A három ábrahámi világvallás szenthelye a szívemben

A három ábrahámi világvallás szenthelye a szívemben

Először lép fel nálunk, Magyarországon a Jerusalem in my heart nevű zenekar. A libanoni születésű, Kanadában élő Radwan Ghazi Moumneh a világzenei színtér egyik legfelkapottabb előadója, a Recorder a kedvenc 2015-ös albumaik közé sorolta a Mo7it Al-Mo7it korongját.

A tradicionális arab zenéből, melizmatikus énekből és elektronikus hangképekből egyszerre a múltba és a jövőbe mutató számokat építő művész a világzenei színtér egyik legnagyobb felfedezettje, akiért már most olyan fesztiválok versenyeznek, mint az OFF, a Le Guess Who? vagy a Primavera. A Dürer Kert azt ígéri a számunkra, hogy egy speciális vetítéssel is megfűszerezi az amúgy is irgalmatlan buli hangulatát, így tisztelegve az előtt, hogy az amúgy is évi néhány koncertet adó Jerusalem in my heart náluk adja az első magyar koncertjét.


Születésem óta a különböző kultúrák tornádójában élek

– nyilatkozta Radwan egy interjúban.

Az előbb Ománban, majd Kanadában letelepedő művész gyermekként még leginkább arab zenéket hallgatott, majd huszonéves korában magával ragadta a montreáli hardcore punk színtér: első zenekarát, az IRE-t még az egykori Converge-gitáros Jeff Feinberggel alapította. Az 1996-os debütalbum, az Adversity Into Triumph pedig nemcsak a zabolázatlan energia és húzós-fogós dalai miatt fontos lemez, hanem a belőle áradó szívből jövő politikai meggyőződés miatt is.

Fontosnak éreztem, hogy arabként nyilatkozzak mondjuk a palesztin-cionista konfliktusról, úgy tekintettem erre, mint egyfajta küldetésre

– mesélte erről az időszakról.

Két lemezzel és rengeteg botránnyal később a zenekar feloszlott, Radwan pedig egy beiruti kitérő után egy teljesen más projektbe fogott: ez lett a Jerusalem In My Heart.

A zenekar saját meghatározása szerint egy kísérlet arra, hogy az őt ért legfontosabb hatásokat: a tradicionális arab és a nyugati könnyűzenét, valamint a produceri munkái során szerzett tapasztalatokat – dolgozott többek közt a Suuns, Matana Roberts és Eric Chenaux lemezein is – egybegyúrja. Akusztikus, csupán virtuóz zurna- és buzukijátékára, valamint csodálatos énekhangjára íródott darabokat ütköztet masszív elektronikus ütemekkel, torzított hangképekkel; hipnotikus és magával ragadó módon rétegzi egymásra a két kultúra zenéjét.

Mintha Libanon egyszerre létezne a múltban és a jövőben

– jellemezte eddigi legutóbbi albumát, az If He Dies, If If If If If If-t a kritikusok egyike és valóban: Radwan mestere annak, hogy hogyan modernizálja a tradíciókat anélkül, hogy azok elveszítsék a gyökereiket.

Fotó: a zenekar hivatalos Facebook-oldala.
Fotó: a zenekar hivatalos Facebook-oldala.

A Jerusalem In My Heart fellépései pedig minden alkalommal különleges audiovizuális show-k: a projektnek kezdettől fogva része a montreáli filmművész, Charles-André Coderre is, aki 16 és 35 milliméteres filmekből rak össze egy, az aktuális fellépéshez igazodó vetítést, kiteljesítve ezzel az élményt.

Szervezők: Phoenix Music Hungary, a Fucktothemusic és az ötéves Recorder magazin

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2016. – október – 30. – 20 óra

Helyszín: Dürer Kert

Jegyár: elővételben 1 900 HUF (limitált, összesen 100 darab kerül értékesítésre), illetve a helyszínen 2 500 HUFért. Jegyek elővételben vásárolhatóak a Dürer Kert pénztárában, illetve a Tixa rendszerében: ITT

Kiemelt fotó: a zenekar hivatalos Facebook-oldala

Kezdőlap > Uncategorized > A három ábrahámi világvallás szenthelye a szívemben

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból