David Hockney a legdrágább élő művész, leghíresebb műve 27 milliárd

David Hockney a legdrágább élő művész, leghíresebb műve 27 milliárd

33 életműrekord született a Christie’s XX. század hete árverésén, David Hockney leghíresebb festménye például több mint 90 millió dollárért kelt el.

91, 9 millió doláros festmény

Jól teljesített a New York-i műtárgypiac a kulcsfontosságú novemberi időszakban. Az eredmények alapján a legtöbb megfigyelő a tavalyi évhez képest többletet mutató zárást jósol 2018-ra. Ebben jelentős szerepet játszott az áprilisban elhunyt Barney A. Ebsworth gyűjteményének elárverezése, melynek összértéke elérte a 323 millió dollárt.

Edward Hopper: Chop Suey, 1929

Ebsworth volt a tulajdonosa Edward Hopper Chop Suey (1929) című festményének, mely a novemberi aukciók legmagasabb árát érte el: 91,9 millió dollárt. A gyűjteményt jó érzékkel válogatta össze az üzletember és művészetpártoló. 33-ból 24 életműrekord Ebsworth hagyatékának kalapács alá kerüléséből született.

XX. századi művészet New York-i hete 1,1 millió dollár összforgalmat generált.

Javított Willem de Kooning, Pierre Soulages és Tamara de Lempicka is. A legnagyobb várakozás azonban David Hockney Egy művész portréja (1972) című képe árverését előzte meg, Hockneytól várták ugyanis, hogy átveszi Jeff Koons helyét mint az élő alkotó, akinek műveit a legtöbb pénzért árverezték el.

David Hockney rekordokat dönt

Az eddigi első helyes, a narancsszínű lufikutya 58,4 millióért kelt el. Ezt Hockney több mint harminc millióval előzte meg. Hockney idén már másodszor döntötte meg a személyes rekordját, eddigi legdrágább műve 28,4 milliót ért.

David Hockney / Fotó: Getty Images

A Sotheby’s impresszionista és modern tematikájú árveréseket rendezett. Több előre várt rekorddöntés is megvalósult. Ilyen Ludwig Meidner és Oskar Kokoschka.

 

A Medence két alakkal című Hockney-festmény a Christie’s aukciósház kiállításán szeptemberben / Fotó: AFP / Timothy A. Clary

Utóbbi művész megötszörözte korábbi legjobb árát.

A Sotheby’s-nél rekord áron kelt el egy Modigliani-akt

Az olasz festőművész aktja, Nu couché (sur le côté gauche) (Meztelen nő fekszik a bal oldalán) nagy port kavart annak idején, amikor először mutatták be Párizsban 1917-ben: a rendőrségnek be kellett zárnia a kiállítást. Tegnap éjjel New York-ban 157,2 millió dollárért vásárolta meg egy ismeretlen vevő.

Sőt, a 20,4 millió dolláros leütés a becsléseket is meghaladta. Váratlan volt azonban a francia szürrealista René Magritte rekordja.

Magritte La Principe du Plaisir című képe 26,8 millió dollárért kelt el.

A festmény a művészetpártoló Edward Jamest ábrázolja egy fotó alapján, amit Man Ray készített róla a festő iránymutatása szerint.

Kezdőlap > David Hockney a legdrágább élő művész, leghíresebb műve 27 milliárd

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból