„Pont a sajátossága okoz izgalmat”

Contextus

Contextus

A USEME idén februárban üstökösként robbant be a hazai zenei piacra. A Csongor Bálint vezette modern rock-pop-metalsupergroup Világvevő című debütáló albuma a Subscribe-rajongókat és általánosságban a magyar zenerajongók népes táborát is megosztotta. A zenekar megalakulásáról, a dal- és szövegírási folyamatokról, a rajongók visszajelzéseiről, valamint arról, hogyan tudnak a tagok egyszerre több projektet is sikeresen futtatni, a csapat három tagját, Csongor Bálintot, Szalkai Tibort és Varga Zoltánt kérdeztük.

ContextUs: Teljesen beleilleszkedik a pop műfajba a zenei világotok. Nyilván tudatosan nyúltatok ehhez. Van/volt olyan dalotok, amire azt mondtátok, ez már túl kemény?

Tibi: A dalszerzésnél vegyítettük a tudatosságot az ösztönösséggel.

Persze az ember hajlamos belefeledkezni az alkotási folyamatokba, s akkor megszülethet egy lemezanyagnyi ugyanolyan szám.

Ez nálunk kizárt, erről a három különböző gyökerű dalszerző gondoskodik is.  Viszont a vége mégis egységes, mondhatni USEME-s lesz.

Zoli: Azt gondolom, hogy már most az első lemeznél jól definiálható, hogy milyen, ha valami USEME-s. Karcoljuk ugyan a pop felszínét, de az eddigi legkeményebb dalunk is felkerült a lemezre.

ContextUs: Miként talált egymásra ez az ötös fogat? Ki volt a felbujtó?

Tibi: Engem Miki hívott, és bár elsőre még nem volt biztos, hogy jövök, lassú víz partot mosott. Élvezem a bandát!

Zoli: Engem viszont Miki úgy keresett meg, hogy az alakuló zenekara első lemezének legyek a producere, csakhogy én nem értem be ennyivel. A többi meg már történelem.

USEME
USEME / Fotó: A zenekar hivatalos Facebook-oldala

ContextUs: Nem volt bennetek félelem a közvélemény kapcsán, hogy a korábbi/jelenlegi projektjeitek mellett ennyire éles zenei váltás mellett döntöttetek, illetve attól, hogy elpártolnak tőletek a korábbi zenekarokból származó rajongóitok

Tibi: Mindenki kiépült „brandként” érkezett. Természetesen ez is elvárásokkal jár, de én mindig is az az ember voltam, aki igyekezett a korlátokat szélesebbre tolni, olykor-olykor ledózerolni. Ahogy érzékeltem, a többiek sem ijedősek…

ContextUs: Milyenek a rajongói és a szakmai visszajelzések a Világvevőről?

Tibi: Úgy tűnik, még nincs középút. Imádat van, vagy pont az ellenkezője, amivel az égvilágon semmi gond nincs, viszont objektíve nézve az anyag és a banda megkerülhetetlenné vált.

Zoli: A lemezbemutató fogadtatása viszont még minket is meglepetésként ért, a közönség végigénekelte az összes dalt!

Ez egy, a közösségi médiában három hónapja kommunikáló zenekar egy hónapos lemezénél mondhatni, hogy nem létező dolog.

Nem tértünk magunkhoz azóta sem és nagyon várjuk már a fesztiválszezont!

USEME
 USEME / Fotó: Mark A. Rosta Photography

ContextUs: Kíváncsiak lennénk arra, hogy ugyan egy dalszöveget már megírtál a Subscribe-ban, Bálint, ám milyen volt egy teljes albumot összerakni magyar nyelven? Mennyire jelentett nehézséget, milyen szervezőelv alapján írtad meg őket?

Bálint: Nem is egy dal volt az, hanem mindjárt három! Emellett szövegíróként dolgoztam több zenekarral, így volt azért a dologban némi tapasztalatom. A nehézséget számomra inkább a téma kiválasztása jelentette, legfőképp azért, mert rekordidő alatt kellett megírni a dalokat. Először a dallamokat szoktam kitalálni, de ahhoz, hogy énekelhetők legyenek, rögtönzök hozzájuk egy “munkaszöveget”. Többnyire ezek csak szavak egymásutánjai, de néha már itt kikristályosodik, hogy miről is szól majd a dal.

A másik lehetőség, hogy valami olyan témáról írok, ami már régen foglalkoztat.

És ha ezeket mind kimerítettem, akkor jön az, hogy magamról írok, a saját életemről, dolgaimról, amit nem igazán szeretek, mivel nehezen nyílok meg még saját magam előtt is.

Cserébe ez egy nagyon jó kis terápia!

ContextUs: A zenétek gyakorlatilag az összes korábbi/jelenlegi zenekaraitok stílusjegyeit magán viseli, ami érthető is persze. Honnan merítetek még ötleteket, mi formálja még a USEME saját világát, stílusát? Egyáltalán… Hogyan határoznátok meg csak a USEME-ra jellemző jellemvonásokat?

Tibi: Nekem ez igazi modern rockzene, az a fajta, amit szinte bármilyen lelkiállapotban elő lehet venni. Ugyanakkor akadnak popos tónusok is, amik csak színesítik az egészet.

ContextUs: Ki felel a zenei részért, és ki a szövegekért?

Tibi: Zoli-Miki-Tibi zene, Bálint szöveg, és dallamok s oersze Markó úr szimata. Most ez működik.

ContextUs: A dalaitok zenei összetétele erősen összefügg a szövegvilággal olyan értelemben, hogy mindkettőre jellemző a szélsőségesség, miközben próbálnak mégis egyszerűen hatni (a szövegek egyszerre komolyak, vidámak, érzelmesek). Tudatosan ennyire kettősségre alapuló zenekart akartatok vagy intuitív?

Zoli: A véletlenre nem bíztunk semmit, de nem is fordultunk ki önmagunkból a lemez megírása közben, jött, ami jött, maradt, amit jónak találtunk, és ez lett a Világvevő.

ContextUs: Mennyire egyeztethető össze a USEME a többi, még futó zenei projekttel?

Tibi: Ha művészetileg összeegyeztethető  lenne, akkor valószínűleg nem csinálnám. Pont a sajátossága okoz izgalmat, amit más nem ad meg. Minden más téren abszolút megoldható a dolog!

Kezdőlap > Uncategorized > „Pont a sajátossága okoz izgalmat”
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból