Toplista TOP 10 legjobb hazai album 2019-ben

TOP 10 legjobb hazai album 2019-ben

Hirdetés

Milyen volt a magyar zene 2019-ben? Megállapodást nem tűrő, határokat elmosó. Múltba révedező, konvenciókat újraértelmező. Hosszú idő óta végre olyan albumok készültek és láttak napvilágot tavaly, amikre bátran rá merjük mondani, hogy felérnek a világszínvonalhoz, és végre nem lehet egyértelműen megmondani egy albumról, hogy „ez bizony magyar” az alapján, ahogy szól. Mutatjuk, tavaly kiknek volt 8-as éve a zeneiparban, pontosabban melyik volt a tíz legizgalmasabb vagy legértékesebb magyar kiadású albumai szerintünk.

1
Egy évtized vége, egy új korszak kezdete

/ Fotó: Shutterstock
Hirdetés

A 2010-es évek új korszak volt mind a zenészek, mind a komplett zeneipar számára, hiszen ez volt az első olyan évtized, ahol már az internet alakította a trendeket, szemben az előző évtizedekhez képest, amikor még a rádiók, a TV és a zenei magazinok határozták meg, mit hallgatunk. A minőségen és az értékteremtésen túl szempont volt, hogy műfajilag sokszínű listát állítsunk össze, a toplistánkon így ugyanannyira helyet kapott a mai húszon-harmincévesek problémáiból merítő gitárpop, a klasszikus hardcore és a szúfi ihletésű punk, mint a spoken word vagy a pszichedélia.

Jól megfért egymás mellett a múlthoz való visszanyúlás, a konvenciók újraértelmezése vagy azok földig rombolása, a koncertfelvétel, a feldolgozáslemez vagy a hagyományosan felvett; a digitálisan, kazettán vagy vinylen kiadott.

A lista eklektikus, de a megnevezett albumokban közös, hogy mindegyik nagyon szabad és határfeszegető – pont, mint amilyen a 2010-es évek vége volt, és amilyen jövőképpel a 2020-as évekbe nézünk. Toplistánk 10-től halad a 1-ig.

Mayberian Sanskülotts: Neverending Sorry

Unreal

Provided to YouTube by Believe SAS Unreal · Mayberian Sanskülotts Neverending Sorry ℗ Tom-Tom Records Released on: 2019-02-08 Author: Balogh Gallusz Composer: Balogh Gallusz Composer: Csordás Zita Composer: Hromkó István Composer: Nagy Emma Composer: Szigeti Árpád Auto-generated by YouTube.

A duóként indult, mára öttagúvá bővült Mayberian Sanskülotts két és fél évvel az előző megjelenés után, még tavaly áprilisban adta ki az angol nyelvű Neverending Sorry-t.

A 11 számos lemez a zenekar eredendő humorával ragadja meg a mai húszon-harmincévesek lelki világát olyan témákon keresztül, mint a pánik, az öngyűlölet, az elmagányosodás, az elfojtás – a szomorú szakítós számok már unalmasak.

A Neverending Sorry alapvetően melankolikus poprockalbum néhány lendületes mozdulattal; egyszerű, felesleges fakszniktól mentes, amiben nagyon ízléses és vagány módon találkoznak a mai külföldi trendek és a klasszikus hangzások.

Ha csak egy számot hallgatnál meg: G.O.D.

Hirdetés

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.

2019 tíz legjobb magyar prózakötete a ContextUs szerint

Tavaly is leginkább depresszív magyar irodalommal gazdagodtunk.

Elmondjuk, hogyan válhatsz jobb emberré 2020-ban

A tavalyi év eseményei és trendjei arra tanítanak, hogyan válhatsz jobb emberré.
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3