Változatok egy válásra

Film, sorozat, könyv? Mindenhez van egy jó (ki)fogás! Kapjuk le hát a fedőt az elsőről: Válótársak, avagy újra önellátónak lenni.

„Ha menni kell, hát menni kell” – kezdhetnénk a már jól ismert közhellyel, de akár el is ferdíthetjük igen hangzatosan: ha menni kell, hát enni (is) kell.  Egy válás mindig megviselő, de bizonyos esetben a hasunknak is az lehet, ha eddig a főzés nem a mi reszortunk volt. Ez a probléma főleg férfiakat érinti, hiszen egy családban általában a nő válik a család séfjévé. 

A mai világban azonban kár ehhez a sémához ragaszkodni. Végső soron azonban ez mindegy is, hiszen egy dolog biztos: ott állunk egymagunk, üres hassal, és senki sem segít.

Eleinte persze mindenki rászabadul a kajarendelő prospektusokra, ahol pizzák és hamburgerek kínálgatják magukat legszebb gönceikben. Előbb-utóbb azonban elkezdjük érezni, hogy valami nem az igazi.

Házi koszthoz szokott gyomrunk lázadozik a suttyomban bekapott falatok ellen, és egyre kevésbé tárcsázzuk lelkesen este a sarki gyrosos telefonszámát.

Vessünk véget gyomrunk szenvedésének, ragadjunk fakanalat, főzni mégsem olyan nehéz, ha a megfelelő ételekkel kezdjük! Az alább olvasható receptet nem csak egyszerűsége miatt választottuk: a téli időszakban az ember szívének jobban tetszik a laktató, fűszeresebb étel. A fogás azonban mégsem változtat elefánttá az első falat után, tehát ebédre egy lazább diétába is beleférhet. Előnye még, hogy el lehet szakadni a recepttől mind fűszerek, mind mennyiségek tekintetében, így a kevésbé pedáns emberek is örömüket lelhetik benne. A recept ebben a formájában saját fejlesztés, tehát továbbfejleszthető. Főzzük és fogyasszuk, ha elváltunk, vagy csak a sorozatból szerzünk tapasztalatokat! Vigyázat: kanapén is ehető!

Hozzávalók:

-6 db közepes krumpli

-1 db nagy vöröshagyma

-2-3 szál répa

-2 szál főzőkolbász

– paradicsomszósz

– só, bors, pirospaprika, fahéj, szerecsendió, babérlevél

Elkészítése:

Felvágjuk a zöldségeket nekünk tetsző darabokra – ha kissé rusztikusra sikerül, az sem baj. Közben egy nagyobb lábosban olajt melegítünk, és üvegesre sütjük rajta a felkockázott hagymát. Ezután beletesszük a kolbászt, és megpirítjuk rajta.

Amikor már szép színe van, belehelyezzük a többi zöldséget is, sózzuk, borsozzuk, főszerezzük, majd felengedjük egy kis vízzel, ezután hagyjuk párolódni nagyjából 10-15 percen keresztül.

Ha a krumpli már közepesen puha, felengedjük a paradicsomszósszal, és puhára főzzük a hozzávalókat. Melegen érdemes fogyasztani, akinek nem elég laktató, kenyérrel is eheti – a végén remek kitunkolni a szaftot! Fűszerezni pedig nyugodtan a saját ízlésünk szerint, és felvehetünk vagy elhagyhatunk ízeket (én például egy csipetnyi curryvel szeretem a legjobban). Jó étvágyat kívánunk!

Kezdőlap > Változatok egy válásra

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból