Nézem Fotó Nem csak az életüket kockáztatják, hanem lelki egészségüket is...

Nem csak az életüket kockáztatják, hanem lelki egészségüket is – fotósok a háborúban

Promóció

Szép hivatás a fotózás, de a képekben való történetmesélésnek van egy sötét oldala is. A háború nem csak katonákat és civil áldozatokat szed. Sokszor azoknak az életét is elveszi, akik megörökítik a történéseket.

Promóció
- Advertisement -

Aki háborús zónában szeretne képeket készíteni, teljes mellszélességgel el kell köteleznie magát. Ugyanis ez a hivatás nem csak halállal végződhet, hanem olyan pszichikai következményeket is okozhat, amelyek sokszor egy egész életen át megmaradnak. Csak bámuljuk a szörnyűségeket, de abba kevesen gondolnak bele, kik állnak a lencse mögött. Pedig nélkülük aligha lenne esélyünk megtudni, mi zajlik a világ háborús részein.

Gyakran az életüket kockáztatják egy-egy képért / Fotó: El blog de la fotografia

Robert Capa, Tim Hetherington, David Guttenfelder, Sebastião Salgado. Csak néhány név, a lista még bőven folytatható lenne. Fotóik bejárták a világot, pedig nem is tudjuk, milyen áldozattal fizettek érte. Capa egy aknamezőre lépett Indokínában, míg a Life magazinnak fotózott, Hetherington 2011-ben, a líbiai háborúban vesztette életét, fotózás közben. Guttenfelder és Salgado pedig mindketten súlyos lelki traumákkal tértek haza egy-egy fotózásról.

Az ENSZ szerint 2017-ben 68,5 millió ember menekült el a háború és üldöztetés elől

A dél-szudáni, a kongói krízis és a Mianmarban élő muszlim rohingya kisebbség tömeges migrációja tovább növelte az egyébként is szomorú statisztikát. A menekültek száma 2016-ban 65,5 millió volt. A legújabb menekültek 70%-a mindössze 10 országból származik, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi szerint.

Dr. Anthony Feinstein pszichiáter könyve, Shooting War (2018) hiánypótló, hiszen művében azoknak a fotográfusoknak az életét mutatja be, akik mind háborús zónában fotóztak/fotóznak. E mellett pedig elszenvedett traumáikat emeli középpontba. Mint mondja, az ilyen szakmákban ezek elkerülhetetlenek. Azt tanácsolja, ha a képekre nézünk, legalább vegyük figyelembe a kamerák mögötti komplex történeteket.

Promóció
ForrásArtsy
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3