Követem Élet + Stílus A Machu Picchu közelébe repteret építenének – már elindították...

A Machu Picchu közelébe repteret építenének – már elindították a petíciót ellene

Promóció

Lassan nem marad olyan világörökség, amelyet ne érne valamilyen támadás. Ahelyett, hogy az emberek értékelnék, hogy a történelmi, kulturális kincseink még épek, és látogathatók, valamilyen módon kicsit megrongálják. Jelenleg a Machu Picchu eredeti látképéért folyik a harc, remélhetőleg, nem hiába.

Promóció
- Advertisement -

Régészek, történészek, idegenvezetők és mások indítottak petíciót a Machu Picchu nemzetközi repülőtér építésének megakadályozásáért. Az ókori inka erődítményhez évente több mint 1 millió látogató érkezik, ami kétszerese annak, amit az UNESCO ajánl. Mivel ebben óriási üzleti lehetőség van, sajnos a félelmek beigazolódtak. Idén, hogy a területre érkező turisták utazási idejét megrövidítsék, több milliárd dolláros repülőteret építenek.

Vajon meddig látható még teljes szépségében? / Fotó: Lonely Planet

Az év elején Chincheróban több tonna földet tisztítottak meg buldózerekkel, a terv, hogy a projectet 2023-ra befejezzék. Mindezt azért, hogy a 4-5 napig tartó túrázást megkönnyítsék a turisták számára. Cusco, amely a leggyakoribb ösvény a Machu Picchu eléréséhez, 48 mérföld távolságra helyezkedik el. Érthetően fárasztó, de ez önmagában nem ok arra, hogy a környező részeket tönkretegyék. Natalia Majluf, perui művészettörténész indítványozta a petíciót. Majluf elmondása szerint a project rövidlátó és veszélyezteti az ősi helyet.

A világörökség kincseit sem érdemeljük meg – nemrég a Húsvét-sziget szobrai szenvedtek kárt

A világ természeti kincseit lassan feléljük, ezért jó lenne, ha kulturális örökségeinkre jobban odafigyelnénk. De sajnos létezik okostelefon, ami pedig még rosszabb, létezik selfie. Nem mintha ezek önmagukban gondot jelentenének, a gond mi, emberek vagyunk, és a felelőtlen magatartásunk. húsvét szigetek

A petícióban leírják, hogy a repülőtér befolyásolja az inka táj integritását, a zaj és a forgalom pedig helyrehozhatatlan károkat okoz. A perui kormány szerint az építkezés legalább 2000 építési munkát és egyéb gazdasági lehetőségeket teremt. Chinchero polgármestere, Luis Cusicana egy interjúban elmondta, hogy a helyi vezetők már az 1970-es években szerettek volna egy ilyen repülőteret. A térség őslakosai pedig már eladták földjeiket az államnak. Szomorú, de ahol üzleti lehetőség van, előbb-utóbb megjelenik a pénz. Reméljük, a petíció ennek ellenére sikerrel jár, és unokáink még valós szépségében láthatják a helyet.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3