Toplista TOP 10 legjobb hazai album 2019-ben

TOP 10 legjobb hazai album 2019-ben

Hirdetés

Milyen volt a magyar zene 2019-ben? Megállapodást nem tűrő, határokat elmosó. Múltba révedező, konvenciókat újraértelmező. Hosszú idő óta végre olyan albumok készültek és láttak napvilágot tavaly, amikre bátran rá merjük mondani, hogy felérnek a világszínvonalhoz, és végre nem lehet egyértelműen megmondani egy albumról, hogy „ez bizony magyar” az alapján, ahogy szól. Mutatjuk, tavaly kiknek volt 8-as éve a zeneiparban, pontosabban melyik volt a tíz legizgalmasabb vagy legértékesebb magyar kiadású albumai szerintünk.

1
Egy évtized vége, egy új korszak kezdete

/ Fotó: Shutterstock
Hirdetés

A 2010-es évek új korszak volt mind a zenészek, mind a komplett zeneipar számára, hiszen ez volt az első olyan évtized, ahol már az internet alakította a trendeket, szemben az előző évtizedekhez képest, amikor még a rádiók, a TV és a zenei magazinok határozták meg, mit hallgatunk. A minőségen és az értékteremtésen túl szempont volt, hogy műfajilag sokszínű listát állítsunk össze, a toplistánkon így ugyanannyira helyet kapott a mai húszon-harmincévesek problémáiból merítő gitárpop, a klasszikus hardcore és a szúfi ihletésű punk, mint a spoken word vagy a pszichedélia.

Jól megfért egymás mellett a múlthoz való visszanyúlás, a konvenciók újraértelmezése vagy azok földig rombolása, a koncertfelvétel, a feldolgozáslemez vagy a hagyományosan felvett; a digitálisan, kazettán vagy vinylen kiadott.

A lista eklektikus, de a megnevezett albumokban közös, hogy mindegyik nagyon szabad és határfeszegető – pont, mint amilyen a 2010-es évek vége volt, és amilyen jövőképpel a 2020-as évekbe nézünk. Toplistánk 10-től halad a 1-ig.

Mayberian Sanskülotts: Neverending Sorry

Unreal

Provided to YouTube by Believe SAS Unreal · Mayberian Sanskülotts Neverending Sorry ℗ Tom-Tom Records Released on: 2019-02-08 Author: Balogh Gallusz Composer: Balogh Gallusz Composer: Csordás Zita Composer: Hromkó István Composer: Nagy Emma Composer: Szigeti Árpád Auto-generated by YouTube.

A duóként indult, mára öttagúvá bővült Mayberian Sanskülotts két és fél évvel az előző megjelenés után, még tavaly áprilisban adta ki az angol nyelvű Neverending Sorry-t.

A 11 számos lemez a zenekar eredendő humorával ragadja meg a mai húszon-harmincévesek lelki világát olyan témákon keresztül, mint a pánik, az öngyűlölet, az elmagányosodás, az elfojtás – a szomorú szakítós számok már unalmasak.

A Neverending Sorry alapvetően melankolikus poprockalbum néhány lendületes mozdulattal; egyszerű, felesleges fakszniktól mentes, amiben nagyon ízléses és vagány módon találkoznak a mai külföldi trendek és a klasszikus hangzások.

Ha csak egy számot hallgatnál meg: G.O.D.

Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3