A huszonegy húros hangszer virtuóza Magyarországon

A huszonegy húros hangszer virtuóza Magyarországon

A különleges és rendkívül gazadag zenei kultúrájáról ismert Maliból érkezik hozzánk az este főszereplője, abból a Nyugat-afrikai térségből, ami többek között olyan zenészeket adott a világnak, mint Habib Koite, Ali Farka Toure, Issa Bagayogo vagy éppen a Tinariwen.

Mali bár nem rendelkezik értékes ásványkincsekkel, nincs gyémántja és olaja sem, csodálatos zenékkel viszont tele van az ország, ezeknek pedig elsőszámú exportőre és nagykövete nem más, mint Toumani Diabate. Nála megalapozottabb zenei háttérrel kevesen rendelkezhetnek: ha hinni lehet a családi szóbeli hagyománynak, Toumani familiájában hetven generációra visszamenőleg találhatunk zenészeket. Hozzá hasonlóan apja, Sidiki Diabaté is kora játékos volt, ő készített először lemezfelvételt is a hangszerrel még 1970-ben.

Toumani Diabate mellett alighanem a hangszere is némi bemutatásra szorul. A kora egy jellemzően nyugat afrikai húros, pengetős hangszer, leginkább a hárfára hasonlít. A hangszer testét adó, bőrrel bevont tökhéj főlé vannak kifeszítve a húrok két oldalt, összesen 21 van belőlük. A játékos az egyik oldalon lévő húrokon a dal lüktetését megadó basszushangokat játsza többnyire, míg a másik oldalt található húrokon adja a dallamhangokat.

Toumani Diabate, aki kétségkívül a hangszer legnagyobb virtuózának számít, már ötévesen elkezdett a korán játszani, fiatalkorában a Ketama flamenco zenekarral zenélt együtt, majd megalapította a Symmetric Orchestrat. Készített közös lemezt a szintén kora játékos Ballake Sissokoval, de szerepelt együtt a blues-legenda Taj Mahalal, valamint Björk Volta című albumán is hallhatjuk őt. A legnagyobb sikert a szintén Maliból származó, zseniális gitárossal, Ali Farka Touréval közös lemezei, az Ali and Toumani és az In Heart of the Moon aratták, ez utóbbiért a tradicionális világzene kategóriában a Grammy díjat is megkapták 2004-ben. Játszott többek között a Glastonbury és a Sziget fesztiválon is már, de fellépett a világzene legnagyobb rendezvényén, a WOMAD-on is. 

Toumani játéka végtelenül megnyugtató, kikapcsoló élményt nyújt. Egyszerre képes lekötni figyelmünket szokatlan megszólalásával, és tud ellazítani egymásba olvadó, gyönyörű melódiái révén. A mostani fellépésén fiával, a szintén korán játszó, valamint még hip-hoppal is fogalakozó Sidikivel közösen mutatják be legutóbbi instrumentális duó-lemezüket, amelyet egyszerűen csak Toumani & Sidiki névre kereszteltek. Ha valaki tényleg ki akar szakadni a szürke hétköznapokból, és egy egzotikus, egyben univerzális zenei élményt akar megtapasztalni, akkor ott a helye a Müpában március 20-án.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. – március – 20. – 20 óra

Helyszín: Müpa

Jegyár: 2. 200 – 3. 200 HUF a helyszínen, vagy ITT

Kép forrása: npr.org

Kezdőlap > Uncategorized > A huszonegy húros hangszer virtuóza Magyarországon

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból