Ungváry egy véletlennek köszönhetően jutott hozzá a Rákosi-irathagyatékhoz

A 20. század egyik meghatározó magyar történelmi személyisége Rákosi Mátyás, neve egy egész történelmi korszakot fémjelez – amelyet végül az 1956-os forradalom söpört el.

2016-ban egy véletlennek köszönhetően Ungváry Krisztián hozzájutott Rákosi irathagyatékának több mint háromszáz darabos kollekciójához. Ennek eredetéről mindössze annyit tudunk, hogy egy műbőr táskába csomagolva került elő Ciprus szigetén egy szállodai szobából.

20120306 Rakosi Matyas A Magyar Kommunista3
Rákosi Mátyás Utasítására 1950-Ben Betiltották A “Klerikális” Szent Jobb Körmenetet / Fotó: Magyar Országos Levéltár

Ez az izgalmas és olvasmányos kötet erre a különleges iratanyagra támaszkodik, bepillantást engedve egy olyan ember mentalitásába és döntéseibe, akitől egy egész ország sorsa függött.

A most napvilágra került személyes dokumentumok – többek között Rákosi diplomata-útlevele, szovjet tartózkodási engedélye, Hruscsovhoz, Brezsnyevhez, a magyar párt- és állami vezetőkhöz, valamint egyéb kiemelkedő személyiségekhez írott levelei – és ezek értő elemzése közelebb hozza a történelmi emlékezetben inkább csak mitikus alakként élő Rákosit.

Személyiségén keresztül jobban megérthetjük azt a kommunista szubkultúrát is.

Hont András: “Az ellenzéknek bojkottálnia kellett volna a választásokat” – Interjú

Hont András, a HVG rovatvezetője, volt fideszes képviselő. Azonban rég eltávolodott a párttól. Az elmúlt évtized publicisztikáját gyűjtötte egybe, melynek címe Senkiföldjén harmadszor. Úgy véli, hogy “ha a működés a jelenlegi magyar gondolkodáson és ellenzéken múlik, akkor leválthatatlan” a FIDESZ.

Ez Rákosi számára magától értetődő közeg volt, és amely oly hosszú időn át nyomta rá a bélyegét Magyarország történelmére.

Az Ungváry-Meruk-könyvbe ezen a linken tudsz beleolvasni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból