Hogyan indíthat el forradalmi változásokat egy huszonegy éves lány halála? Mit jelent ma feministának lenni a Közel-Keleten? A palesztin nőket sújtó kétszeres patriarchális elnyomás példáján keresztül mutatjuk be, hogy a kultúra hogyan képes egész társadalmi csoportokat felszabadítani.

„Majd akkor válunk valódi nemzetté, ha versbe foglalhatjuk a női test szépségét” (Mahmud Darwish palesztin költő)

Gyilkosságban nincs becsület

Az utóbbi hónapokban mind az izraeli, mind a palesztin közvéleményt jelentős mértékben meghatározta a női jogok kérdése. Az ügy mélységesen tragikus apropója egy huszonegy éves betlehemi lány brutális meggyilkolása volt.

Israa G
Israa Ghrayeb / Fotó: Israa Ghrayeb Twitter-Oldala

A városban ismert sminkes, Israa Ghrayeb halála napjáig élte az európai nézőpontból konzervatív, de közel-keleti mércéhez képest világi palesztin fiatalok mindennapjait. Többezer követővel rendelkező Instagram-oldalával gyakorlatilag egyfajta celebritásnak számított. A Betlehem környéki fiatallal nagy valószínűséggel saját rokonai végeztek egy a vőlegényével készült közös kép posztolása miatt.

Ez az eset sarkallt engem is arra, hogy elmélyüljek az itteni nők helyzetének kérdésében. Szerencsére számos olyan beszélgetőpartnerem akadt az utóbbi hetekben, akik készségesen álltak rendelkezésemre még a kényesebb témákban is.

Noha a becsületgyilkosságok száma a többi közel-keleti közösséghez képest a palesztin társadalmon belül alacsony, mégis évről-évre előfordul mind Izraelben, mind Palesztinában. Fontos megemlíteni, hogy ez nem csak a muszlim közösségek sajátja, a keresztény arabok körében éppúgy jelen van.

Egy lázadás margójára: Őrségváltás az izraeli kultúrában?

A kultúrharc gyökerénél fogva politikai természetű. Akkor üti fel a fejét, ha egy közösség olyan kérdésekre keresi a választ, hogy honnan jöttünk, hová is tartunk, miképp tekinthetünk magunkra. A kultúrkampf nem választható el a politikumtól. Izrael példája mutatja be a kultúrharc természetét.

A mostani események azért kiemelkedőek, mert Israa halála a korábbiakhoz képest is heves társadalmi reakciót váltott ki. Ennek hátterében az áll, hogy a korábbi iszlám fordulat ellenére is kulturális izzás van a nők, a szexuális kisebbségek egyenlősége, a szabad testiség tekintetében.

Tabudöntögetések kora

Palesztinában a kulturális szféra számos területén tabudöntögetés vette kezdetét az utóbbi években. Israa halála a becsületgyilkosságokon túl olyan elhallgatott kérdéseket is reflektorfénybe helyezett, mint a családon belüli erőszak és a nőket érintő mindennapos diszkrimináció.

DAM featuring AMAL MURKUS – If I Could Go Back In Time لو أرجع بالزمن

www.DAMRAP.com www.soundcloud.com/damrap *CREDITS and ENGLISH TRANSLATION* Lyrics written by DAM Music produced & arranged by NABIL NAFAR Mixed by SAQIB and …

Azt érdemes kiemelni, hogy a palesztinok körében hagyományosan jelen volt a női emancipáció témája. Ékes bizonyítéka ennek, hogy már a brit mandátum időszaka alatt is léteztek palesztin arab nők által létrehozott feminista szövetségek. A későbbiekben a női emancipáció, akárcsak például jelenleg a rozsavai kurdok esetében, a felszabadulásért vívott küzdelem kontextusában jelent meg. Évtizedeken keresztül meghatározó toposz volt a szabadságért küzdő szekuláris palesztin női harcosok képe.

A nyolcvanas évektől kezdődő iszlám fordulat miatt azonban az egész arab régióban háttérbe szorultak az efféle szekuláris elképzelések.

Az utóbbi években elsődlegesen a palesztin undeground művészvilág tűzte zászlajára a női egyenjogúság ügyét. A nyugati parti és az izraeli palesztin kulturális szféra ezt többnyire, nyilvánvalóan különböző társadalmi realitások közepette, de a nemzeti identitás keretében tálalta.

DAM – JASADIK-HOM (Your Body of Theirs) – جسدكهم (Official Video)

‘BEN HAANA WA MAANA’ Out Now! Order, download or stream here: https://dam.lnk.to/BHWMYo The new album includes the tracks ‘MILLIARDAT’, ‘JASADIK-HOM’ & ‘EMTA…

Számos példát lehet említeni erre, de mindenképp kiemelkedő karaktere ennek a küzdelemnek az izraeli palesztin rapper Tamer Nafar. Nafarnak gyakorta gyűlik meg a baja vállalt palesztin identitása miatt az izraeli hatóságokkal –  kritikai hozzáállása miatt pedig saját közösségének fundamentalistáival is.

Az énekes az utóbbi években a palesztin nők ügyének leghangosabb szószólója lett. Évekkel ezelőtt írt dala a becsületgyilkosságokról nagy népszerűségnek örvend a fiatalabb generáción belül.

Nafar emellett készített filmet a palesztin nőket érintő kétszeres (izraeli és palesztin) patriarchális elnyomásról is. Legújabb albuma pedig az egész arab világban tabunak számító női testiség kérdésével is foglalkozik.

Nők négy fal között

Nafarén túl egyéb feminista kezdeményezéseket is ki lehet kiemelni. Egymást érik a nőket érintő patriarchális viszonyokat firtató kiállítások izraeli és palesztin kulturális intézményekben. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy az alkotók és megszólítottak csoportja is szélesebb a szokásos városi értelmiségi rétegnél.

Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy egy tradicionális beduin családból származó alkotónak a szüzesség kényes kérdését bemutató kiállítása legyen egy izraeli múzeumban.

In Between (2016) | Trailer | Mouna Hawa | Sana Jammelieh | Shaden Kanboura

Maysaloun Hamoud’s remarkable debut feature IN BETWEEN follows three strong and independent-minded Palestinian women who share an apartment in Tel Aviv. Away…

De az irodalomban és a filmművészetben is számos remek alkotás foglalkozott a palesztin nők sok szempontból egyedi, két oldalról érkező elnyomásának kérdésével. A budapesti születésű Maysaloun Hamoud izraeli palesztin rendezőnő Bar Bahar című alkotása például 2016-os bemutatása óta kultuszfilmmé vált a szekuláris palesztinok körében.

A zöld vonal túloldalán is számos civil kezdeményezés tette meg ügyévé a női egyenjogúságot. Itt van például a Not your habibti (Nem a te aranyoskád) kollekciójával elhíresült ramallahi Babyfist-kör.

Ők azontúl, hogy a palesztin designipar felfuttatásán dolgoznak, a nők helyzetét érintő társadalmi diskurzus elindítását is célul tűzték ki. Emellett pedig kiállnak a Palesztinán belüli szexuális kisebbségek jogaiért is.

Bátraké a szabadság

A mostani események ezek által motivációt nyerve annyiban újszerűek, hogy országhatárokon átívelve képesek megszólítani a progresszív urbánus arab tömegen kívül esőket is. Israa halálát követően több ezres tüntetések voltak Ramallahban, Betlehemben és az amúgy sokkalta konzervatívabb jeruzsálemi palesztinok körében.

Повторюсь!!!Очень интересный и очень захватывающий сезон нас ждёт впереди,потому что интерес к фигурному катанию растёт не по дням,а по часам!И это очень здорово!!!!!

No Description

De sokan vonultak az utcára az olyan nagy palesztin lakossággal rendelkező izraeli városokban is, mint Haifa vagy Názáret. Szolidaritási tüntetések zajlottak a nagyobb palesztin diaszpórával rendelkező közel-keleti és európai városokban is.

A Szabad Haza, Szabad Nők közösségi médiában létrejött platform Talaat tüntetéssorozata (Nézz ide) igazi politikai mozgalommá nőtte ki magát az elmúlt hónapokban.

A Talaat által életre hívott kezdeményezés régiós szinten is egyedülálló, hiszen teljesen alulról szerveződik és a társadalom széles rétegeit tudta már most aktivizálni. Ráadásul számos fontos társadalmi tabut is fel tudtak vállalni.

Támogatottságuk abban ragadható meg, hogy a palesztin közösség belső kritikája mellett az izraeli katonai megszállás okozta patriarchális túlkapásokat is tematizálni tudják. Ennek szimbolikus pillanata volt a Taalat egyik kelet-jeruzsálemi tüntetésének képsora.

72103360 2767415846604898 1008004824093949952 N
Tüntetés A Becsületgyilkosság Ellen / Fotó: A Yala Young Leaders Facebook-Oldala

A többnyire nőkből és 35 év alatti férfiakból álló tüntetőkkel szemben egymás mellett sorakoztak fel izraeli katonák és idősebb palesztin férfiak. Utóbbiak együtt ellenezték a társadalom széles rétegeiből érkező fiatal palesztin tüntetők feminista céljait.

The future is female

A jelenleg zajló folyamatok mögött olyan társadalmi tényezők állnak, mint a Palesztinán és Izraelen belül kimagasló arab női részvétel a felsőoktatásban. A konfliktus általi folyamatos instabilitás ellenére középosztályosodás vette kezdetét az izraeli és a nyugati-parti palesztinok körében, amely számos tekintetben változtatta meg életmódjukat.

Hissa Hilal: „Ha megölnek, az emberiség mártírja leszek!”

A feminizmus és emancipáció korát éljük, mégis létezik még egy olyan hely, az arab térség, ahol kizárólag a férfiak dominanciáját ismerik el. Míg a terület infrastruktúrája és gazdasága egyre közelít a nyugati trendekhez, a nők jogait tekintve egyelőre nincs jelentős változás. Hissa Hilal Verzió dokumentumfilm

Ennek köszönhető, hogy a korábban szűk rétegeket megszólítani tudó helyi kultúra a női egyenjogúság kérdésében is egyre szélesebb rétegeket tud befolyásolni.

A kulturális szférában elindított ellenállás jelenleg nagyon úgy fest, hogy társadalmi ellenállássá vált. Ebben a folyamatban nem elhanyagolható aspektus a közösségi oldalak szerepe sem. A közösségi média az egész arab világban kiemelkedő identitásformáló hatással bír.

A palesztinok körében emellett a fizikai elszakítottságot felszámolva új arab női szerepeket képes ismertté tenni. Hogy a felháborodás által generált lendület meddig tart ki és mit ér el, korai megjósolni.

Israa halála a kulturális szféra támogatásával képes volt arra, hogy közösséggé alakítsa az amúgy számos tekintetben töredezett palesztin nőtársadalmat.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A Talaatnak köszönhetően az utóbbi hetekben vállvetve vonultak utcára a nők egyenjogúságért küzdve moderált muszlimok, keresztények, nők és férfiak. Sőt, ami talán ezen is túlmutató, hogy ezzel a palesztin feminista mozgalommal és a tüntetésekkel számos progresszív izraeli közösség fejezte ki szolidaritását.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

dezinformáció nyelvpolitika orosz ukrán háború választás

A nyelvpolitikai küzdelmeken túl

Az orosz-ukrán konfliktus és a magyarországi választási kampány előtérbe tolta a populizmus, a dezinformáció és a politikai valóságteremtés témaköreit. A nyelv uralásának kérdése háborús helyzetben még inkább központi kérdéssé vált.

Érzékenyítés vagy nyerészkedés áll a Coca-Cola kampánya mögött?

Sokak által érzékeny vizekre evezünk, ha az LMBTQ témája felmerül. Lényegében három tábor alakult. Elsőként maguk az LMBTQ tagjai és azok, akik támogatják a törekvéseiket. A második csoport, akik ellenzik a mozgalmat. És ott van az a bizonyos harmadik csoport, amelyet megközelítőleg egyáltalán nem érdekel sem egyik, sem másik csoport véleménye sem.

Tálalási tippek a #metoo-hoz – Mert nem mindegy: iszogató pár vagy két részeg állat

A Harvey Weinstein-botrány óta az internet felrobban a szexuális zaklatásokat feldolgozó történetektől, a nők elnyomása elleni mozgalmaktól és a férfiakat köpködő posztoktól. Boldog-boldogtalan előáll egy inzultálós storyval. Már azt sem tudjuk, elhiggyük-e a rengeteg kegyetlen és kétségkívül felkavaró történetet vagy sem. Itt az ideje, hogy mi is kicsit körbejárjuk a témát, és megnézzük, mi ez az egész!

A fake news anatómiája

A fake news jelenség pár évvel ezelőtt olyan ironikus álhíroldalak sajátja volt, mint az Onion vagy a Hírcsárda, legfeljebb csak magukat túl fontosnak képzelő politikusok vették őket komolyan.