Lucian Freud, a „photoshopellenes” festő a kortárs képzőművészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A lenyűgözően élethű és felkavaró portréiról ismert művész 2011-ben hunyt el. Ebben a cikkben az Artsper összeállítása alapján bemutatunk nektek tíz tudnivalót az életéről, amelyek közelebb visznek a munkássága megértéséhez.

Berlin-London

Közel száz évvel ezelőtt, 1922. december 8-án született  Berlinben. Tizenegy éves korában családjával Londonba költöztek, miután Hitler hatalomra került 1933-ban.

Lucian Freud Testvérek Berlin
Lucian Freud (Jobbról A Második) Édesanyjával, Lucie-Vel És Testvéreivel, Stephennel És Clementtel Berlinben / Fotó: Magángyűjtemény

Családban marad

Nagyapja a pszichoanalitikus iskola megalapítója, Sigmund Freud.

Sigmund Lucian Freud
Sigmund És Lucian Freud, London, 1938 / Fotó: Magángyűjtemény

Egó

Freud minden műve önéletrajzi eredetű. Minden általa választott téma valamilyen módon róla és az életéről szól.

Girl With A Kitten Lucian Freud Lány Macskával
Lány Macskával – Freud Első Felesége, Kitty / Fotó: The Lucian Freud Archive / Bridgeman Images

Nem lájkolták

Csak egyetlen alkalommal festett portrét olyan emberről, akit nem kedvelt – és jó oka volt rá. Annyira utálta Bernard Breslauert, hogy még rondábbnak ábrázolta, mint amilyen valójában volt. A modell rögtön megsemmisítette a festményt.

Lucian Freud Meztelen Férfi
Meztelen Férfi (1992)

Idő

Híres nagyapja öröksége megjelenik a művészi megközelítésében: modelljeit egy bizonyos idő elteltével, néha évek múltán festette csak le. Több portrét is készített, különböző beállításokban, mert úgy vélte, hogy a folyamat segítségére van modelljei alaposabb megértésében.

Lucian Freud Kettős Portré
Kettős Portré / Fotó: The Lucian Freud Archive / Bridgeman Images / John Riddy

Kollegális iszony

Mentorán, Francis Baconön kívül nem volt jó véleménnyel más művészekről. Man Ray-t unalmasnak és közönségesnek nevezte, Pablo Picassót egyértelműen károsnak találta, Max Ernstet pedig nehézkesnek és merevnek.

Francis Bacon Lucian Freud
Francis Bacon És Lucian Freud / Fotó: Harry Diamond

Nem reneszánsz típus

Utálta a reneszánsz művészetet. Abban a korszakban ugyanis az embert mint mindennek a mértékét, teremtőjét magasztalták. Freud egyáltalán nem osztja ezt a véleményt: szerinte azon van a hangsúly, hogy az ember mindennek az elrontója.

Lucian Freud Albie
Lucian Freud És Unokája, Albie 2004-Ben / Fotó: The Bridgeman Art Library

VIP

Freud Kate Mossról és Erzsébet angol királynőről is nagyon előnytelen portrét festett. Különböző őrült figurákat és a barátait is szerette megörökíteni. Többek közt például egy bankrablót is lefestett, és szemmel láthatólag nagyobb tisztelettel, mint a királynőt vagy a híres topmodellt.

Erzsébet Királynő És Lucian Freud
Erzsébet Királynő Portréja És Lucian Freud Önarcképe / Fotó: Getty Images

Kölcsönös

Lucian Freundra nagy hatással volt Francis Bacon, nagyon tisztelte is mesterét. Néhány kiemelkedő alkotásán meg is jelenik Bacon. Mindkét művész kiállított az 1954-es Velencei Biennálén a brit pavilonban.

Francis Bacon Freud Portrétanulmány
Francis Bacon: Három Tanulmány Lucian Freud Portréjához (1964) / Fotó: Getty Images

Borsos

Freud képei még életében bekerültek a legdrágábban elkelt kortárs művek közé. Egyik munkája 34 millió dollárért cserélt gazdát.

Sotherby Freud
A Portré Fehér Lepedőn (2003) Minden Idők Legdrágábban Elkelt Képe Lett Londonban / Fotó: Sotherby’S

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk