Csernobil morálisan még nem készült fel a turisták fogadására

Csernobil morálisan még nem készült fel a turisták fogadására

Már vége a Csernobil című ötrészes minisorozatnak, amelyet az HBO vetített. A sorozat óriási népszerűségnek örvendett, amelynek köszönhetően Csernobil iránt is megnőtt az érdeklődés. A The Guardian szerkesztője, Megan Nolan munka miatt utazott a helyszínre, de turistaként is bejárta a területet. Tapasztalatait egy rövid cikkben ismertette.

Ami 1986-ban történt Csernobilban és a közeli városban, Pripyatban, senki nem felejti. A világ egyik legnagyobb katasztrófája, amit négyes számú reaktor felrobbanása okozott, számos ártatlan életet követelt. Még évekkel később is voltak halálos esetek, miután a sugárzás miatt rengetegen kaptak rákos megbetegedést, nem beszélve a többi káros következményről. Az HBO-n futó ötrészes sorozat jelenleg a legmagasabban értékelt széria az IMDB oldalán (9,7 – a szerk.). A terület fő turistaszervező cégéhez, az Explore-hoz idén 40%-kal több foglalás érkezett, mint tavaly ilyenkor.

Népesség: 0 / Fotó: World Nomads

Csernobil anno az extrém katasztrófa-turisták célpontja volt, de ma már megfizethető turistautak és szálláshelyek is elérhetőek a helyszínen. Megan Nolan újságíró munka végett utazott a helyszínre, de bejárta a környéket, ahogy az átlag turisták. Amit tapasztalt, az egy koszos és erkölcsileg gusztustalan élmény. Mint mondja, az emberi kíváncsiság elkerülhetetlen, és ennek a globális történelmi eseménynek a tagadása lehetetlen és értelmetlen lenne.

Túra Csernobilban: A Zóna újraéled / ContextUs.hu

A 30 km-es zóna egy furcsa, transzparens terület. Olyan hely, ahonnan a katasztrófa óta az ember távol maradt, a természet rezilienciája azonban töretlen. A teljes spektrumú kamera 590 nanométeres infravörös szűrője egy olyan világot mutat meg, amely ahelyett, hogy elszomorítana, inkább valóságos csodálattal tölti el az embert, a fotós szerint egyfajta édenkert egy másik bolygóról.

Nolan felkavarónak élte meg a látottakat. A reaktorterület és Pripyat között semmilyen történelmi összefüggést nem érzékelt. Az ellenőrzőpontokon, ahol a katonai erők ellenőrzik az útleveleket és a sugárzást is mérik, árusok a sugárzás szimbólumával ellátott harapnivalókat árulnak.

Pripyat belsejében, az elhagyott városterületeken a turisták elrendezik a teret, hogy jobban beleilleszkedjen az elképzelésükbe. Az egyikük meglökött egy körhintát, hogy horrorisztikusabb legyen a hangulat.

Ebből is látszik, Csernobil egyelőre nem úgy kezeli a helyzetet, ahogy az morálisan elfogadott lenne, hiszen a helyen, amely egyeseket izgalommal tölt el, ezrek haltak kínhalált.

Kezdőlap > Csernobil morálisan még nem készült fel a turisták fogadására

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból