Nincs kutató, aki többet tett volna test és szellem összefüggésének megértésért, mint Dr. Esther Sternberg. A stressz hatása és annak kutatása releváns a mindennapi életünkben. Rohanunk, rohanunk, de miért is?

Hogyan hatnak az emlékeink az immunrendszerünkre? Miért a költözés az egyik legstresszesebb eseménye az életünknek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a doktornő The Balance Within című munkájában.

Nyelvünknek van egy intuitív értelmezése a test-szellem párbeszédre érzelmeink tekintetében.

Amikor rosszul vagyunk, ugyanúgy lehetünk rosszul testileg – láz, fejfájás, hányinger –, mint mentális értelemben. Ekkor jön elő, hogy rossz körzetünk van, vagy érzelmek hullámát éljük meg a szomorúságtól a teljes apátiáig.

Miután a pre-modern gyógyítás ezer éve leírta a kapcsolatot betegség és érzelmek közt, majd a racionalizmus lefektette az idegtudomány alapjait. Közel 300 évig volt tudományos tabu érzelmeink hatása fizikális egészségünkre.

Stressperformance4
/ Forrás: Brain Pickings

Az 1950-es években Selye János volt, aki ismét felvetette a témát, előtérbe helyezve a stressz hatását a szervezetünkre. Tudományos elhivatottsága mellett Selye felismerte a brandterjesztés szükségességét, és mindent megtett, hogy szótárakba kerüljön a “stressz” szó. Nem kis eredménnyel, hiszen ma ez az egyik leghasonlóbban ejtett szó a nyugati kultúra nyelveiben.

Mégis, Dr. Esther Sternberg úttörő munkájának köszönhető a tudományos kapcsolat kutatása a központi idegrendszer és az immunrendszer közt. Felfedezte, hogy az immunrendszer molekulái, amelyek a vérben áramlanak hogy lehetnek hatással agyműködésünkre, ezáltal az érzelmeinkre. A The Balance Within: The Science Connecting Health and Emotions az érzelmeink szerepét kutatja a betegségek kialakulásában.

Az agy ugyanazon része, amelyik a stresszt kontrollálja, fontos szerepet játszik a gyulladásos betegségekre való fogékonyságunkban, ellenállásunkban. (…) Ahelyett, hogy a betegségek forrásának látnánk a pszichénket, egyre inkább felismerjük, hogy az érzelmeink nem közvetlen forrásai vagy gyógyírjai a betegségeinknek. Sokkal inkább az alattuk rejlő biológiai mechanizmus játszik szerepet egy betegség kialakulásában.

– mondja Sternberg. 

Ahelyett, hogy azt kérdeznénk, a depresszív gondolatok megbetegíthetnek-e minket, inkább azt a kérdést kéne feltettünk, melyek azok a molekulák, amelyek idegi úton depresszív gondolatokhoz vezetnek

– teszi hozzá.

Annál inkább, Sternberg munkájának egyik legérdekesebb része, az emlékezés, érzelmek és stressz közti kapcsolat. Arról gondolkodik, hogyan tudjuk kezelni a ki-, és bemenő információk tömkelegét az életünk gyorsaságával, megpakolva érzelmi stimulációkkal. Ez például olyan dolgokat is magyaráz, hogyan produkálhatjuk poszttraumás stressz szindróma tüneteit, mégha nem is voltunk háborúban.

/ Kép: NeurocomicA “jó” és “rossz” stressz (vagyis, amikor valami pozitív hatással van teljesítőképességünkre Vs megbénulunk és frusztrálódunk) az érzelmeink biológiája. Így a stressz hatása egy haranggörbével írható le. A stressz egy bizonyos fokig pozitív hatású, de minél több van belőle, annál megterhelőbb. Így lehetséges, hogy miatta hajlamosabbak leszünk bizonyos betegségekre.

A hosszú stresszhatásnak való kitétel – főképp, ha több tényezőtől származik, mint amilyen egy válás, költözés, egy szerettünk halála – okozza a kiégést. Ám nem a stressz az elsődleges okozója bizonyos egészségi állapotunknak, hanem a stressz emlékként való feldolgozása. Ugyancsak példaként hozza fel a poszttraumás stressz szindrómát.

Giphy 2

The Balance Withinben Strenberg továbbá felfedi, milyen szerepet játszanak emberei kapcsolataink a stresszel szembeni ellenállásunkban, hogy változtatják meg az immunrendszerünk reakciói a hangulatunkat, és hogyan építhetjük be ezeket a neurobiológiai tényeket a mindennapi stresszélményeink kezelésébe.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.