Lanczkor Gábor költő, Bánki Éva író-irodalomtörténész, Pál Dániel Levente költő-műfordító és Vecsei H. Miklós színművész idézik fel római emlékeiket június 16-án, majd beszélgetnek másnap Pilinszky János Rómában töltött időszakáról Juhász Anna irodalmi estjein, melyeknek a római Collegium Hungaricum ad otthont.

Miképp kapcsolódik össze csaknem hat évtized távlatából színművész és író?

A római Collegium Hungaricum idei első élő irodalmi estjének vendégei Juhász Anna irodalmár, a Pilinszky100 sorozat főszervezője moderálásával mutatják be római élményeiket és azt a láthatatlan, de bennük élő szellemi kapcsolatot, melyben Nemes Nagy Ágnes, Jékely Zoltán, Weöres Sándor vagy az idén 100 éve született Pilinszky János munkásságához kötődnek – közölte az MTI-vel pénteken a római Collegium Hungaricum.

A beszélgetés résztvevői többek között azt kutatják, miképp kapcsolódik össze csaknem hat évtized távlatából színművész és író, milyen versei születtek 1947 telén Pilinszky Jánosnak Rómában és hogy ki volt Toldalagi Pál.

Bánki Éva itáliai élményeit mutatja be az esten, míg Lanczkor Gábor és Pál Dániel Levente saját verseiket olvassák fel.

Juhász Anna estjén Pilinszky János Rómában született verseit idézi fel

Vecsei H. Miklós színművész a napokban bemutatott Csoóri Sándor-előadását is megidézi, hisz Csoóri szintén többször vendégeskedett az olasz fővárosban.

Másnap Juhász Anna a Pilinszky100 centenáriumi sorozat tizenkettedik estjével Rómából jelentkezik be vendégeivel, és idézik fel a költő ott született verseit, ösztöndíjas éveit.

A június 17-i beszélgetést az érdeklődők a Facebookon online is követhetik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet