Elhunyt az izraeli titkosszolgálat kémlegendája, aki elkapta a náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt

Elhunyt az izraeli titkosszolgálat kémlegendája, aki elkapta a náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt

Elhunyt Rafi Eitan kém, aki az izraeli titkosszolgálat egyik nagy legendájának számított. Az ő irányításával kapták el a náci háborús bűnös Adolf Eichmannt.

Rafi Eitan kém létfontosságú szerepet töltött be az izraeli titkosszolgálat életének korai éveiben. 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amivel elfogták az Argentinában bújkáló náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. Elfogását követően Eichmannt Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték majd felakasztották.

Rafi Eitan kém, aki levadászta Adolf Eichmannt / Fotó: Alchetron

2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban már teljesen más jellegű feladatokkal foglalkozott, nyugdíjügyi miniszter is volt.

3 milliárdért váltaná ki a náci sötét múltját Németország egyik leggazdagabb családja

A Calgon vízlágyítótól a Jacobs kávén át a Gucci parfümig világszerte ismert márkák sorát egyesítő JAB Holdingot ellenőrző família 2014-ben bízta meg Paul Erker gazdaságtörténészt, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem professzorát a családtörténet nácizmus kori fejezetének megírására. Először a Bild vetette fel, hogy a JAB Holdingot tulajdonló Reimann család két tagja is orosz és francia hadifoglyokat dolgoztatott.

Rafi Eitan egy Tel Aviv-i kórházban halt meg, 92 éves volt, írja a HVG.

Kezdőlap > Elhunyt az izraeli titkosszolgálat kémlegendája, aki elkapta a náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból