Megnyílt Andy Vajna kiállítása, ráadásul Oscar-díjas akciófilmessel

Megnyílt Andy Vajna kiállítása, amelyet a nemrég elhunyt filmproducer barátai és kollégái rendeztek meg Hongkong-Los Angeles Budapest címmel. 

Andy Vajna 42 filmjének plakátjaiból, forgatási fotóiból és személyes relikviáiból nyílt kiállítás. A rendezvényt Vic Armstrong Oscar- és BAFTA-díjas, a világ egyik legnépszerűbb akciójelenet-rendezője nyitotta meg csütörtökön, a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Vajna számos olyan film producere volt, amelyek minden idők legjobb akciófilmjei közé tartoznak, mint a Rambo, Terminátor 2, Air America, Die Hard 3 vagy éppen a Total Recall – Az emlékmás[/perfectpullquote]

– mondta Armstrong.

Vic Armstrong Andy Vajna Kiállítás
Vic Armstrong Az Andy Vajna-Kiállítás Plakátja Előtt / Fotó: Keresztesi Zoltán

“Szerencsés vagyok, hogy ezek közül jó néhányban együtt dolgozhattam vele. De Andy nem csak nagy filmeket csinált, igazi hazafi volt és varázslatos művészi ízléssel rendelkezett. Számos olyan kisebb magyar mozifilm producere volt, amely csak azért jöhetett létre, mert a szívügye volt, hogy elkészüljön” – idézi az MTI Armstrongot, aki a Rambo, az Air America, Az emlékmás, a Terminátor, a Tökéletes katona és a Szabadság, Szerelem című filmekben dolgozott együtt Vajnával.

Otthonában érte a halál – Elhunyt Andy Vajna, az egyik legismertebb magyar

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról. A Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, aztán Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Vic Armstrong kaszkadőrként olyan legendás hősök bőrébe bújt, mint Superman, Indiana Jones vagy James Bond. Akciórendezőként pedig neki köszönhetjük többek között a Terminátor 2. – Az ítélet napja nyitójelentét és motoros-kamionos üldözését, az Air America, a Dűne, a Csillagközi invázió, a Star Wars: A Jedi visszatér, a Charlie angyalai vagy a Szárnyas fejvadász akciójeleneteit. Több évtizedes pályafutása alatt együtt dolgozott Steven Spielberggel, Ridley Scott-tal, George Lucasszal, Martin Scorsesével és Sir Richard Attenborough-val. Armstrong szerdán a Francia Intézetben tartott mesterkurzust magyar filmeseknek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A film örök szerelem volt számára, a filmkészítés nem munkát, hanem szórakozást jelentett neki. Páratlan tehetségű ember volt, az egyik legelismertebb, legsikeresebb producer, aki megújította és világszínvonalra emelte a magyar filmet és filmgyártást[/perfectpullquote]

– mondta Tőzsér Attila producer a megnyitón, amelyen mások mellett részt vett Koltai Lajos operatőr-rendező, Kocsis Tibor rendező és Gát György producer is.

Andy Vajna Kiállítás
Andy Vajna 2017-Ben / Fotó: Móricz-Sabján Simon

A kiállításon szerepel például az első Vajna-film, az 1972-ben készült Deadly China Doll, a Rambo – Első vér (1982), az Angyalszív (1987), a Vörös Zsaru (1988), az Elemi ösztön (1992), az Evita (1996) és A miniszter félrelép (1997) plakátja is. Ám láthatóak még forgatási fényképek, a producer személyes relikviái, a Rambo-filmekben használt eredeti kések, az Evitáért kapott Golden Globe-díj és Alan Parker rendező rajzai is.

Hollywoodnak nem éri meg többé szexjelenetet forgatni

Anno, amikor olyan nagy költségvetésű filmek készültek Hollywoodban, mint az Elemi ösztön, Ne nézz vissza!, Mulholland Drive stb., aligha lehetett volna elképzelni bármelyiket is szexjelenet nélkül. Nem feltétlenül azért, mert ezzel csalogatták be a nézőket a moziba, hanem, mert a történet is megkövetelte a jelenlétüket.

A Filmalap csütörtöki közleménye szerint a kiállításhoz katalógus is készült, amelyben a kiállításon szereplő plakátok és egyéb tárgyak fotója mellett számos személyes történet olvasható, például Joe Eszterhastól, John McTiernantől, Koltai Róberttől, Nemes Jeles Lászlótól, Sándor Páltól és Szabó Istvántól, illetve néhány olyan filmes sztori is helyet kapott benne, amelyek eddig még sosem jelentek meg.

A katalógus előszavát Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója jegyzi, aki 30 évvel ezelőtt találkozott először Andy Vajnával:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]… ezek bizony elég jó filmek! S ahhoz, hogy éppen ilyenné lehettek, a készítők tehetségén, odaadó munkáján túl kellett egy ember, aki elég jól ismerte a siker képletét, és művésze volt a bölcs közelségnek, ahonnan a jóból még jobbat, az ügyesből különlegeset lehet varázsolni. Andy Vajnát ez a tudás, a mindenre kiterjedő figyelem tette világhírűvé: sikeressé a filmipar legöldöklőbb ringjének számító Hollywoodban, és eredményessé a hazai filmgyártás megújításában.[/perfectpullquote]

A tárlat szeptember 30-ig látható a Kempinski Hotel Corvinus Budapest lobbyjában és a szálloda Nobu Budapest éttermében.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk