Salman Rushdie egy hamis iszlamofób tweet miatt fellebbez

Salman Rushdie író arra kéri a Twittert, hogy távolítsák el a közösségi oldalról azt az iszlamofób idézetet, amit a szélsőjobboldali csoportok hamisan tulajdonítottak neki. 

Évek óta terjed az interneten

Salman Rushdie arra kérte a Twittert, hogy távolítsanak el egy olyan iszlamofób idézetet feltüntető bejegyzést, amit állítólag tévesen tulajdonítottak neki a szélsőjobboldali csoportok. A tweet a héten ismét elterjedt, mely mellett az író fotója is viszontlátható. 

salman rushdie
Salman Rushdie tagadja, hogy tőle származna az idézet / Fotó: David Levenson

A közzétett idézet szerint a muszlimok egyetlen célja, hogy “a nemzeteket a terrorizmus, a bombarobbantás, a zavargások és a dzsihád eszközeivel zúzzák szét az iszlám nevében”. A bejegyzés azonban nem először tűnt fel a platformon. Az iszlámellenes, szélsőjobboldali csoportok régóta Salman Rushdie-nak  tulajdonítják a rágalmazó sorokat. Egy felhasználó először 2015-ben hívta fel az író figyelmét arra, milyen idézethez adták a nevét. Rushdie megköszönte a figyelmeztetését, majd nyilvánvalóvá tette, hogy a gondolat nem tőle származik, írja a The Guardian. 

Le a tabukkal

Salman Rushdie most arra kéri a Twittert, hogy az idézetet végérvényesen távolítsák el az oldalról. A szerző többször is felhívta a követői figyelmét, hogy a mondat nem tőle származik. A tweet ennek ellenére a platformon maradt, mi több tovább terjedt. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legsötétebb időkben élünk, amelyet valaha is ismertem[/perfectpullquote]

– mondta Rushdie korábban, majd hozzátette, hogy mindenképp le kell számolni az iszlamofóbia körül lengő tabukkal. 

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb excentrikusokról szóló regény

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra. A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

Júliusban Rushdie egyébként aláírója volt annak a nyílt levélnek, amely szerint a cenzúra elterjedése “az ellenkező nézetek intoleranciájához” és “a nyilvános szégyenkezés, valamint az ostracizmus divatjához” vezethet. A levelet a Harper’s magazinban közzétett szerzők írták alá, köztük J. K. Rowling és Margaret Atwood is. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból