Ex Machina (2017), Szárnyas fejvadász 2049 (2017), A nő (2013). Csak néhány random filmcím az elmúlt évekből. Egyvalami azonban közös bennük: mindháromban fontos szerepe van a valósághű női robotoknak. Tükrözik a jelenünket, érdekes kérdéseket vetnek fel. De akkor mi a baj velük?

Az elmúlt évtizedekben elképesztő mértékben fejlődött a technológia. De a legnagyobb változást egyértelműen a robotok területén érték el a kutatók. Ma már csupán egyetlen akadály áll a mesterséges és a valóságos között: az „uncanny valley”, vagyis a rejtélyes völgy jelenség.

Az elméletet Masahiro Mori japán robotikaprofesszor nevezte el az 1970-es években. A professzor idén lesz 92 éves, tehát még láthatja, hogy feltételezései igaznak bizonyulnak-e vagy sem.

Mori az élethű babákra, bábokra és protézisekre adott emberi reakciókat vizsgálta. Sok tekintetben nagyon eredeti volt, de kellett egy kis idő, mire a világ felzárkózott a nézeteihez.

Indiewire
Alicia Vikander Az Ex Machina Című Filmben / Fotó: Indiewire

A legfontosabb, amire Mori rájött az „uncanny” vagyis a rejtélyes jelenléte. A jelenség már a 16. században létezett, elsőként azonban csak 1919-ben dolgozta ki Sigmund Freud. A pszichoanalitikus a babák, bábok, viaszfigurák által kiváltott rettegést vizsgálta. Ezt az elméletet finomította később Mori a robotikában.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Lényege, hogy a már-már emberszerű, de nem élő figurák – legyen az egy szobor vagy robot –, nem csodálattal, hanem rettegéssel töltik el az embereket.[/perfectpullquote]

Mori kifejtette, hogy szerinte lesz idő, amikor ez változni fog, de sokat elmond tanácsa: mellőzni kellene az ilyen típusú robotok gyártását. Bár a legnagyobb vállalatok ezt nem mindig fogadják meg.

Az Amazon kiszállítórobottal állt elő – Veszélyben a futár szakma?

A robot dizájnja a The Verge szerint majdnem azonos egy észtországi startup, a Starship Technologies eszközeivel. Hat kerék és elektromos akkumulátor segítségével sétatempóban tud mozogni. Amazon Scout is a fully-electric delivery system from Amazon designed to safely get packages to customers using autonomous delivery devices.

A művészek azonban élvezik a mesterséges és a valósághű közötti kényelmetlen megoldásokat. Ide sorolhatóak Ron Mueck és Duane Hanson emberszerű szobrai vagy Janet Cardiff és George Bures Miller The Marionette Maker alkotása 2014-ből. Az emberi, nőt megjelenítő robotok esetében valahogy mindig felmerült a szexualitás kérdése. Jordan Wolfson Female figure névre hallgató robotja paradoxonok egész sorát veti fel.

Alkotása nem más, mint egy nőnek ábrázolt homoszexuális férfi, boszorkányszerű maszkban a fején, ami alól platinaszőke haja kilóg. Ruhája pedig többet mutat a kelleténél, miközben csábítóan táncol egy tükör előtt, férfihangon megszólalva.

Alakja rávilágít arra a tényre, amit a fejlesztők legtöbbször nem ismernek fel: azok a robotok, amelyek nem annyira hasonlítanak ránk, de valahogy mégis, sokszor a legemberibbek. Ahogy Mori kutatásai bizonyították, erre még nem vagyunk felkészülve.

A 7 perces videóban Jordan Wolfson Female figure alkotása látható. Érdemes végignézni.

Jordan Wolfson – Female Figure

In 2017 the Stedelijk Museum in Amsterdam showed two works of the American Artist Jordan Wolfson. This is one of them. The other you can watch at https://you…

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.