Kezelni kell a közösségi média-függőséget a brit képviselők szerint

Kezelni kell a közösségi média-függőséget a brit képviselők szerint

A brit parlament tagjai azt gondolják, hogy a közösségi média-függőséget betegségként kellene kezelni a jövőben.

A Guardian beszámolója alapján a brit összpárti csoportosulás a Royal Society for Public Health szervezet segítségét kérte, hogy tárja fel a közösségi média káros hatásait. Kiemelték, hogy a Twitter az Instagram és a Facebook olyan, mint egy online Vadnyugat, amely sértheti a fiatalok mentális egészségét és jólétét.

Függőséget okozhat a közösségi média használata? / Kép: Fondazione

Arra a következtetésre jutottak, hogy fel kell venni a küzdelmet az olyan tartalmak ellen amelyek önpusztítást és öngyilkosságot ábrázolnak. A 14 évesen meghalt Molly Russell szülei kampányt indítottak a közösségi tartalmak káros hatása ellen, hiszen az apa nem kevesebbet állít, minthogy a lányát az Instagram segítette a halálba. Hiszen a lány a platformon önkárosító képekhez fért hozzá.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elsődleges feladatunk a fiatalok megóvása és védelmük biztosítása az online térben[/perfectpullquote]

– érvelt az egyik képviselő.

A jelentés arra is kitér, hogy a WHO-nak a szerencsejáték- és egyéb függőségekhez hasonlóan közösségi média- és számítógépes játék függőségeket is jegyeznie kellene. Azt is felvetették, hogy a legnagyobb közösségi média hálózatok profitjának egy részét hasonló jellegű kutatásokra és felvilágosító előadások szervezésének segítésre kellene fordítania.

Így szipolyozza ki a közösségi média a kapcsolatainkat

Mindannyian ismerjük azokat az útszélen álló embereket, akár kéregetők legyenek, akár elhagyatottak, akik mindig ugyanazon hangsúllyal motyognak vagy üvöltöznek valamit. Talán épp ugyanazon csatakiáltást ismétlek rendszeresen, összeesküvés-elméleteket szövögetnek és próbálják okítani az utca népét, vagy csak felhívni magukra figyelmet. Az ilyen jelenségekhez általában senki nem közeledik, de mindenki megszokja őket, ugyanolyan utcatartozéknak tekinti, mint mondjuk a lámpákat.

„Határozottan úgy gondolom, hogy jelentésünk felhívja a figyelmet arra, hogy végre megtegyük a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megvédjük a fiatalokat a közösségi média káros mentális hatásaitól. Túlságosan hosszú ideig volt megengedve a cégeknek, hogy korlátozás nélkül működjenek az online Vadnyugaton.” – mondta Chris Elmore képviselő.

Kezdőlap > Kezelni kell a közösségi média-függőséget a brit képviselők szerint

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból