Bár egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a pozitív testképre, még mindig van hova fejlődni. Meltem Işık fényképei bemutatják, milyen testképzavarokkal élni, és mennyire fontos foglalkozni a témával.

A fotográfus képei nőket és férfiakat, fiatalokat és időseket fotózott. Az alanyok feltartanak egy kinagyított képet, ami bemutatja, hogyan látják testüket. Az alkotások bemutatják, milyen szinten torzul el a testdiszmorfiában szenvedők képe magukról.

Óvatosan a szelfi-szűrőkkel! A Snapchat-diszmorfia a testképzavar új fajtája

A Snapchat-filterek izgalmas szelfie-játékokra invitálják a felhasználókat, és használatuk egyre jobban elterjedt az utóbbi években. Egy arcplasztikával foglalkozó szervezet által nemrég publikált (JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint) tanulmány szerint azonban ezek az appok nagyban torzíthatják a testképet. A dolog olyan súlyos problémát jelent, hogy az emberek saját filterezett szelfijeikkel fordulnak a plasztikai sebészhez, hogy minél inkább e torz képhez hasonlítsanak.

Láthatunk képeket idős hölgyről, akik sokkal több ráncot fedeznek fel testükön, mint ami a külvilág számára látható, férfiről, aki a lábfejét tartja túl nagynak, lányról, aki a hasát látja hurkásnak, és így tovább.

Mihályi Barbara: Testképzavar és manipuláció / ContextUs

Ha épp nem limonádéra, hanem némi kultúrára és művészetre szomjazol a nyári hőségben, akkor irány a budapesti Andrássy út! A gyönyörű, történelmi épületek, bisztrók és éttermek délibábos sokasága között kiemelkedik a Magyar Képzőművészeti Egyetem monumentális fekete intézménye. Az elsőre kissé zordnak, merevnek, de ugyanakkor elegánsnak tűnő, rusztikus épület jelenleg a Best of Diploma című kiállításnak ad otthont, ahol frissen végzett tehetségek műveivel találkozhatunk.

Işık fényképei életnagyságban nyomtatva lesznek kiállítva egy Identity elnevezésű kiállítás részeként.  A hampsteadi kiállítás tíz művész testdiszmorfiával foglalkozó munkáját mutatja be. Derrick Santini fényképei is megtekinthetők lesznek, aki sosem-látott képeket állít majd ki Lady Gagáról.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet