Tony-díj 2019: A Hádész városa tarolt, és először nyert kerekesszékes színésznő a színházi “Oscaron”

Tony-díj 2019: A Hádész városa tarolt, és először nyert kerekesszékes színésznő a színházi “Oscaron”

Tizennégy jelölésből nyolcat díjra váltva a Hadestown (Hádész városa) című musical tarolt a legrangosabb amerikai színházi elismerések, a Tony-díj 2019-es, vasárnap esti gáláján, New Yorkban.

A déli dixie-dzsesszt, folkot és soult vadul keverő Hadestown (Hádész városa), amely Orfeusz és Eurüdiké ókori görög mítoszát adja elő modern, formabontó változatban, egyebek között a legjobb musical kategóriájában győzött. A musical rndezője, Rachel Chavkin pedig a legjobb musicalrendezésért járó díjat vehette át, írja a BBC.

Chavkin a tizedik nő a 73. kiadásához érkezett díj történetében, akinek sikerült díjat nyernie egy prózai színmű vagy egy zenés darab rendezőjeként.

Az elmúlt évad legjobb prózai színdarabjának a The Ferryman (Révész) című művet találták. A Révész egy londoni Westendtől átvett családi dráma, amely Észak-Írországban játszódik az erőszak sújtotta 1980-as években.

Bryan Cranson, a Breaking Bad sztárja bezsebelte a Networkért (Hálózat) a legjobb férfiszínész díját / Fotó: Brendan McDermid / Reuters

A legjobb férfiszínész díját a Totál szívás című tv-sorozatból ismert Bryan Cranston nyerte el. Az elismerést ezúttal a Network (Hálózat) című színdarab főszereplőjeként. A legjobb női főszereplőnek járó elismeréssel a 87 éves Elaine May első Tony-díját kapta egy Alzheimer-betegségben szenvedő nagymama megformálásáért a The Waverly Gallery című színdarabban.

A zenés darabok világában a legjobb férfi főszereplő díját Santino Fontana (Aranyoskám). A legjobb női főszereplő díját pedig Stephanie J. Block (The Cher Show) kapta.

Elaine May átveszi a díjat a The Waverly Gallery nyújtott alakításáért / Fotó: Brendan McDermid / Reuters

A “színházi Oscar” történetében első ízben nyert el Tony-díjat egy kerekesszékes színésznő, Ali Stoker, aki az Oklahoma! című musicalfelújítás egyik mellékszereplőjét alakítja.

A színésznő a díját mindazon mozgássérült gyerekeknek ajánlotta, “akik arra vártak, hogy képviselve legyenek ebben a teremben”.

A díjakat a manhattani Radio City Music Hallban adták át az éjszakába nyúló gálán. A 2018/19-es évad új rekordokat hozott a New York-i Broadway 41 színháza számára. Mind a nézőszám, mind a bevétel 10 százalékkal nőtt az előző évadhoz képest. Ez minden idők legjobb teljesítményét jelenti. A Broadway League szakmai szövetség adatai szerint 1,8 milliárd dollár értékében 14,8 millió jegyet értékesítettek a 2018 májusától 2019 májusáig terjedő évadban.

Kezdőlap > Tony-díj 2019: A Hádész városa tarolt, és először nyert kerekesszékes színésznő a színházi “Oscaron”

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból