Christchurch. Charlottesville. Utøya. Folytathatnánk a sort többek között Párizzsal, Nizzával, Isztambullal és Utrechttel is. Az elmúlt évek legborzalmasabb merényletei történtek ezekben a városokban. Az iszlamista terror ábrázolása viszonylag régóta jelen van a filmvásznon. Az utóbbi időben azonban a fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszak témája is megjelent a mozikban. Az alábbiakban olyan filmek következnek, amelyek a szélsőjobboldali, antiszemita vagy iszlamofób indíttatású terror témájába engednek betekintést.

Számomra a rasszista indíttatású gonoszság témáját két filmalkotás, az Amerikai História X és a The Believer mutatja be a legjobban. Tony Kaye Amerikai História X-e Edward Norton és Edward Furlong kiemelkedő színészi játékának köszönhetően a rasszizmus legmélyebb bugyraiba nyújt betekintést.

Henry Bean magyarul hibásan A hitetlenre keresztelt filmje pedig tényleg minden idők legzseniálisabb alkotása, ha az antiszemitizmusról szeretnénk többet tudni.

Nekem ennek a két filmnek a tanítása beleégett a bőrömbe és igazi alapműnek gondolom őket. Az elmúlt kilenc-tíz évben, ezen a két „klasszikuson” túl is számos remek alkotás látott napvilágot. Ezek ilyen vagy olyan nézőpontból, de a fehér felsőbbrendűség nagyon is aktuális témájával foglalkoznak.

1Mikor egy egész nemzetre lőnek – Utoya, július 22.

Jelenet a filmből / Fotó: Port.hu

Elsőként egy nagyon friss alkotás jut eszembe. Az Utoya, július 22. a 2011-es norvégiai terror eseményeit dolgozza fel Erik Poppe rendezésében. Az áldozatok nézőpontjából bemutatott alkotásban szinte dokumentarista módon követjük végig Breivik rémtetteit az Utoya szigetén tartózkodó fiatal lány, Kaya szemüvegén keresztül. Még hitelessebbé teszi az egészet, hogy a főhőst (ha ebben a filmben lehet főhősről beszélni) egy norvég diákszínész, Andrea Berntzen alakítja.

A vágás nélkül forgatott drámában a főszereplővel együtt érezzük, ahogy a saras föld borította szigeten egyre csak fogy körülöttünk a levegő.

Vele együtt halljuk Breivik közeledését, a fegyver ropogását és azt is, mikor a közelünkbe ér egy gyilkos lövés. A 2018-ban bemutatott film a tisztelet hangján, tapintatosan próbál emléket állítani a merényletben életüket vesztett gyerekeknek, fiataloknak. Továbbá értelmezni akarja azt, amit nem lehet: az emberi gonoszság Breivik által megtestesített borzalmát.