Óriási  meglepetést okozott a Svéd Királyi Akadémia az idei Nobel-díj kapcsán, hogy Bob Dylan dalszerzői az irodalmi Nobel-díj.

Nagyon sokan Ngugi Wa Thiong’o kenyai írót tartotta legesélyesebbnek az irodalmi Nobel-díjra a legnagyobb brit fogadóirodánál, a Ladbrokes-nélkül Az esélyesek toplistáján Murakami Haruki japán író volt a második, Adunisz (Adonis) szíriai–líbiai költő a harmadik. Nádas Péter és Krasznahorkai László is előkelő helyen szerepelt.

Pontosabban, amelyet a HVG.hu közölt korábban:

Murakami Haruki (5/1)

Ngugi Wa Thiong’o (7/1)

Philip Roth (8/1)

Adunis (14/1)

Ismail Kadare (16/1)

Joyce Carol Oates (16/1)

Javier Marias (16/1)

Jon Fosse (20/1)

Krasznahorkai László (20/1)

Peter Handke (25/1)

Nádas Péter (25/1)

Amos Oz (25/1)

Bob Dylan is évek óta ott volt a listán – csakúgy, mint a két magyar írónk –, de szerintünk senki sem gondolt arra, hogy ő lesz 2016 irodalmi Nobel-díjasa. Utoljára 1993-ban kapta amerikai szerző a legnagyobb irodalmi elismerést, Toni Morrison személyében.

Bob Dylan (eredeti nevén: Robert Allen Zimmerman) 1941. május 21-én született Duluth-ban, Minnesota államban. Énekes, dalszerző, zenész- és költő. A szerző 37 albumon van túl, ami sajátjai, vagy közreműködött olyanban, ami másokn – valóban nem kis teljesítmény.

Az indoklás szerint azért érdemelte ki a Nobel-díjat, mert új költészeti kifejezésmódot alkotott meg a nagy amerikai dalszerzés hagyományán belül. Bob Dylant egyébként a beatköltők közé is sorolják.

Ő a kilencedik amerikai, aki bezsebelte az irodalmi babérokat, amióta 1901-ben megalapították az érmeket a tengeren túliak. Ennek oka, hogy a svéd akadémikusok és köztük vita alakult ki. Horace Engdahl, a Nobel díjesküdtcég állandó titkára miatt elérte a tetőpontját az ellenségeskedésnek, amikor is egy rendkívüli vélemény látott napvilágot:

“Az USA túlságosan izolálva van és túlságosan korlátolt” – szólalt meg Engdahl.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ők nem tudnak kellőképpen fordítani és nem igazán tudnak részt venni az irodalom nagy párbeszédében sem… És ez a korlátoltság fogva tart[/perfectpullquote]

– folytatta.

Az USA korábbi díjazottjai:

Sinclair Lewis, 1930
Eugene Gladstone O’Neill, 1936
Pearl Buck, 1938
TS Eliot, 1948
William Faulkner, 1949
Ernest Miller Hemingway, 1954
John Steinbeck, 1962
Toni Morrison, 1993

Dylan az első dalszerző, aki megnyerte a díjat, és rendszeresen ott van a jelöltek között.

Ám nem minden amerikai állampolgár, író ért egyet a döntéssel, mint például Hari Kunzru sem:

No Title

This feels like the lamest Nobel win since they gave it to Obama for not being Bush

(“Ez olyan, mint a legbénább Nobel-győzelem, amióta odaadták Obamának azért, mert nem Bush.”)
UPDATE:
Íme, egy összegyűjtött, mémjellegű komment:

No Title

BREAKING 2016 #NobelPrize in Literature to Bob Dylan “for having created new poetic expressions within the great American song tradition” pic.twitter.com/XYkeJKRfhv

Fotó: wildlandia.com
Forrás: The Guardian

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk