Koraszülött babák, veterán katonák, 9/11 túlélői. Mi a közös bennük? Mind súlyos, életveszélyes traumán mentek keresztül. A hagyományos terápia nem biztos, hogy mindig megoldást jelent. Óriási szerencse, hogy felismerték a zene jótékony hatását. De mégis hogyan segít?

Ha egy kisbaba idő előtt jön a világra, szinte biztos, hogy trauma éri. Teljesen kiszolgáltatott a külvilágnak. Arról nem beszélve, a későbbiekben számos fizikai és mentális problémát okozhat a korai sokk. Christine Vaskas Churba a Mount Sinai kórház The Louis Armstrong Center for Music and Medicine (New York) részlegén dolgozik zeneterapeutaként. Páciensei koraszülött kisbabák.

Különböző hangszerek segítségével imitálják az anya szívdobogását vagy a méhben hallható hangokat.

Ezzel szabályozni tudják a kicsik szívritmusát, javul az oxigénellátásuk és könnyebben el tudnak aludni. Egyszóval, amennyire lehet, megkönnyítik az életüket a nehéz kezdetek után.

Istockphoto 867206720
Zeneterápia Babáknak / Fotó: Istock

Agyunk limbikus rendszere nagyon érdekesen működik. Itt találhatók az érzelmeink, a félelem, a terror, de életünk legelső, mélyen elrejtett élményei is. Mint például az első hangok. Ez a magyarázat, miért alkalmazzák gyakran a zenét terápiás kezeléseknél.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sok ember, amikor valamilyen sokkhatás éri őket, pontos leírást tudnak adni szagokról, képekről, hangokról.[/perfectpullquote]

Érdekes, hogy a I. világháború után, rengeteg zenész járta a kórházakat, hogy segítse a veteránok gyógyulását. A hatás elképesztő volt, ezért az orvosok elkezdték bevonni a módszert a terápiás kezelésekbe. Diplomát hivatalosan 1944 óta lehet zeneterápiából szerezni.

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

A zeneterápiát ma már rengetegféleképpen alkalmazzák. Nem csupán az élőzene vagy a különböző ősi hangszerekre támaszkodnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mivel mindenkinek van rossz élménye, akár több is, a zene kiválóan egyénre szabható. Nincsenek sablonkérdések, mint mondjuk egy beszélgetésen.[/perfectpullquote]

Ebben hisz Katie Down, aki New York városában dolgozik terapeutaként. Katie szerint a zene nem csak örömet okoz, hanem segít a kifejezésben. Ha valaki annyira traumatizált, hogy nem tudja szavakban kifejezni magát, a zene képes kihozni a legmélyebb érzéseit. A zenének van eleje és vége. A kettő között pedig újra átélhető a sokkos élmény, ezáltal hatékonyabban fel is dolgozható. Újra szabaddá tesz.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk