Az autizmus esetében sokszor az a bélyeg határozza meg, kik ők és hogyan tekint rájuk a társadalom. Az ítélkezők azonban hajlamosak elfelejteni, hogy elsősorban mind emberek. Ebben a cikkben annak járunk utána,  miként jelenik meg ez az üzenet a mozivásznon.

Tudod, mi az autizmus?

Az autizmus dobogós helyen áll a megbélyegzett és félreértelmezett jelenségek között. Ha valakiről azt halljuk, autista, azonnal kialakul bennünk egy (negatív) kép. E stigmatizáció mögött – tisztelet a kivételnek – általában nincs releváns tudás arról, mit is takar konkrétan ez a szó. Néhány rövid bekezdésben átnézzük, mit jelent az autizmus.

Egy autista kisfiút és anyját akartak leszállíttatni a buszról “Orbáni értékrendek” hiánya miatt

Az eset csütörtök délután történt az anya emlékei szerint. A felháborodott utasok először azon botránkoztak meg, hogy telefont ad Tóth-Turgonyi Dóra a kisfiának. Milyen anya az ilyen? Telefont adni egy ekkora gyereknek? – hangzik el a vádaskodás a 34-es busz végéből. Nem hagyott alább, míg végül az édesanya felvilágosította a gyűlölködőket.

Az Autizmus Alapítvány megfogalmazása szerint autizmusnak nevezzük “a szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavarát, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet.”

Különböző formáit egységes kórképként, „autisztikus spektrumzavarként” definiálja a modern szakirodalom.

Ez egy genetikusan meghatározott, legtöbbször élethosszon átívelő állapot, amelynek különböző fokozatai lehetnek.

A spektrum két végén a súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérültek és a többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) emberek állnak. “A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.” A leggyakoribb társuló rendellenesség az értelmi fogyaték, de sűrűn előfordul még a dühkitörés, evés- és alvászavarok. A tipológia szerint az autizmuson belül megkülönböztetjük autisztikus zavart vagy Asperger-szindrómát. Az Asperger-szindrómában szenvedők szóban ugyan jól kommunikálnak, a nonverbális kommunikációjuk azonban minimális.

Ma már az orvosok, az alapítványok, – például az Autista Segítő Központ –  a tematikus rendezvények, Facebook-oldalak (Autista vagyok) és az oktatási intézmények is nagy hangsúlyt fektetnek az autizmus bemutatására, közelebb hozására. Fontos annak a felismerése, hogy az autisták is teljes értékű tagjai a társadalomnak.

Kaner Flex, egy autista srác mozgásművészetén keresztül kommunikál és épít szédítő karriert

Kaner Flex Dél-Londonban született és nőtt fel. Autodidakta módon tanult táncolni, és ma már igazi mozgásművész. FKA twigs, énekes, dalszerző, lemez producer és táncos fedezte fel London utcáin 2014-ben. A dél-londoni fiatalember autista. Korábban nehézséget okozott neki a környezetével való kommunikáció. Sokat zaklatták az iskolában autizmusa miatt.

A téma aktualitását és fontosságát jelzi, hogy a tavalyi VOLT fesztivál társadalmi felelősségvállalásának is ez állt a középpontjában, melyről ezen a linken olvashattok részletesebben.

Hollywood valamit jól csinál

Mint a legtöbb „másság” esetében, az autizmussal kapcsolatban is a média, azon belül is a filmipar gyakorolja a legnagyobb hatást a társadalomra.

A filmek verhetetlen előnye például a programokkal és röpiratokkal szemben, hogy nagy és változatos közönséghez tudnak eljutni, eszközeik segítségével pedig újabb és újabb nézőpontból tudnak rávilágítani a részletekre.

A továbbiakban négy film – ismert mozik és kevésbé ismert dokumentumfilmek – kapcsán mutatjuk be, miként is foglalkozik a mozgókép az autizmussal.

A témában alkotott filmek „etalonja” az 1988-as Esőember (Rain Man) Tom Cruise (Charlie) és Dustin Hoffman (Raymond) főszereplésével. A középpontban két fivér, Charlie és Raymond kapcsolata áll: Charlie a férfi sztereotípiákat tökéletesen kielégítő lelketlen macsót, Raymond pedig az ő autista, ám hihetetlen értelmi képességekkel rendelkező bátyját alakítja.

Film 4079 Rain Man Hi Res 40A4A3B5
Jelenet Az Esőember Című Filmből / Fotó: United Artists

Ha úgy tetszik, a film egy ideális átalakulást mutat be Charlie személyiségében autista testvérével való kapcsolatán keresztül. A férfi elsőre nem csupán elutasító, de leereszkedő attitűdje a valódi életben adott átlagos reakcióról mutat tükröt.

A történet előrehaladtával azonban lassan kitágul a nézőpontok horizontja: Charlie lassan ráeszmél, hogy minden jellegzetessége ellenére Raymond ugyanolyan férfi, mint ő.

Vágyik a szeretetre, vannak hobbijai, félelmei, boldog és nehéz pillanatai. Az Esőember ugyan egy kitalált család drámája az autizmus – kissé túlontúl általánosított formában – elhíresült kórrajzával, mégis kiváló tükör és útmutató a nézők számára.

Sem a szerelem, sem az autizmus nem válogat

A 2018-as Titanic Filmfesztiválon is díjazott Az aprót megtarthatod (Keep the Change) már egy sokkal kevésbé ismert aspektusát vizsgálja a kérdésnek. Az autista emberekkel kapcsolatos feltételezéseink egyike, hogy nem élnek romantikus értelemben vett magánéletet. A rendező, Rachel Izrael e véleménnyel megy szembe azzal, hogy egy „romkom” keretein belül egy autista szerelmespárt állít a középpontba.

Katalogus Keep The Change Courtesy Of Keep The Change 1.Jpg Masolata
Jelenet Az Aprót Megtarthatod Című Filmből / Fotó: A Film Hivatalos Imdb-Oldala

David és Sarah nem éppen mindennapi körülmények között, egy autistákat támogató csoportban találkoznak egymás tökéletes ellentéteiként. Davidet túlságosan befolyásolja a társadalom által rá rakott bélyeg és nem hajlandó elismerni állapotát.

Sarah ellenben elfogadta sorsát, és a lehető legtöbbet akarja kihozni belőle – kapcsolatukat kihasználva pedig a férfit is erre a felfogásra ösztönzi.

Megkapó üzenet, hogy miként az autizmus, úgy a szerelem sem válogat, és ebbe Davidnek is bele kell nyugodnia.

Szintén a szerelemmel, ám már dokumentumfilm formájában foglalkozik az Independent Lens: Autism In Love (2018). Műfajából adódóan ebből a filmből hiányzik a mozi rózsaszín máza. Két, autizmussal élő pár mindennapjait követjük nyomon, azok minden nehézségével és szépségével együtt.

Autism In Love Lindsey Dave
Jelenet Az Autism In Love Című Filmből / Fotó: Pbs

Hatásos és tiszta képet ad, a mozival ellentétben, valódi emberek életéről. Egyetlen „cukrozott” rész talán mégis akad, ez pedig maga az üzenet, ami viszont megegyezik Az aprót megtarthatodéval: a szerelem mindent legyőz.

Ideje nézőpontot váltani!

Végül következzék Joey Travolta dokumentumfilmje, melynek címe ismerősen csenghet: Normal People Scare Me: A Film about Autism. A film 2006-ban debütált a Hot Spring Documentary Film Festivalon. Joey Travolta egészen váratlan dolgot tett: nem külső, hanem belső nézőpontot keresett.

Ahelyett, hogy történetet kerekítve köré vagy a mindennapok keretébe ágyazva mutatta volna meg kívülről az autizmust, ő mélyinterjúkat készített valóban érintett emberekkel.

Megkomponálatlan, őszinte és emberi beszélgetéseket nézhetünk és hallgathatunk végig egy, a „normális” emberek által ismeretlen szemszögből.

A dokumentumfilm amellett, hogy tanítani akarja közönségét, tükör helyett frontálisan ütközteti a ténnyel: ők is emberek.

Mit tanultunk ma?

Meglepően sok filmről lehetne még mesélni, hiszen fő- vagy akár mellékszereplőként is számottevő alkotásban találkozhatunk az autizmus témájával. Előbbire lehet példa A bátyám árnyékában (White Frog), utóbbira pedig a Kedves John! (Dear John).

Az első lépés minden baj orvoslására az elfogadás, ezek a művek pedig pontosan ezt segítik elő.

Ráadásul azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az említett (dokumentum)filmek e specifikus téma nélkül is megnyerő alkotások. Az aprót megtarthatod könnyed ugyan, ám korántsem az a sablonos klisé-montázs, amiből minden évben kapunk egyet karácsonykor.

266657 1024 A Batyam Arnyekaban 02
Jelenet A Bátyám Árnyékában Című Filmből / Fotó: Est.hu

Ugyanez igaz a Normal People Scare Me esetében is: szükségünk volt már egy igazi dokumentumfilm-sorozatra a megannyi bugyuta „valóságshow” kiegyensúlyozására. Olyan áldásos tevékenysége ez a filmiparnak, ami minden támogatást megérdemel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.