Az online marketingesek dolga sosem volt gyerekjáték, hiszen az internet népe köztudottan szeret kegyetlenül kritikus tömeggé avanzsálni. Még a világ legkifinomultabb reklámszakembereivel dolgozó nagyobb cégek is belefutottak egy-egy olyan gerilllamerketing húzásba, ami csúfos bukással hasalt el az értékesítési piacon. Bemutatunk pár emlékezetes online marketing kampányt, amely a trollok gúnyolódásának köszönhetően kudarcba fulladt.

A visszafelé elsült nagy amerikai Chevy Tahoe-forradalom

2006 tavaszán a Chevrolet marketinges csapata valószínűleg elégedetten pacsizott össze a tárgyalóteremben, miután rendkívül kreatív és költséghatékony kampányt hirdettek legújabb sport-haszongépjárművüket népszerűsítendő.

A koncepció lényege az volt, hogy a kisterepjáró rajongó célközönség tagjai közül ki-ki maga készíthette el a 30 másodperces videó hirdetését.

A Chevrolet stock fotókat és zenei alapanyagot, illetve egy online videókészítő programfelületet biztosított az alkotásokban száguldó Chevy-k és a fantázia szárnyalásához.

Chevy tahoe commercial parody

http://www.chevyapprentice.com /view.php?country=us&uniqueid= 1f3dce3c-1172-1029-98eb- 0013724ff5a7

A reklámguruk elképzelésével azonban szembement a SUV-okról már akkor kialakult fogyasztói reakció. A videók többsége a városi terepjárók elképesztő mértékű üzemanyagfogyasztását és karbonkibocsátását hangsúlyozta.

“Szereted a hóborította, gyönyörű tájakat? Jól vésd az eszedbe a látványt, mert ez a k_va terepjáró holnapra megváltoztatj az egész világot. A globális felmelegedés nem bújhat holmi csinos hirdetés mögé, mert ez maga a valóság” – feliratozta összeollózott kampányparódiája alá az egyik feltöltő.

Bár rengeteg emberhez eljutott a reklámok híre, azok leginkább a városi terepjárók kíméletlen kritikájának táptalajává váltak.

Ritkán gondoltál eddig Susan Boyle hátsójára, igaz?

Ha szeretjük Susan Boyle zenéjét, ha nem, köztudtatba való berobbanásának története elvitathatatlanul figyelemre méltó. A korábban szociális munkásként dolgozó skóciai Susan a Britain’s Got Talent 2009-es versenyzőjeként a teljes ismeretlenségből nemezetközileg körberajongott vilgásztárrá lépett elő. Ugyan a műsort végül nem ő nyerte meg, de lemezszerződést kötöttek vele.

Susan Boyle’s First Audition ‘I Dreamed a Dream’ | Britain’s Got Talent

See more from Britain’s Got Talent at http://itv.com/talent One of the most unforgettable auditions in BGT history, Susan Boyle shocked the Judges when she g…

2012-ben, második albumának premierje előtt, Boyle marketingcsapata exkluzív meghallgatást ígért a rajongóknak, ami közben az énekesnő élőben reagált volna a feltett kérdéseikre. A premier dátumát a #SusanAlbumParty hashtaggel látták el, ami elő olvasatra ártalmatlannak tűnhet, de a furfangos és rosszmájú internetezők hada azonnal meglátta a benne rejlő potenciált, és a hangsúlyokat máshová helyezve, #Su’sAnalBumParty-ként tweetelték újra, illetlen fotókkal mémesítve ezzel az egész kampányt.

A nagykapitálisok elhelyezésének történelmi fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az obszcén keresőszó pillanatok alatt a legfelkapottabbak egyike lett Twitteren.

A bakit pár órával később a #SusanBoyleAlbumParty hashtaggel igyekeztek korrigálni, de az unalmas-udvariaskodó próbálkozások a történelem során nem gyakran tudták még felülmúlni a pikáns megjegyzések erejét.

A Coca-Cola kirobbanó sikere a hashtagekkel

A reklámpiac történetének egyik legtekintélyesebb szereplője a Coca-Cola, a világ legnagyobb sporteseményeinek támogatójaként a fogyasztói társadalmak kollektív tudatába kiradírozhatatlanul írta bele magát, logójának gyakorlatilag 1885-ös megtervezése óta. Nem meglepetés tehát, hogy az üdítőitalt gyártó cég egyike a reklámra legtöbbet költő vállalatoknak. A 2010-es évek elején is már több mint 3 milliárd dollárért próbálták rávenni a vásárlókat, hogy az ő túlcukrozott italukat válasszák. Bár a termék egészségtelensége egekbe szökő mértékű, a Coca-Cola mégis a világ negyedik legnagyobbra becsült értékű védjegyét tudhatja magáénak, közvetlenül az Apple, a Microsoft és a Google után.

Dollármilliók és tapasztalat ide vagy oda, ha vírusmarketingről van szó, úgy tűnik, még a mamutvállalat szakamberei is elbukhatnak.

2015-ben indították #MakeItHappy kampányukat, amellyel az internetes zaklatásra kívánták felhívni a figyelmet. A Coca-Cola arra kérte a nezetőket, hogy a rosszindulatú Twitter-bejegyzéseket lássák el a #MakeItHappy hashtaggel, amelyet aztán egy algoritmus cuki képekké alakított volna.

Coca-Cola: ‘Make It Happy’

Coca-Cola imagines a world with a lot more positivity.

Az ötlet önmagában kifejezetten pozitív célzattal jött létre, de később a világ legnagyobb független blogbirodalmának, a Budapesten alapított Gawkernek dolgozói a Mein Kampfból kezdtek el idézeteket posztolni. A Coca-Cola gyorsan átlátta a helyzet súlyosságát, és mivel a világtörténelem leggonoszabbjának tartott emberének szavai és a bűbájos fotók között ők sem találtak semmilyen összefüggést, idő előtt lezárták a kampányt. A Gawkert aztán 2016. márciusában 140 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezték, mert leközölték Hulk Hogan, egykori pankrátor szexvideójának egy részletét, és a weboldal még ugyanabban az évben meg is szűnt.

A Coca-Cola a botrányt kavart melegeket ábrázoló plakátokat lecseréli

A Love is Love kampány nem aratott nagy sikert Boldog István kormánypárti képviselőnél. Bojkottra hívta fel az embereket, hogy amíg el nem tüntetik a meleg párokat ábrázoló plakátokat, addig nem issza a Coca-Cola termékeit. Hétfőn aztán az óriásvállalat közleményt adott ki, amelyben elmagyarázták, mit és miért szeretnének kifejezni a #loveislove címkével futó hirdetésekkel.

A 2015-ös évben az üdítőital vállalatnál hűsítő kóla helyett még egy malőrt kellett lenyelniük, ezúttal #ShareACoke koncepciójukkal, amelynek lényege az volt, hogy bárki megrendelhette a saját szövegezésű Coca-Cola címkéjét. Egy egészségügyi tanácsadó cég a következő feliratot kérte az üvegre nyomtatni: “Bonts egy kólát a kóros elhízással”, és a cég mindenkit meglepve kiszállította a pikírt feliratozású üvegeket. A futótűzként terjedő cinikus fotó hamar bejárta a világhálót.

Shareacokewith2
/ Fotó: Diet Doctor

A #GifTheFeeling hastag volt a Coca-Cola harmadik elbénázott próbálkozása. Ennél a reklámhadjáratnál már ugyan igyekeztek kiszűrni a cégre nézve ártalmas kifejezéseket, mint a diabétesz vagy elhízás, a felhasználók leleményességének semmi sem szabhatott határt. A diabeetus és hasmenés szavakat elfelejtették tiltólistára tenni, tehát nyugtázhatjuk, hogy ez a kampány is kirobbanó sikerrel végződött – csak nem a Coca-Cola számára.

Rasszista és vulgáris csetbotok

Ugye mind emlékszünk még Donald Trump aranyköpésére, amikor azt állította, a szólásszabadság korlátozásához mindössze rá kéne csörögnie Bill Gates-re, aki a kedvéért egy szempillantás alatt lekapcsolná az internetet? A nagyképű és meglehetősen ostoba kijelentés mégszórakoztatóbb értelmetlenséget nyert, miután 2016 márciusában a Microsoft bebizonyította, hogy még ők maguk sem értik teljesen a web működését.

Tayai
Tay, A Mesterséges Intelligencia / Fotó: Cnbc

A cég akkoriban egy Tay nevű mesterséges intelligenciát szabadított a Twitterre. A csetbot a @TayandYou felhasználói fiókon keresztül lebonyolított beszélgetések és tweetekre adott reakciók alapján bővítette tudását. A mesterséges intelligencia célja eredetileg az Y generációval való játékos kapcsolatteremtés lett volna.

Vajon mennyi időbe telt, amíg az internet megtörte szegény Tay-t? Hónapokba, hetekbe? Ne legyünk naivak.

Tay eleinte udvariasan és jópofáskodva reagált a vele megvitatni kívánt ellentmondásos témákra, de kevesebb mint 24 óra leforgása alatt káromkodó, Hitlert csodáló, Trumpra szavazó antifeminista vált belőle. A Microsoft belátva csúfos kudarcát, egy nap után megszüntette Tay profilját.

Erkölcsi dilemma a reggeli zaccban

2014. augusztus 9-én Missouriban egy fehér bőrű járőr intézkedés közben agyonlőtte a 18 éves, fegyvertelen afroamerikai Michael Brownt. A tragikus eset olyan problémákra irányította a figyelmet, mint a faji feszültségek, a rendőri túlkapások, a rendfenntartó erők démonizálása, a jogvédők és a rendpártiak összecsapása, a média felelőssége. A rendőrt később felmentették, ennek hatására indult a Black Lives Matter-mozgalom is.

Starbucks
/ Fotó: New York Post

A Starbucks nem sokkal a tragédiát követően, arra szólította fel baristáit, hogy az elviteles poharaikra firkantsák a #RaceTogether feliratot. Céljuk nyilvánvalóan a nemzetiségi hovatartozás és a faji kérdések körüli párbeszéd kezdeményezése lett volna, gyorsan kiderült azonban, hogy a Starbucks-ba járók túlárazott reggeli presszójukon kívül nem igényelnek mást, különösen nem társadalmi dilemmázást a multimilliárd dolláros bevételt generáló  fehér fickó, Howard Schultz igazgatta cégtől.

PR-katasztrófa súlytotta övezet

Ugyan már szerepel a listánkon egy Microsoft-malőr, a tech cég által üzemeltetett keresőmotor, a Bing mögött álló médiaszakemberek erősen megkérdőjelezhető moralitásról tettek tanúbizonyságot a 2011. március 11-i, 9-es erősségű földrengés és cunami súlyotta Japán katasztrófára adott reakciójukkal. A tragédiát követő napon a következő bejegyzés jelent meg a Bing Twitter-oldalán:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Így #TámogasdJapánt — http://binged.it/fEh7iT. A @bing minden megosztás után 1 dollárt utal a japán földrengés károsultjainak, 100 ezer dollárig. Próbáld ki a Binget, a keresés, a felfedezés és a döntéshozatal új módját.[/perfectpullquote]

A keresőt érő kritikák és a #F***Bing hashtag kezdetű posztok hamar elözönlötték a netet, érzéketlennek és ízléstelennek titulálva a cég piaci pozicionálására tett béna kísérletet. Ugyan a Microsoft már alvállalatának baklövése előtt is többmillió dollárt utalt az áldozatok megsegítésére, de hét órával az első őket ért kritikákat követően a Bing bocsánatot kért, és elküldte a maga 100 000 dolláros adományát is.

#VoltBőrAKépükön

Ha a legkevesebb ember bizalmát elnyerő szakmák litájára gondolunk, a bankárok, befektetési tanácsadók és tőzsdealkuszok előkelő helyen végeznek. Az egyik kiemelkedően negatív megítélésű bank a JPMorgan Chase. A pénzintézet 2013-ban, annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy a gazdasági válságot eredményező rossz minőségű, jelzáloggal fedezett értékpapírok kibocsátása miatti ellenük indított büntetőjogi eljárást bíróságra vigyék, inkább kifizetett 13 milliárd dollárnyi büntetést az Igazságügy Minisztériumnak. Mindez azután történt, hogy 2008-ban 12 milliárd dolláros kifizetést kaptak a kormánytól, miután a lakáspiac összeomlott. Az adófizetők által finanszírozott mentési pénzt hatalmas bónuszok kifizetésére költötték, miközben több mint egymillió amerikai vesztette el otthonát. Még hosszan folytathatnánk a sort a hozzájuk fűződő csalásokat taglalva, de térjünk át a cikkünk tárgyát képező, ostoba Twitter-kezdeményezésükre inkább.

2013 őszén egy részeges balettáncos öntudatosságával arra jutottak, jó ötlet lenne kérdezz-feleleket indítani a bank és az ügyfeleik közötti kommunikáció elősegítésére.

Twitteren arra kérték követőiket, hogy az #AskJPM kulcsszóval lássák el kérdéseiket. Kevesebb mint egy nap telt el, és 17 ezer kérdező izzasztotta klaviatúráját. Nem okozunk megeleptést, ha eláruljuk, a legtöbben a JPMorgan etikátlanságának és zűrös ügyleteinek hátterére lettek volna kíváncsiak. A bank marketingesei sürgősen lefújták a kampányt, és kénytelenek voltak belátni, hogy a Twitteren keresztül nem fogják tudni tisztára mosni a nevüket.

Felelősségvállalásból egyes

2013 nem csak a bankszektor szereplői számára volt sötét év, de ugyanebben az évben a floridai székhelyű vízivilág-franchise, a SeaWorld is tengeri mélységekbe süllyedt szégyenében. Miután a CNN leforgatta Blackfish című dokumentumfilmjét, a közvéleményben hatalmas port kavart a természetes környezetükben társas lényként élő orkapopulációk delfináriumokban tartása. Az egyik parkbeli kardszárnyú delfin, Tilikum, valószínűsíthetőleg a rossz tartási körülmények okán a bezártságtól megbolundulva vérengzésbe kezdett, és megölte gondozóját. Arról egy feljegyzést sem találunk, hogy nyílt vizeken, szabadon élő gyilkosbálnák valaha is ember halálát okozták volna.

A dokumentumfilm megjelenése után a SeaWorld részvényei 40%-kal estek a tőzsdén, és a parkok látogatottsága is drasztikusan visszaesett. Hogy javítsanak a feszült közhangulaton, ők is a Twittertől várták a megváltást.

Naivitásukról mi sem tanúskodik jobban, mint a 2015 márciusában indított átgondolatlan #AskSeaWorld kampánykísérletük. Hiszen éppen csak ők voltak akkoriban a világ és az amerikai állatvédők, a PETA által leggyűlöltebb, pénzéhes állatkínzók, mégis mi sülhetett volna el balul, ha bárki szabadon kérdezhet tőlük?

Seaworld
A Peta Orkának Öltözött Aktivistái Tüntetnek A Seaworld San Diego-I Parkja Előtt / Fotó: Mike Blake, Reuters

“Miért hazudjátok a látogatóitoknak, hogy a hátúszók összeomlása normális, mikor a vadon élő állatok mindössze 1%-a szenved ettől a betegségtől?” – provokálta a delfináriumot az egyik twitterező.

Végül a SeaWorld egyetlen kényelmetlennek számító kérdést sem válaszolt meg, helyette a következő poszttal szította tovább a feszültséget:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Itt most nincs helye kellemetlenkedőknek és rágalmazóknak. A kérdéseiket szeretnénk megválaszolni.[/perfectpullquote]

Az akvárium szóvivői közül azóta sem vállalta senki, hogy kommentálja a katasztrofális kommunikációs stratégiát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.