Emma Watson nyílt levelet írt a nőnek, akitől megtagadták az abortuszt

Dr. Savita Halappanavar meghalt az orvosok döntése miatt, de az esete meghatározó volt az írországi abortusztörvény enyhítéséért vívott harcban. Emma Watson nyílt levelet írt Halappanavarnak.

Emmat Watson színésznő és feminista emberi jogi aktivista nyílt levelet írt Dr. Savita Halappanavarnak. Dr. Halappanavar 2012-ben halt meg Galwayben vérmérgezésben azt követően, hogy az orvosok megtagadták tőle az abortuszt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem akartál egy mozgalom arca lenni, csak egy olyan beavatkozást akartál, ami megmenthette volna az életedet[/perfectpullquote]

– kezdődik Watson levele, ami a Net-a-Porteren jelent meg.

UN Women HeForShe
A nemek egyenlősége a férfiak ügye is – Emma Watson beszéde / Fotó: Euronews

Dr. Halappanavar 17 hetes terhes volt, mikor vetélésre utaló jelekkel kórházba szállították. Az orvosok azonban további négy napig, amíg hallható volt a magzat szívhangja, nem hajtották végre az abortuszt, ami megmenthette volna Halappanavar életét. Eddigre a fertőzés viszont annyira előrehaladott volt, hogy három nap múlva Halappanavar meghalt. Halappanavar kérte az abortuszt, de az orvosok ezt elutasították, mert úgy döntöttek, a nő élete nincs halálos veszélyben.

No Title

It was a great honour to be asked by @PORTERmagazine to pay the deepest respect to the legacy of Dr Savita Halappanavar, whose death powered the determination of activists to change Irish abortion laws & fight for reproductive justice all over the world. https://t.co/KZWRpp7btO pic.twitter.com/yLDXgcHKyh

Halála után tömeges tüntetések kezdődtek az abortusztörvény enyhítéséért, 2013-ban pedig meghozták az anya életét védelmező törvényt. Eszerint akkor lehet legálisan végrehajtani abortuszt az országban, ha veszélyben van az anya élete, az illegális beavatkozást pedig akár 14 éves börtönnel is sújthatják.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az emlékművödön álló felirat így szól: “Mivel te elaludtál, sokan felébredtünk.” A nyolcadik alkotmánymódosítás többre értékelte egy magzat életét az anyáénál – és ez felébresztette az országot. Rád emlékezve és a felszabadításunkért folytatjuk a harcot a reprodukciós szabadságért[/perfectpullquote]

– írja Watson. A teljes levelet itt tudod elolvasni.

Írországban 2013 előtt még szigorúbb volt a szabályozás, az abortusz teljes mértékben tilos volt, de még a most hatályos törvény is a legkeményebb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége nem indok az abortuszra. 

Írország ősrégi abortusz ellenes törvényét végre hatályon kívül helyezték

Írország népe évtizedeken keresztül azért küzdött, hogy eltöröljék a drákói szigoráról hírhedt jogszabályt. Ez a harc azzal járt, hogy naponta 10 nő volt kénytelen külföldre menni Írországból a biztonságos abortusz érdekében, sokan belehaltak vagy a jogi akadályokkal szembesültek, és tömegek vonultak az utcára, hogy a törvény ellen tiltakozzanak.

Idén, májusban az ír választók 66,4 százaléka támogatta a terhességmegszakításokra vonatkozó teljes tilalom eltörlését. A referendumon feltett kérdés az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt gyakorlatilag kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlésére vonatkozott.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból