Tökéletes csendben jönnek a jó sorok

Tökéletes csendben jönnek a jó sorok

A ContextUs irodalmi körökhöz kapcsolódó interjúsorozatának első alanya a Köménymag irodalmi kör. Bemutatottjaink: Bende Tamás, Csombor Rita, Ferencz Mónika, Horváth Veronika, Kopcsányi Lilla, Kovács Márton, Nagy Dániel, Őry István, Székely Örs.

ContextUs: Mikor és miért kezdtél el írni?

Körülbelül 1-1,5 évvel ezelőtt kezdtem verseket írni. Előtte slam poetry szövegekkel foglalkoztam főként, szóval volt valamennyi rutinom szövegírásban, de az átfedések ellenére verset írni máshogy kezd neki az ember. Láttam Facebookon egy líraműhelyről szóló eseményt 2014 októberében. Elmentem hát a Kömény líraműhelyre, amit Bajtai András és Sirokai Mátyás vezetett, és ott bekattant valami.

ContextUs: Melyik műnemet érzed a sajátodénak?

Lírát írni szeretek, prózát olvasni. Vannak olyan költők, akik nagyon jól ötvözik a kettőt. A nagy salakmező Szijj Ferenctől műfaát tekintve is rendhagyó könyv, hiszen tizenhat prózát és tizenhat verset tartalmaz. Nagyon szeretem a verseit, nála tökéletesen jól eltalált ez a szintézis.

ContextUs: Hogy állsz a kötettervekkel?

Nem mondanám, hogy körvonalazódnak tervek, ahhoz még sokat kell tanulnom. Egyelőre csak a következő vers témáján, struktúrája jár a fejemben. Nemrég jött egy ötlet, egy koncepció, amire akár fel lehetne építeni egy kötetet. Többszöri felülvizsgálat és tesztelés után ez a koncepció még mindig áll.

Elkezdtem összegyűjteni a szükséges anyagokat hozzá, és jobban beleástam magam a témába, ami köré a verseket írnám. Meglátjuk, mi lesz belőle.

Mindenesetre jó jelnek veszem, hogy valamiféle bűntudattal társuló hiányérzet tör rám, ha napokig nem írok, vagy nem próbálkozom vele. Szerintem ezt csak így lehet, ha belső kényszerből fakad. Kemény munka jó verseket írni, és meg kell dolgozni érte, hogy valóban színvonalas mű szülessen. Én nem vagyok az a “magamnak írogató” típus. Szeretném, ha mások is olvasnák, amit írok. Ezért megyek el egy felolvasóestre, ha elhívnak, vagy ezért válaszolgatok most is a kérdéseidre. (mosolyog) Szóval, ha valamikor jön a kötet, annak a legmagasabb mércét kell megütnie.

Őry István
Őry István / Fotó: Tóth Ferenc Márk

ContextUs: Mivel foglalkozol az íráson kívül?

Egy civil szervezetnél dolgozom jelenleg projektvezetőként, ahol ritka és veleszületett rendellenességgel élő embereknek nyújtunk érdekképviseletet és sok más szolgáltatást. Munka mellett futóedzéseket tartok, 12 évig versenyszerűen sportoltam, így továbbra is megmaradt ez a szenvedély, de a versenyek helyett inkább a tanítványoknak próbálom átadni azt a tudást, amit több mint egy évtized alatt szereztem ebben a sportágban. Nagyon szeretek fotózni is, ez félig munka, félig hobbi jelenleg.

ContextUs: Melyek azok a költők/írók, akik közel állnak hozzád, s kik azok, akik nem?

Jelentős lemaradásom van a kortársaimhoz képest a kései irodalmi érdeklődésem miatt, ezért még csak ismerkedem a kortárs magyar költészettel. Vannak költők, akik első olvasatra is nagyon izgalmas hangot ütnek meg, ha meg kellene neveznem őket, akkor Krusovszky Dénes, Bajtai András, Borsik Miklós, Sirokai Mátyás, Acsai Roland, Szijj Ferenc, Takács Zsuzsa egyértelműen.

A gimnáziumi kötelező tananyagból Pilinszky maradt meg, őt bárhol, bármikor szívesen olvasom.

Nemrég ajánlották Oravecz Imrét és Győrffy Ákost, hozzá is jutottam a köteteikhez, őket szintén kiváló költőnek tartok . Külföldiek közül főként Paul Celan, Nelly Sachs, Wisława Szymborska, Paul Chaulot magyarra fordított köteteit olvastam eddig, de  Vladimír Holantól és Tomas Tranströmertől is kezembe került néhány kötetet, és odáig voltam értük.

ContextUs: Van-e olyan zene, ami írásra ösztönöz?

Ha leülök írni, akkor úgy figyeltem meg, csak tökéletes csendben jönnek a jó sorok. Sajnos a felső szomszédom nem igazán támogat ebben (szerintem kovácsműhelyt üzemeltetnek fölöttem és lovakat patkolnak), ezért ha nagy a zaj, akkor benyomok valami relax zenét. Nagyon szeretem a hang nevű hangszert, ezért főként ilyen zenéket hallgatok ilyenkor:

ContextUs: Mely más művészeti ágak foglalkoztatnak?

Nagyon szeretek fotózni, dolgoztam/om is fotósként. Mostanában a videózás felé is kacsingatok, de ehhez még szükségem van egy jó gépre. Egy barátomon keresztül a festőművészettel is közelebbi kapcsolatba kerültem, így onnan is érkeznek impulzusok.

ContextUs: Hogyan ismerkedtél meg a Köménymag irodalmi körrel?

Mielőtt elkezdtem verseket írni, előtte 2 évig aktív résztvevője, fellépője voltam slam poetry esteknek, amiket most is nagyon szeretek, de már ritkábban tudok időt szakítani rájuk. Sok összefonódás van a hazai kortárs költészet és a slam poetry között. Akkoriban jött ki Pion István és Závada Péter első, Simon Márton második verses kötete. Így került látóterembe Sirokai Mátyás is, aki zsűriként vett részt az egyik slam poetry országos bajnokság selejtezőjén, és akkor jelent meg A beat tanúinak könyve című kötete. Később facebook-on láttam, hogy Sirokai Mátyás és Bajtai András líraműhelyt vezet Kömény néven, ahová ellátogattam. Így kezdődött minden.

ContextUs: Hogyan működik a Köménymag a te nézőpontodból? (Műhelyként funkcionál, milyen időközönként jöttök össze, hogyan képzelhetjük el az ottlévő atmoszférát, etc.)

Számomra egy olyan baráti társaság, akik ritkán találkoznak, inkább online tartják a kapcsolatot, ami teljesen érthető. Fiatalok vagyunk, és mindegyikünk ezer dologgal foglalkozik az írás mellett. Viszont árgus szemekkel figyeljük egymás munkáit, sikereit. Engem ösztönöz, amikor látom, hogy valakinek megjelent egy verse, és így inkább a verseiken keresztül tudom megismerni őket. Keveset találkozunk, és nekem alapjáraton fenntartásaim vannak a „művész életvitellel” kapcsolatban. Az érdekel, amit a verseikben leírnak, az kevésbé, hogy ki hány shotot (feles – a szerk.) tud beverni a Sarkban. (mosolyog)

Őry István
Őry István / Fotó: Dékány Dóra

ContextUs: Mit nyújt a számodra a Köménymag?

Büszke vagyok rá, hogy egy olyan irodalmi csoport tagja vagyok, ahol a fiatal költők Magyarország legszínvonalasabb irodalmi folyóirataiban publikálnak. Inspirál, hogy szinte nincs olyan hét, mikor valakinek ne jelenne meg verse vagy prózája irodalmi folyóiratban vagy online platformon. Nagyon jó érzés, mikor olyanokkal találkozom, akik ugyanabban a közegben érzik jól magukat, mint én, és hasonló az érdeklődésük. Szeretem látni, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen közelítjük meg a költészetet.

ContextUs: Mit gondolsz, vannak-e olyan motívumok, amelyek fellelhetőek a Köménymag tagjainak írásaiban? Ha igen, melyek azok?

Szerintem a természeti motívumok (erdő, szarvas, stb.) egyértelműen. Szinte bármelyik versembe bele tudnék írni valami hasonlót. Egy kis faluban, Zámolyon nőttem fel, így a természet, földművelés, állattartás a gyerekkorom része volt. A többiek verseiben is megfigyelhetőek a természeti motívumok, főként a szarvas bukkan fel aránylag gyakran. Valószínűleg Sirokai Mátyás hatása ez, a sirokaizmus! Ha jól tudom, az egyik Köménymag tagnak is van szarvas vagy agancs tetkója.

ContextUs: Ha ki kellene emelni egy sort a kedvenc saját művedből, mi lenne az?

A szürkületen túl érzem a folyó kanyarulatának illatát. (Lakk)

Kezdőlap > Uncategorized > Tökéletes csendben jönnek a jó sorok
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból