Egy frissen közzétett jelentés szerint a legtöbb újságírót fényképezés, filmezés vagy a kamera tartása közben érik támadások. Németországban a sajtó elleni erőszak nagy része a keleti régióban történik, és a legtöbb elkövető a szélsőjobboldalhoz kötődik.

Fokozódó fizikai erőszak

A Sajtó és Média Szabadság Európai Központja (European Center for Press and Media Freedom, ECPMF) csütörtökön közzétett jelentése szerint növekszik az újságírókkal szembeni erőszak Németországban. Különösen 2018-ban mutatnak az adatok éles emelkedést a sajtó képviselői ellen elkövetett atrocitások vonatkozásában. Idén idáig 28 újságíró szenvedett el 22 bizonyított fizikai támadást.

Ezzel szemben 2017-ben mindössze 5 regisztrált támadás történt. 2015 volt az az év, amikor a legtöbb, újságíró sérelmére elkövetett erőszakos cselekményt rögzítették. Három évvel ezelőtt 43 bizonyított támadás történt.

Az ECPMF elismeri, hogy adataik különböznek a német szövetségi bűnügyi rendőrségétől, de az eltérés oka az adatgyűjtési módszerben keresendő.

Kelet-Németország az a régió, ahol a legjellemezőbb a sajtóval szembeni ellenségesség. Az erőszakos cselekmények többségét szélsőjobboldali kötődésű elkövetők hajtják végre. Az idei 22 támadásból 13 Szászországban történt. 4-et a szomszédos Szász-Anhaltban regisztráltak, 2-t pedig Türingiában. Brandenburg, Baden-Württemberg, Észak-Rajna-Vesztfália tartományok és Brandenburg 1-1 támadást tudhat magáénak.

1 Format43
A Szélsőjobb A Megmozdulásain Előszeretettel Tűzi Zászlajára A Hazug Sajtó (Lügenpresse) Szlogenjét / Fotó: Picture-Alliance / Dpa

Szeptember 1-jén a chemnitzi szélsőjobboldali zavargások során 9 támadás történt 11 olyan újságíró ellen, akik az eseményekről tudósítottak. 

Leginkább a fotót készítő, filmező vagy kamerát tartó újságírók vannak veszélynek kitéve. 2017 januárja és 2018 szeptembere között 27-ből 24 támadás kamerával végzett munka során történt.

A sajtószabadság korlátozása

A támadások leginkább akkor jellemzőek, amikor olyan dolgot filmeznek, ami a támadónak nincs ínyére. Múlt hónapban például egy férfi a drezdai szélsőjobboldali tüntetésen a kamerával forgató és őt vevő stábot szidalmazta, és jogtalansággal vádolta meg őket. Kiderült róla, hogy a szászországi rendőri egység tagja. A férfi felmondott, miután nyilvánosságra került szolgálati jogviszonya. A rendőrség később elnézést kért, amiért a helyszínen tartózkodó rendőrök 45 percig bizonyíték nélkül tartották fogva az újságírókat.

Az ECPMF jelentése arra is rámutat, hogy a fizikai támadások emelkedése mellett kevésbé dokumentált a verbális bántalmazás és fenyegetés, ami szintén emelkedő tendenciát mutat.

2015 óta a lügenpresse (körülbelül: hazug sajtó) szlogenre hivatkozással elkövetett atrocitások szerves részét képezik a jobboldali populista és szélsőséges viselkedésnek politikai rendezvényeken és tüntetéseken. 

43514811 304
A Sajtószabadság Helyzete Európában / Forrás: Reporters Withour Borders

A jelentés szerint nehéz különbséget tenni “nyugtalan állampolgárok” és neonácik között. Az erőszakos cselekmények elkövetésére való készség azonban, különösen gyűléseken, megnőtt. Az ECPMF következtetése az, hogy mindenkinek, aki tömeges rendezvényeken újságíróként azonosítható, arra kell felkészülnie, hogy nyíltan megtámadják. A tanulmány szerint ez komoly veszélyt jelent a sajtószabadságra Németországban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.