Emlékeztek még Banksy zseniális aukciós fricskájára? A lufis lányt ábrázoló kép rekordáron, 860.000 angol fontért (átszámítva körülbelül 340 millió forintért) kelt el tavaly októberben. A kihirdetés pillanatában pedig megsemmisítette önmagát. Mi imádtuk, a műgyűjtőnek viszont valószínűleg a legszörnyűbb rémálma következett be pár másodperc alatt. Nézőpont kérdése minden. Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.

Műtárgybiznisz Mi adja egy festmény értékét?

A műalkotások eladhatóságát alapvetően olyan tényezők határozzák meg, mint az eredetiség, az alkotó személye, a műtárgy állapota és néhány esetben a ritkaság – utóbbi faktor inkább a művészre vonatkozik, azaz mennyire gyakran fellelhető név az illető a műtárgy-piactéren. Az árat azonban olyan körülmények is befolyásolhatják, mint a keletkezés háttere, az előző tulajdonos(ok), a stílus jellegzetessége vagy az alkotó aktuális népszerűsége. A műtárgy-kereskedelemben is megfigyelhető ugyanis a divat: szüntelenül jönnek-mennek a festők, korszakok, stílusok és különféle technikák.

Aki a múlt században rengeteg romantikus stílusban készült festményt halmozott fel, lovasokkal, gémeskúttal, irreálisan kék éggel és pipacsokkal, az sanszos, hogy a közeljövőben nehezen fog tudni hasznot húzni belőlük, ha az eladásuk mellett döntene.

Egy ragasztószalaggal a falra erősített banán értéke azonban magasabb volt, mint bármikor – egészen addig, amíg valaki végül meg nem ette.

Mutatjuk, melyik az a tíz, jelenleg listavezető festmény, amelyekért a legnagyobb összegeket fizették.

Leonardo da Vinci: Salvator Mundi – 460,3 millió dollár (138 milliárd forint)

Többen megkérdőjelezik, hogy valóban Leonardo da Vinci készítette-e a világ legdrágább festményeként elhíresült Salvator Mundit.

Matthew Landrus Leonardo-kutató ugyanis a mester egyik tanítványának, Bernardino Luininak tulajdonítja azt.

Az 1490 és 1500 közé datált, Jézust ábrázoló Salvator Mundi 2017 novemberében döntött eladási rekordot a Christie’s New York-i árverésén, ahol Abu Dhabi kulturális minisztere vette meg egy magánszemélytől, Dmitry Rybolovlev-től, akinek a neve később is fel-felbukkan majd a cikkben.

Willem de Kooning: Interchange – 317 millió dollár (95 milliárd forint)

Mi sem dobja meg jobban egy műtárgy (és ezáltal a művész) értékét, mint amikor ellopják. Ez történt a holland festő, Willem de Kooning Nő-Okker című képével is, amely több mint harminc éven át ismeretlen helyen „tartózkodott”, mígnem 2017-ben egy hagyatékból egy új-mexikói régiségkereskedőhöz került.

Willem De Kooning Scaled
/ Fotó: Carl Court, Getty Images

Az ellopott kép esete megnövelte az érdeklődést de Kooning más művei iránt is. Az 1955-ben készült Interchange-t egészen 2017-ig a világ legdrágábban eladott festményeként jegyezték, amíg a Salvator Mundi háttérbe nem szorította. Jelenleg Kenneth C. Griffin amerikai milliárdos magángyűjteményének tulajdona, az Art Institute of Chicago pedig bérli azt.

Paul Cézanne: Kártyajátékosok – 278 millió dollár (83,3 milliárd forint)

A Kártyajátékosok öt különböző méretű képből álló sorozat egyik darabja. A széria többi festménye neves múzeumokban található világszerte, úgymint a párizsi Musée d’Orsay vagy a New York-i Modern Művészetek Múzeuma. Az 1890-es évek első felében készült műalkotás jelenleg a katari királyi család tulajdonát képezi.

Paul Gauguin: Nafea Faa Ipoipo (When Will You Marry?) – 222 millió dollár (66,5 milliárd forint)

Gauguin a kép elkészülése előtti évben, 1891-ben utazott először Tahitire (egyébként itt is hunyt el 1903-ban) abban a reményben, hogy ráleljen az „édeni paradicsomra”, ahol a korai, primitív művészetet gyakorolhatja.

Paul Gauguin Nafea Faa Ipoipo
/ Fotó: Hurriyet Dailynews

Csalódnia kellett, a 18. században gyarmatosított Tahiti ugyanis addigra már nem éppen volt ősi, érintetlen és az „európai” kultúra (erőszakos) behatásaitól mentes. Ennek ellenére számos remek festményt ihlettek az utazásai, ilyen az 1892-ben készült When Will You Marry, ami 2015 óta egy katari műgyűjtőé.

Jackson Pollock: No. 17A – 221 millió dollár (66,2 milliárd forint)

Az absztrakt expresszionizmus egyik fő alakjának festménye ugyanannak a gyűjtőnek a tulajdonát képezi, mint a lista 2. szereplője, Willem de Kooning Interchange című képe.

Jackson Pollock No 17A
/ Fotó: Tony Vaccaro, Getty Images

Az 1948-as No. 17AGriffin több másik tulajdonához hasonlóan – nincs nyilvánosan kiállítva. Mi tagadás, mi is szívesen elnézegetnénk a nappalinkban, a kandalló felett.

Gustav Klimt: Wasserschlangen II – 197.7 millió dollár (59,2 milliárd forint)

Az 1906-ban vagy 1907-ben készült festmény eredetileg Jenny Steinerhez, a bécsi selyemgyár tulajdonosához tartozott, azonban 1938-ban a nácik elkobozták tőle. Később Gustav Ucicky filmrendező birtokába került – aki állítólag Klimt házasságon kívül született gyermeke –, majd halálakor özvegye adott túl rajta.

Most már tudjuk, hogyan néz ki Klimt festményei hús-vér emberekkel, a való életben / ContextUs

Az osztrák származású Gustav Klimt a szecessziós irányzat egyik legismertebb képviselője. Sőt, napjainkban az ő képei cserélnek gazdát a legdrágábban. A Landhaus am Attersee festménye 29 128 000 dollárért (azaz több mint 7 milliárd forint) kelt el 2003 novemberében.

Így került 2012-ben Dmitry Rybolovlev tulajdonába, aki egyebek mellett egykor a Salvator Mundi büszke tulajdonosa is volt.

Mark Rothko: No. 6. – 197 millió dollár (59 milliárd forint)

Ez nektek festmény? De nem is akármilyen! Az 1951-es Violet, Green and Red alcímet viselő kép a hírhedt Bouvier-ügy egyik szereplője.

Az eset számos olyan nemzetközi peres eljárást foglal magában, melyben Yves Bouvier svájci műkereskedő súlyosan túlárazta a birtokában lévő festményeket, ezáltal becsapta – nem kevésbé befolyásos – ügyfeleit.

Rothko „6-os számúja” ugyanannak a Dmitry Rybolovlevnek a tulajdonát képezi, mint a már emíltett Klimt-és da Vinci festmények.

Rembrandt: Portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit – 190 millió dollár (57 milliárd forint)

Az 1634-ben készült esküvői portré eredetileg a Rotschild család tulajdonában volt, majd 2015-ben egy egyezmény keretében megosztoztak a jogon, harmadrészben az amszterdami Rijksmuseum, harmadrészben a párizsi Louvre javára.

DailyArt presents: Rembrandt van Rijn, Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit, 1634

Rembrandt painted the portraits of Marten Soolmans and Oopjen Coppit in Amsterdam in 1634 when he was twenty-eight. The meticulous rendering of the opulent c…

A portrépárt nem lehet szétválasztani – bármelyik múzeumban is lógnak épp, együtt kell maradniuk. Mi a romantika, ha nem ez?

Pablo Picasso: Les Femmes d’Alger Version ‘O’ – 189.6 millió dollár (56,7 milliárd forint)

A Les Femmes d’Agler egy tizenöt festményből álló sorozat, amelynek Picasso minden darabját egy-egy általa tisztelt művésznek dedikálta. Az 1955-ben készült sorozat egyik darabja, a Version ‘O’ jelenleg Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber bin Mohammed bin Thani Al Thani katari miniszterelnök magánygyűjteményének része. Nyugi, nem kell megjegyezned a nevét, nem fogjuk visszakérdezni.

Amedeo Modigliani: Nu Couché – 180.1 millió dollár (54 milliárd forint)

Az egykor sokakból ellenérzést kiváltó akt Liu Yiqian kínai milliárdos tulajdona 2015 óta.

Modigliani meztelen férfiakat ábrázoló festményeit a művész életének egyetlen önálló kiállításán mutatták be 1917-ben, Párizsban.

Az aktok olyan mértékű felháborodást váltottak ki a közönségből, hogy a tárlatot pár óra után bezáratták – az ilyen és hasonló háttérsztorik például rengeteg tudnak dobni egy műtárgy értékén.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.