20 év után mindenki bevégezte küldetését – Megjelent A prímszámok magánya szerzőjének új regénye

Megjelent Paolo Giordano új könyve, az Ide nekünk a csillagokat is!, amiről André Aciman, a Szólíts a neveden és a Találj rám! szerzője úgy ír: “lenyűgöző új regényével megerősíti a kortárs szépirodalomban elfoglalt helyét.”

Elméleti fizikusból világhírű író

Az Ide nekünk a csillagokat is! fejlődésregény, generációs regény. A fiatalság féktelen ambíciója a mindenség meghódítására, birtoklására, a vele való szimbiózisra. Lehetett volna egy nagy szerelem története – és talán az is.

Paolo Giordano 1982-ben született Torinóban. Végzettsége szerint elméleti fizikus.
A prímszámok magánya című első regénye 2008-ban valósággal berobbant az
irodalomba: Olaszországban elnyerte a legrangosabb irodalmi és a legnagyobb
népszerűséget jelző közönségdíjat.

Paolo Giordano iro konyvek ide nekunk a csillagokat is
Paolo Giordano író, az Ide nekünk a csillagokat is! szerzője / Fotó: Getty Images

Azóta már világsiker, és 2010-ben filmadaptáció lett a regényéből, amelynek rendezője, Saverio Costanzo a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Oroszlán-jelölést érdemelt ki. Giordano második kötete, Az emberi test egy „új típusú” háború regénye, hősei az afganisztáni olasz misszió újoncai. Harmadik kötete, az Ezüst és fekete pedig érzékeny, finom kamaradarab. Az Ide nekünk a csillagokat is! előtt kiadott kötete a koronavírus-jelenségére reflektáló Járvány idején.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Két oka van, hogy úgy döntöttem, gyorsan megírom ezt a rövid esszét. Egyrészt vannak dolgok, amelyek azonnali magyarázatot igényelnek. Mindenekelőtt a fertőzés matematikája, ami sokszor szembemegy az intuitív gondolkodásunkkal. Ezzel kapcsolatban nagy zavar uralkodott a fejekben, és segíteni akartam az embereknek mélyebben megérteni, miért van szükség mindazon lemondásokra és áldozatokra, amelyeket megkövetel tőlünk a jelenlegi helyzet[/perfectpullquote]

– mondta a 24-nek arra a kérdésre, miért sietett a Járvány idején megjelentetésével.

20 év után mindenki bevégezte küldetését

A szinopszis szerint egy dél-olaszországi tanyán élő házaspár a saját kamasz fia mellett intézeti gyerekeket is nevel. A fiúk művelik a földet, dolgoznak, tanulnak, imádkoznak és ismerkednek a testükkel. Egyikük, Bern első látásra megtetszik a szomszéd villában nyaraló torinói lánynak, Teresának. Pár év elteltével komolyra fordul a kapcsolatuk, Teresa – egyetemi tanulmányait abbahagyva – a tanyára költözik, az ott spártai körülmények közt élő társasághoz. A nevelőszülők már nincsenek velük, a fiuk is elment, hat fiatal marad magára az ambícióival és az illúzióival.

Próbálnak környezettudatosan élni, önellátó organikus gazdaságot teremteni, természet- és állatvédő akciókkal küzdenek az elveikért. Közben az édenkert árnyékában ki-ki a saját harcát is megvívja. Húsz év elteltével már mindenki bevégezte küldetését: megnősült, elvált, ölt, világgá ment. Felnőtt.

A könyvet Kürthy Ádám fordította.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból