Ujjlenyomatok alapján állapították meg a kutatók, kik festették az őskori barlangrajzokat

Többezer év távlatából is lehetséges meghatározni a barlangrajzok őskori alkotóinak nemét és korát. Ezt pedig nem máshogy, mint ujjlenyomatok által.

Kik lehettek az őskor Picassói?

Az ujjlenyomatokat nem csak a bűnözők elfogásához vagy a telefonunk kioldásához használhatjuk, hanem abban is segítenek, hogy az őskori művészetről minél többet megtudhassunk, írja a The Art Newspaper.

Oskori Ujjlenyomat Barlangrajzok
A Nyíl Egy Őskori Festőművész Ujjlenyomatát Jelöli / Fotó: Francisco Martínez-Sevilla

Az Antiquity szaklapban megjelent friss kutatás szerint ugyanis a dél-spanyolországi Los Machos barlang falfestményein két őskori alkotót sikerült a kutatóknak beazonosítaniuk az ujjlenyomatok vizsgálata alapján. Eszerint az egyik falfestő egy legalább 36 éves férfi, a másik pedig egy 10-16 év közötti fiatal lány lehetett.

Az elemzést a Granadai Egyetem, a Durham Egyetem és a Barcelonai Autonóm Egyetem kutatói végezték. Azt próbálták kideríteni, hogy kik készítették az i. e. 4500-2000 között keletkezett, kézzel festett barlangrajzokat, és mi jellemezte a közösségüket. A sematikus rajzokat vonalak, körök, egyéb mértani formák és emberalakok alkotják, és „valószínűleg a közösség mindennapi életét ábrázolják szimbolikus módon”.

Ősi tárnák óriás körét fedezték fel régészek a Stonehenge közelében

A mérések szerint a földalatti létesítmények az újkőkorból származnak, több mint 4500 éve vájták ki azokat – adta hírül hétfőn a . A St. Andrews, a Birminghami, a Warwicki, a Glasgow-i és a Walesi Egyetem régészei szerint a húsz vagy még annál is több tárna egyfajta határként szolgálhatott a Stonehenge-et összekötő szent területen.

Leonardo García Sanjuán, a Sevillai Egyetem professzora szerint az ujjlenyomatok elemzésével valóban meg lehet tudni, hogy milyen nemű és korú emberek készítették a barlangfestményeket. De csak akkor lehetne messzemenő következtetéseket levonni, ha ennél a tanulmánynál jóval több bizonyíték állna rendelkezésünkre. Így továbbra sem tudunk semmit arról, hogy gyerekek vagy felnőttek, nők vagy férfiak, meghatározott korcsoporthoz tartozó férfiak vagy nők készítették a barlangrajzokat az ősközösségekben.

Nem csak az ősférfiak kiváltsága

A régészeti leleteken és barlangrajzokon megtalálható ujjlenyomatok jellemzői eltérőek nem és kor szerint. A férfiak ujjlenyomatának vonalai szélesebbek, mint a nőké. A vonalak közötti távolság növekszik, ahogy idősödik az egyén, ebből lehet az illető korára következtetni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tudjuk, hogy bizonyos társadalmakban a barlangrajzokat készítők mellett a közösség más tagjai is jelen voltak. Ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy a vizsgált ujjlenyomat tulajdonosa festette az egész képet[/perfectpullquote]

– figyelmeztetett Margarita Díaz-Andreu a Barcelonai Egyetem régészprofesszora.

Korábban azt feltételezték, hogy a felső paleolitikum időszakából származó, azaz legalább 20 ezer évvel ezelőtti barlangrajzokat főleg férfiak készítették, mert gyakran állatokat, vadászjeleneteket ábrázoltak. A mostani vizsgálatok viszont arra utalnak, hogy férfiak, nők és gyerekek is résztvettek az alkotásban. Egy spanyol és francia barlangrajzokat elemző tanulmány szerint a falfestmények 75%-át nők készítették.

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol – Kritika

Genndy Tartakovsky felel több, olyan mára klasszikussá vált, Cartoon Netwok-ön futó rajzfilmért, mint a Dexter laboratóriuma, a Pindúr pandúrok vagy a Szamuráj Jack. Új, felnőtteknek szánt sorozata, a Primal nevéhez híven az őskorba kalauzol. Egy ősember elveszti családját, és társra lel egy dinoszauruszban. Együtt küzdenek tovább. Tartakovsky mestere az animációnak.

„Az alkotók kilétének további vizsgálata további bonyolult társadalmi dimenziókat tárhat fel a többi őskori ábrázolás helyszínén is” – írta a tanulmányban a kutatócsoport.

Az egyik fontosabb őskori művészeti lelet a nebrai korong és Stonehenge mellett az Észak-Spanyolországban található altamirai barlangrajzok. Az őskori sziklarajzokat a tömegturizmus is veszélyezteti – az egyik leghíresebb barlangban, Lascaux-ban található rajzok állaga alig néhány évvel azután, hogy láthatóvá tették a közönség számára, szemmel láthatóan romlott. Tavaly Bolíviában az amazonasi erdőtűz pusztított néhány értékes őskori festményt.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk