Juno Shen szerint már Vincent van Gogh is affektív zavarban szenvedett

Juno Shen szerint már Vincent van Gogh is affektív zavarban szenvedett

Az úgynevezett szezonális affektív zavar (seasonal affective disorder, SAD – a szerk.) rengeteg művész életét megkeseríti. Főleg azért, mert kevesen tudják, mitől szenvednek. Szerencsére létezik megoldás.

Szép dolog művésznek lenni, egy külső szemlélőnek a legszerencsésebb életformának tűnhet. Pedig kutatások bizonyítják: a hideg idő – sőt, a meleg is – és a sötétség képes befolyásolni a produktivitást. A szezonális affektív zavar, ahogy a nevében is benne van, az évszakok hangulatra kifejtett hatását jelöli.

A mentális zavarban szenvedők sokszor nem tudják, mihez kezdjenek / Fotó: Gfycat

 

Juno Shen művész évekig szenvedett levertségtől, szeptembertől-májusig. Depressziós hangulata volt, nem volt kedve kimozdulni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legnagyobb problémát azonban az okozta, hogy alkotni se tudott. Míg végül kiderítette, hogy amitől szenved, azt a hideg évszak okozza.[/perfectpullquote]

A kevés napfénytől felborulhat a cirkadián ritmusunk, vagyis a biológiai óránk. Ez okozhatja a depressziós érzést. Ami azt illeti, már Van Gogh is ettől szenvedett. Ez egyértelműen kiderül festményeiből és testvérének írt leveleiből, állítja Juno Shen.

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

Shen fénylámpát, meditációt és kognitív terápiát alkalmazott, hogy könnyítsen problémáján. Tudatosítva, hogy mi okozta levertségét, könnyebben találta meg a kezelési módszereket. Természetesen nem csak a művészek éreznek hangulatingadozást a téli hónapokban, vagy nehezebb koncentráltságot a hőségben. Vélhetően mindenki tapasztalata már, hogy ezekben az időszakokban kevésbé aktív. Ez teljesen normális. Akkor érdemes, sőt, kell is szakemberhez fordulni, amikor már a mindennapi tevékenységünket sem vagyunk képesek elvégezni.

Kezdőlap > Juno Shen szerint már Vincent van Gogh is affektív zavarban szenvedett

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból