Követem Élet + Stílus A zeneterápia életet menthet: legrejtettebb félelmeink alól is képes...

A zeneterápia életet menthet: legrejtettebb félelmeink alól is képes felszabadítani

Promóció

Koraszülött babák, veterán katonák, 9/11 túlélői. Mi a közös bennük? Mind súlyos, életveszélyes traumán mentek keresztül. A hagyományos terápia nem biztos, hogy mindig megoldást jelent. Óriási szerencse, hogy felismerték a zene jótékony hatását. De mégis hogyan segít?

Promóció
- Advertisement -

Ha egy kisbaba idő előtt jön a világra, szinte biztos, hogy trauma éri. Teljesen kiszolgáltatott a külvilágnak. Arról nem beszélve, a későbbiekben számos fizikai és mentális problémát okozhat a korai sokk. Christine Vaskas Churba a Mount Sinai kórház The Louis Armstrong Center for Music and Medicine (New York) részlegén dolgozik zeneterapeutaként. Páciensei koraszülött kisbabák.

Különböző hangszerek segítségével imitálják az anya szívdobogását vagy a méhben hallható hangokat.

Ezzel szabályozni tudják a kicsik szívritmusát, javul az oxigénellátásuk és könnyebben el tudnak aludni. Egyszóval, amennyire lehet, megkönnyítik az életüket a nehéz kezdetek után.

Zeneterápia babáknak / Fotó: iStock

Agyunk limbikus rendszere nagyon érdekesen működik. Itt találhatók az érzelmeink, a félelem, a terror, de életünk legelső, mélyen elrejtett élményei is. Mint például az első hangok. Ez a magyarázat, miért alkalmazzák gyakran a zenét terápiás kezeléseknél.

Sok ember, amikor valamilyen sokkhatás éri őket, pontos leírást tudnak adni szagokról, képekről, hangokról.

Érdekes, hogy a I. világháború után, rengeteg zenész járta a kórházakat, hogy segítse a veteránok gyógyulását. A hatás elképesztő volt, ezért az orvosok elkezdték bevonni a módszert a terápiás kezelésekbe. Diplomát hivatalosan 1944 óta lehet zeneterápiából szerezni.

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

A zeneterápiát ma már rengetegféleképpen alkalmazzák. Nem csupán az élőzene vagy a különböző ősi hangszerekre támaszkodnak.

Mivel mindenkinek van rossz élménye, akár több is, a zene kiválóan egyénre szabható. Nincsenek sablonkérdések, mint mondjuk egy beszélgetésen.

Ebben hisz Katie Down, aki New York városában dolgozik terapeutaként. Katie szerint a zene nem csak örömet okoz, hanem segít a kifejezésben. Ha valaki annyira traumatizált, hogy nem tudja szavakban kifejezni magát, a zene képes kihozni a legmélyebb érzéseit. A zenének van eleje és vége. A kettő között pedig újra átélhető a sokkos élmény, ezáltal hatékonyabban fel is dolgozható. Újra szabaddá tesz.

Promóció
ForrásPitchfork
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3