Salman Rushdie író arra kéri a Twittert, hogy távolítsák el a közösségi oldalról azt az iszlamofób idézetet, amit a szélsőjobboldali csoportok hamisan tulajdonítottak neki. 

Évek óta terjed az interneten

Salman Rushdie arra kérte a Twittert, hogy távolítsanak el egy olyan iszlamofób idézetet feltüntető bejegyzést, amit állítólag tévesen tulajdonítottak neki a szélsőjobboldali csoportok. A tweet a héten ismét elterjedt, mely mellett az író fotója is viszontlátható. 

Salman Rushdie
Salman Rushdie Tagadja, Hogy Tőle Származna Az Idézet / Fotó: David Levenson

A közzétett idézet szerint a muszlimok egyetlen célja, hogy “a nemzeteket a terrorizmus, a bombarobbantás, a zavargások és a dzsihád eszközeivel zúzzák szét az iszlám nevében”. A bejegyzés azonban nem először tűnt fel a platformon. Az iszlámellenes, szélsőjobboldali csoportok régóta Salman Rushdie-nak  tulajdonítják a rágalmazó sorokat. Egy felhasználó először 2015-ben hívta fel az író figyelmét arra, milyen idézethez adták a nevét. Rushdie megköszönte a figyelmeztetését, majd nyilvánvalóvá tette, hogy a gondolat nem tőle származik, írja a The Guardian. 

Le a tabukkal

Salman Rushdie most arra kéri a Twittert, hogy az idézetet végérvényesen távolítsák el az oldalról. A szerző többször is felhívta a követői figyelmét, hogy a mondat nem tőle származik. A tweet ennek ellenére a platformon maradt, mi több tovább terjedt. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legsötétebb időkben élünk, amelyet valaha is ismertem[/perfectpullquote]

– mondta Rushdie korábban, majd hozzátette, hogy mindenképp le kell számolni az iszlamofóbia körül lengő tabukkal. 

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb excentrikusokról szóló regény

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra. A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

Júliusban Rushdie egyébként aláírója volt annak a nyílt levélnek, amely szerint a cenzúra elterjedése “az ellenkező nézetek intoleranciájához” és “a nyilvános szégyenkezés, valamint az ostracizmus divatjához” vezethet. A levelet a Harper’s magazinban közzétett szerzők írták alá, köztük J. K. Rowling és Margaret Atwood is. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.