A Zsidó Kulturális Fesztivál minden évben kitesz magáért, s felejthetetlen élményekkel gazdagodunk általuk. Maga a hatikva mint szó az Izrael hivatalos himnusza, amit azt jelenti, hogy remény. E cikkben egy kiállításra hívjuk fel a figyelmeteket a ZSKF-en belül.

A 2014-es Holokauszt Emlékév alkalmából a művész együttműködés szándékával keresett meg 23 magyar rádióállomást. Azt kérte a főszerkesztőktől, hogy egy meghatározott nap bizonyos időpontjában egyszerre sugározzák a Hatikva különleges felvételét.  Levelében a következőket írta:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] (…) a Holokauszt emlékév 2014 megemlékezéseit (…) viták, polémiák kísérték, amelyekből az derült ki, hogy Magyarország állampolgárai közös nyelvük, kultúrájuk és mindennapi közös gondjaik ellenére nem osztoznak egy közös emlékezeti múlton. Magyarország polgárai nem alkotnak emlékezetközösséget. (…) Tervezett művem erre a helyzetre kíván reflektálni és egy olyan láthatatlan emlékmű létrehozására tesz kísérletet, amely ha csak pár percig is, de esélyt nyújt az élő, közös emlékezés pillanatainak megélésére.  (…) Az együttműködés reményében tehát arra kérném Önöket, hogy az 1945-ben, a Bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadulását követő ötödik napon tartott zsidó istentisztelet alkalmával a túlélők által elénekelt Hatikvát annak rögzítésének hatvankilencedik évfordulóján, 2014. április 20-án, 12:00-kor szíveskedjenek adásba adni. (Az éneket a BBC rögzítette.)     [/perfectpullquote]

A felkérést az adók elutasították, vagy figyelmen kívül hagyták, mindössze két adó vállalta annak sugárzását a kért időpontban. A művész 2014. április 20-án, délben felvételt készített arról, hogy e helyett, ebben az időpontban mit adtak adásba. A felvételekből állította össze 8 csatornás hanginstallációját, Magyarország ideiglenes alternatív Holocaust emlékművét.   

Itt hallgathatjátok meg a himnuszt:

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2016. – szeptember – 9. – péntek – 17:30-20 óra

Helyszín: 2B Galéria

Szervezők: MAZSIHISZ, 2B Galéria, Zsidó Kulturális Fesztivál

Jegyár: A Zsidó Kulturális Fesztivál jegyirodája a Dohány utcai Zsinagóga főbejárata előtt, a Herzl téren vasárnaptól-csütörtökig 10:00 és 20:00, pénteken 10:00 és 16:30 között tart nyitva. Magát az árakat ITT jelöli az esemény.

Kezdőlap > Uncategorized > Hatikva

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból