Koraszülött babák, veterán katonák, 9/11 túlélői. Mi a közös bennük? Mind súlyos, életveszélyes traumán mentek keresztül. A hagyományos terápia nem biztos, hogy mindig megoldást jelent. Óriási szerencse, hogy felismerték a zene jótékony hatását. De mégis hogyan segít?

Ha egy kisbaba idő előtt jön a világra, szinte biztos, hogy trauma éri. Teljesen kiszolgáltatott a külvilágnak. Arról nem beszélve, a későbbiekben számos fizikai és mentális problémát okozhat a korai sokk. Christine Vaskas Churba a Mount Sinai kórház The Louis Armstrong Center for Music and Medicine (New York) részlegén dolgozik zeneterapeutaként. Páciensei koraszülött kisbabák.

Különböző hangszerek segítségével imitálják az anya szívdobogását vagy a méhben hallható hangokat.

Ezzel szabályozni tudják a kicsik szívritmusát, javul az oxigénellátásuk és könnyebben el tudnak aludni. Egyszóval, amennyire lehet, megkönnyítik az életüket a nehéz kezdetek után.

Istockphoto 867206720
Zeneterápia Babáknak / Fotó: Istock

Agyunk limbikus rendszere nagyon érdekesen működik. Itt találhatók az érzelmeink, a félelem, a terror, de életünk legelső, mélyen elrejtett élményei is. Mint például az első hangok. Ez a magyarázat, miért alkalmazzák gyakran a zenét terápiás kezeléseknél.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sok ember, amikor valamilyen sokkhatás éri őket, pontos leírást tudnak adni szagokról, képekről, hangokról.[/perfectpullquote]

Érdekes, hogy a I. világháború után, rengeteg zenész járta a kórházakat, hogy segítse a veteránok gyógyulását. A hatás elképesztő volt, ezért az orvosok elkezdték bevonni a módszert a terápiás kezelésekbe. Diplomát hivatalosan 1944 óta lehet zeneterápiából szerezni.

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

A zeneterápiát ma már rengetegféleképpen alkalmazzák. Nem csupán az élőzene vagy a különböző ősi hangszerekre támaszkodnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mivel mindenkinek van rossz élménye, akár több is, a zene kiválóan egyénre szabható. Nincsenek sablonkérdések, mint mondjuk egy beszélgetésen.[/perfectpullquote]

Ebben hisz Katie Down, aki New York városában dolgozik terapeutaként. Katie szerint a zene nem csak örömet okoz, hanem segít a kifejezésben. Ha valaki annyira traumatizált, hogy nem tudja szavakban kifejezni magát, a zene képes kihozni a legmélyebb érzéseit. A zenének van eleje és vége. A kettő között pedig újra átélhető a sokkos élmény, ezáltal hatékonyabban fel is dolgozható. Újra szabaddá tesz.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.