Követem Közélet Tarthatatlan állapotok uralkodnak az Országos Széchenyi Könyvtárban, olvasói nyílt...

Tarthatatlan állapotok uralkodnak az Országos Széchenyi Könyvtárban, olvasói nyílt levelet intéztek Káslerhez

Promóció

Az Országos Széchenyi Könyvtár olvasói, kutatói, oktatói szerint elképesztő állapotok uralkodnak a könyvtárban. Ennek okán Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteréhez fakadtak ki nyílt levélben.

Promóció
- Advertisement -

A Qubit szúrta ki, hogy az OSZK kutatói, egyetemi oktatói, diákok és a könyvtár olvasói levélben arról értekeznek, hogy komoly veszélybe került a patinás intézmény.

Az Országos Széchenyi Könyvtár lépcsője / Fotó: WLB

Nyílt levelet írtak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek “a humántudományok különböző területein dolgozó egyetemi oktatók, diákok, kutatók és a könyvtár olvasói közösségének más tagjai”, akik a levélben arról értekeznek, hogy a patinás intézmény és a magyar kultúrában játszott kiemelkedő szerepe komoly veszélybe került – szúrta ki a Qubit.

Mint írják a levélben, amely bárki által aláírható, az Országos Széchenyi Könyvtárból az elmúlt hónapokban sorra érkeznek az aggasztó hírek. Először az OSZK főigazgatója, Tüske László kritikus helyzetről, az alulfinanszírozásról beszélt egy interjúban. A Mérce beszámolója szerint több százmillió forintos adósságállománnyal is rendelkezik az OSZK.

Megidézik a Rákosi-korszak szocialista revük világát Vörös Csillagok tárlatán

Mi történt a harmincas évek világhírű pesti mulatóival 1945 után? Hogyan alakították át a Városliget szórakozóhelyeit? Mennyire volt erotikus egy szocialista revü? Melyik színésznő kapta karrierjét besúgásért cserébe az ÁVH-tól? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az OSZK Színháztörténeti Tárának kiállítása. Kommunizmus. Ezen a szón egyre több a patina.

A levél szerint a Kézirattár és a Régi Nyomtatványok Tára állományának jelentős része több mint egy hete elérhetetlen, mert a mélyraktárba vezető gyorslift meghibásodott, és a liftszerelő cég a könyvtár “rossz adós” volta miatt nem hajlandó kiszállni.

Az utóbbi hetekben a könyvtárhoz tartozó külső gyorslift is beléptető személyzet nélkül maradt, az új olvasók pedig a beiratkozáskor néhány napja papír olvasójegyet kapnak, mert átmenetileg nincs műanyag kártya.

Az intézménynek lejárt a nyomdai közbeszerzése, és forráshiány miatt vélhetően nem is tud újat indítani, ez pedig nemcsak a nagy múltú folyóiratok, évkönyvek, konferenciakötetek és az állományt bemutató díszalbumok megszűnésének veszélyével járna, de a napi alapműködéshez szükséges belső nyomtatványok megrendelését is akadályoztatja.

A levélben szóvá teszik alulfinanszírozottságát, a dolgozók alacsony bérezését, illetve hogy az épület is mostanra gépészetileg teljesen elavult, a nyílászárók megvetemedtek, a liftek életveszélyesek, és a bútorzat is az 1985-ös állapotokat őrizte meg. A nyolcadik emeleten nemrég rákkeltő azbeszt került elő, amelynek eltávolítása újabb anyagi terhet ró az intézményre.

Azt is megemlítik, hogy bár a várnegyedet megújító Hauszmann-terv munkálatai az épület közvetlen szomszédságában jelenleg is folynak, az OSZK vezetőit egyetlen alkalommal sem hívták meg a Hauszmann-bizottságba, mondván, úgyis hamarosan elköltöznek, holott egyelőre ebben az ügyben sem történt előrelépés.

Megjegyzik a levélben azt is, hogy bár üdvözlik az OSZK informatikai fejlesztésére, és különösen az Országos Könyvtári Platform létrehozására irányuló több milliárd forintos projektet, de a digitalizálás miatt a kézikönyvtári állomány fele elérhetetlen, mert a nyolcadik emeleten kialakult szükséghelyzet miatt az Általános olvasóterembe költöztették be a szkennereket.

Vajon van-e úgy értelme milliárdokat elkölteni egy – egyébként fontos – technológiai ugrásra, hogy a könyvtár pénz híján a saját szervezeti és működési szabályzatában feltüntetett alapszolgáltatásokat sem tudja maradéktalanul ellátni?

– teszik fel a kérdést.

Petőfi halála után gyorsan férjhez ment a felesége, a szabadságharc feldúlta idilli életüket

Szendrey Júlia Petőfi feleségeként kapott lehetőséget arra, hogy bekapcsolódjon a pesti irodalmi és társadalmi életbe. A házaspár a nyilvánosság előtt élte életét, Júlia pedig osztozott férjével a társadalmi szerepvállalásban. Az Országos Széchényi Könyvtár Ezerszer Júlia, arcok és kérdőjelek című tárlata Júlia magánéletét és irodalmi munkásságát mutatja be, utóbbira helyezve a hangsúlyt.

A levél aláírói ezért arra kérik Káslert, hogy az adósság rendezését lehetővé tevő gyorssegéllyel, a könyvtár anyagi helyzetének tartós konszolidálásával és jövőjének tisztázásával siessen a magyar művelődés és szűkölködő emberi erőforrásai segítségére.

Promóció
ForrásQubit
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3