Kétszer is mély merülést hajt végre a Tünet Együttes új produkciója: Szász Dániel és Furulyás Dóra szólói, a Loop és a Lomtalanítás, bár némileg különböző tereket teremtenek, dinamikájukban és belső szabályrendszerükben rengeteg az átfedés.

A Loop – merülés két levegővel címében a két levegő – többek között – a tartalomra, vagyis a két, szünettel elválasztott táncszólóra utal. A technikai okokon túl is fontos döntés ez a szünet, ugyanis mind Szász Dániel, mind Furulyás Dóra tánca bátran elmerül azokban a mélyben hömpölygő félelmekben, amelyeknek  közös jellemzője leginkább talán az idő múlása, és az eközben eltelt élet értékelése. Nehéz témák ezek, amelyek két- némileg különböző – interpretációja között mindenkinek jól esik a szünet. A témákkal kapcsolatos személyes érintettségeiket a készítők egyébként nem is próbálják titkolni: ahogyan az a színlapon olvasható, a negyven éves Szász Dániel táncát – az egész este címadójaként működő Loopot – egy tavalyi súlyos sérülés ihlette, Furulyás Dóra pedig Lomtalanítás címmel a Tünet Együttes vezetőjének, Szabó Rékának 2004-es szólóját értelmezi újra.

Loop 1 042
Tünet Együttes: Loop / Szász Dániel / Fotó: Mészáros Csaba

Természeti példa

Mindkét előadás különös paradoxona, hogy belső vívódásokat próbál meg bemutatni külső szemlélőnek. Szükségképpen tehát létre kell hoznia azt a teret, amelyben értelmezni tudja a külső és belső fogalmát, kijelölve ezek határait. Szász Dániel Loopjában ezek a határok izgalmasan képlékenynek tűnnek: nehéz eldönteni, hogy a színpadon terjengő füstnek, vagy a nagyon aprólékosan építkező, olykor csak rádiózajnak tűnő zenének mikor milyen funkciója van.

Ezek olykor mintha csak háttérelemként működnének, máskor mintha erősen befolyásoló tényezőt, ellenhatást jelentenének a táncos által uralni kívánt térben.

Azt a bizonyos külsőt, amelyhez a belső késztetésként mozgó testnek mindenképpen viszonyulnia kell. Szász Dániel mozgása időnként enged környezete törvényeinek, néha küzd ellenük. A különösen hömpölygő zene – az átvitt értelmezésen túl – behozza a merülés asszociációinak egy nagyon konkrét természeti példáját – a víz alá merülést – is, így rögtön világossá válik a mozgás nehézségének miértje. Ebben az értelemben hősünk szó szerint úszik a térben, olykor együtt az árral, olykor azzal szemben.

Szenvedély és szenvedés

Amíg Szász szólójában mi, nézők abszolút külső szemlélőként vagyunk jelen, addig a szünetet követő Lomtalanítás már minket is bevon ebbe a bizonyos merülésbe. Pedig ehhez a korábbiakhoz képest csupán egyetlen új eszközt használ, a monológot, amelynek elkerülhetetlenül van egyfajta, a közönséget megszólító jellege. A Szabó Réka és Petri Lukács Ádám által írt ironikus-groteszk önelemző szöveg ennél fogva egyszerre hat kifelé és befelé. Furulyás Dóra eleinte csak a közönséghez beszél, majd az általa mondott szöveg tartalma őt magát is fokozatosan mozgásba hozza.

„Mondj egy érvet, hogy felkeljek! […] Azon kívül, hogy pisilni kell!”

– mondja, miközben látszólag kényelmes lustaságban fetreng a földön. Aztán fokozatosan egyre mélyebben önelemez, próbál megszabadulni régi, feleslegessé vált szokásaitól, tulajdonságaitól, és minél nagyobb tétek kerülnek elő szóban, a mozgás annál intenzívebb lesz. Akárcsak a Loopnál, itt is felmerül a kérdés: vajon mikor irányítja a külső – ez esetben a beszéd – a belsőt,a testet, és mikor történik mindez fordítva? A kettő közti ellentét pedig felveti továbbá azt is, mi is a különbség két, formailag kifejezetten hasonló szó, a szenvedés és a szenvedély között.

A Lomtalanítás szereplője gyötrődik régi szokásaitól, amelyektől szenvedélyesen próbál megszabadulni. Mintha csak egy pozitív önkontroll gyakorlását látnánk ebben a lekövethető belső ritmussal rendelkező, öngerjesztő koreográfiában. Itt az önkontrollt a kimondott gondolatok irányítják, és bár a test minden újabb kimondott gondolatot lereagál, ezt követően mégis saját maga ura lesz, így téve lehetővé még újabb – egyre nagyobb téttel bíró – gondolatok kimondását. Egy nagyon is tudatos lomtalanításnak vagyunk szem- és fültanúi.

Loop 1 059
Tünet Együttes: Lomtalanítás / Furulyás Dóra / Fotó: Mészáros Csaba

Intim tér

Nehéz eldönteni, hogy a két merülés közül melyik a nagyobb vállalás. Amíg a Loop motivációja a külső szemlélő számára némileg homályos is marad – lévén, hogy csak mozgással dolgozik –, saját rendszerén belül mindenképpen nagyobb kockázatot vállal. A Lomtalanítás ellenben éppen azzal tesz különösen bátor gesztust, hogy a monológon keresztül a nézőt is bevonja ebbe – az általa nagyon is hatékonyan kezelt –merülési folyamatba. És talán az is egy fontos döntés volt, hogy ez a két előadás pont a MU Színházba került: bár a Tünet Együttes több budapesti befogadó színházban is jelen van, a Loop – merülés két levegővel különös intimitása talán itt tud a leginkább érvényesülni. A Trafó nagyterme túl nagy lenne neki. Itt azonban érezni azt a kellemes, zavarba ejtő közelséget, amelynek köszönhetően a néző is a kellő odafigyelést tudja tanúsítani ezeknek a merüléseknek.

Loop

Alkotó-előadó: Szász Dániel
Fény és tér: Szirtes Attila
Jelmez: Szűcs Edit
Zene: Barna Balázs
Köszönet: Kántor Kata, Czakó Máté
Koprodukciós partner: DW7
Támogató: NKA
Az előadás a Na Cucky Theatre rezidencia programjával együttműködésben valósult meg.

Lomtalanítás

Rendező-koreográfus: Szabó Réka
Alkotó-előadó: Furulyás Dóra
Fény és tér: Szirtes Attila
Jelmez: Szűcs Edit
Zene: dj Mangó, Márkos Albert, Németh Márton – Eastend Stúdió
Szöveg: Petri Lukács Ádám, Szabó Réka
Támogató: NKA

/ Fotók: Mészáros Csaba

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.