elmosolyodtok. De milyen az, amikor kortárs magyar verset olvas fel egy nem magyar anyanyelvű? A Street Poetry erre keresi a választ.

A Street Poetry rovatunk által a ContextUs idehaza és az Egyesült Királyságban igyekszik népszerűsíteni a kortárs magyar irodalmat – e cél indította el a projektet. És persze baromira kíváncsiak vagyunk, hogy a kortárs íróink/költőink egy-egy művét hogyan olvassa fel egy külföldi, valamint a magyar járókelők mennyire vannak képben irodalmárainkkal kapcsolatban.

Első videónk felvételeit a londoni Hyde Parkban rögzítettük, ahol Áfra János Két akarat, Németh Zoltán Állati férj és Ferencz Mónika Hátam mögött dél című köteteik voltak a táskánkban – ezek közül választhatott Amr Tal (Egyiptom), Alessandra (Olaszország), Marco (Fülöp-szigetek) és Aga (Lengyelország).

Mint azt látni és hallani fogjátok, Áfra János kétszer is szerepet kapott a videóban, és nem véletlenül. Valljuk meg őszintén, a magyar nyelv nehéz, és ennél fogva az interjúalanyaink a rövid verseknek örültek. Arról nem is beszélve, hogy Németh Zoltán új kötetetében mindössze 7 vers található, tehát igen nagy lélegzetvételű művekről beszélünk. Aga így két neki tetsző sort választott ki a Kalligram gondozásában megjelenő Állati Férjből.

A felvételek rögzítése után mindenkinek lefordítottuk legjobb tudásunkhoz mérten a versek teljes egészét. Marco külön megjegyezte, hogy: “hihetetlenül fájdalmas ez a vers.”

Alessandra pedig:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ne haragudj, de nagyon nehéz kimondani magyarul a cementgyárat!  Egyébként nagyon mély a kortárs irodalmatok.[/perfectpullquote]

A videóra kattintva kapcsoljátok be a feliratot, ha esetleg nem értitek pontosan a srácok kiejtését!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.