Szép hivatás a fotózás, de a képekben való történetmesélésnek van egy sötét oldala is. A háború nem csak katonákat és civil áldozatokat szed. Sokszor azoknak az életét is elveszi, akik megörökítik a történéseket.

Aki háborús zónában szeretne képeket készíteni, teljes mellszélességgel el kell köteleznie magát. Ugyanis ez a hivatás nem csak halállal végződhet, hanem olyan pszichikai következményeket is okozhat, amelyek sokszor egy egész életen át megmaradnak. Csak bámuljuk a szörnyűségeket, de abba kevesen gondolnak bele, kik állnak a lencse mögött. Pedig nélkülük aligha lenne esélyünk megtudni, mi zajlik a világ háborús részein.

Schermata 2018 02 16 Alle 23.16.55
Gyakran Az Életüket Kockáztatják Egy-Egy Képért / Fotó: El Blog De La Fotografia

Robert Capa, Tim Hetherington, David Guttenfelder, Sebastião Salgado. Csak néhány név, a lista még bőven folytatható lenne. Fotóik bejárták a világot, pedig nem is tudjuk, milyen áldozattal fizettek érte. Capa egy aknamezőre lépett Indokínában, míg a Life magazinnak fotózott, Hetherington 2011-ben, a líbiai háborúban vesztette életét, fotózás közben. Guttenfelder és Salgado pedig mindketten súlyos lelki traumákkal tértek haza egy-egy fotózásról.

Az ENSZ szerint 2017-ben 68,5 millió ember menekült el a háború és üldöztetés elől

A dél-szudáni, a kongói krízis és a Mianmarban élő muszlim rohingya kisebbség tömeges migrációja tovább növelte az egyébként is szomorú statisztikát. A menekültek száma 2016-ban 65,5 millió volt. A legújabb menekültek 70%-a mindössze 10 országból származik, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi szerint.

Dr. Anthony Feinstein pszichiáter könyve, Shooting War (2018) hiánypótló, hiszen művében azoknak a fotográfusoknak az életét mutatja be, akik mind háborús zónában fotóztak/fotóznak. E mellett pedig elszenvedett traumáikat emeli középpontba. Mint mondja, az ilyen szakmákban ezek elkerülhetetlenek. Azt tanácsolja, ha a képekre nézünk, legalább vegyük figyelembe a kamerák mögötti komplex történeteket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.