Követem Events Simon Márton kulisszatitkai a Gólya Presszóban

Simon Márton kulisszatitkai a Gólya Presszóban

Promóció
Promóció
- Advertisement -

A Soretira Alapítvány a Szépírók Társaságával karöltve havi rendszerességgel író-olvasó találkozót szervez. Régóta várjuk Simon Márton új kötetét, és most végre megtudhatjuk, hogyan is áll a kézirattal.

A 2004 óta publikáló költő (abban az évben elnyerte a Mozgó Világ nívódíját, Ijjas Tamással megosztva) két köteten kiadásán van túl. Az első, a Dalok a magasföldszintről (2010) már kettőn is, hiszen a Libri Kiadó újból megjelentette az eredetileg L’Harmattan által gondozott könyvet.

A legelső vers végén egy zuhanó gépet talál az olvasó. A gépben egy alvó utast, az utas fejében egy álmot, ami nem derülhet ki soha. A kép romantikus és leleplező: ezek a versek tele vannak szenvedéllyel, pedig látszólag semmi nem áll messzebb tőlük, mint a romantikusság. Inkább tűnnek nagyon szomorú és nagyon pontos blogbejegyzéseknek. Vagyis őszinték, mint egy napló, de olvasókhoz beszélnek. Mindenkihez, aki maradt már egyedül.

Aki Simon Márton verseihez fordul vigasztalásért, nem csalódik. Éppen azt fogja kapni tőlük, amivel át lehet vészelni egy magányt: igen, ez most ilyen. Meghalt egy anya. Elmúlt egy szerelem. Volt, nincs. Igen, most üresség van. De ez az üresség jó, most éppen ez kell, mert enélkül nincs jövő. Márpedig jövő igenis van. Erőt és tartást kap az olvasó ezekből a versekből. Segítenek élni.
Mindehhez képest szinte mellékes, hogy mennyien vártuk Simon Márton első kötetének a megjelenését. De sokan, az biztos.

– írja Kemény István a Dalok a magasföldszintről fülszövegében.

A második kötete, a Polaroidok (2014) az eladási listák élére ugrott, ami nagyon szokatlan verseskötettől (mindezt a megjelenése után egy évvel, váratlanul). A közösségi média tele van a Polaroidokból kiragadott idézetekkel, sőt valaki magára is tetováltatta Simon Márton néhány sorát.

“Álmodni annyi, mint jelen lenni valahol, ami nincs.” Fotó: A Polaroidok Facebook-oldala.

2011-ben fellépett élete első slam poetry-jén a Margó Irodalmi Fesztiválon. Már ott látszott, hogy Simon megjelenésével felerősödik a hazai slam poetry költészeti hagyománya. Azóta is aktív és eredményes (!) slammer.

A rajongók 2014 óta várják, mikor jelenik meg újabb kötet Simon Mártontól. De e héten, február 8-án fény derülhet a kérdésükre. A Soteria Alapítvány, a Szépírók Társaságának szponzorálásával havi egy alkalommal rendszeresen beszélgetéseket szervez. Ménes Attila író egy órán keresztül beszélget a meghívott vendéggel a munkáiról, készülő és már megjelent műveiről, írói kulisszatitkairól. Kérdezni is lehetőség adódik, így téve interaktívvá a találkozó végét.

Simon Márton költő, slammer, szerkesztő, műfordító,  zenei programszervező és közreműködött a Gourmand zenekarban is. Szóval lesz miről beszélgetni.

#weboldal | #facebook | #twitter | #instagram

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. február 8. – 16:30

Helyszín: Gólya

Jegy: Ingyenes

Címlapfotó: Koller Margit

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3