Harmadik vonal: „Ennek a generációnak sokkal nehezebb volt megtalálnia a saját hangját”

Megkülönböztethetünk-e különféle slammer generációkat? Milyen út vezet az országos bajnoki címhez? Team vs. szóló slam? El kell-e határolnunk a slamet az irodalomtól? Ezekhez hasonló kérdésekről beszélgettem Munding Mártonnal és Szén Benjaminnal, a 6. Team Slam Országos Bajnokság nyerteseivel.

ContextUs: Ha jól tudom, a Harmadik vonal mint formáció 2016-ban alakult meg, de azelőtt is ismertétek egymást. Hogyan és miért jött az ötlet, hogy teamet alakítsatok?

Marci: Egy slamen találkoztunk, ami után átmentünk a szomszédos kocsmába. Arról beszélgettünk, hogy vannak az „első vonalas slammerek” (például Simon Marci vagy Závada Peti), a „második vonalas slammerek” (például Mészáros Peti és Purosz Leo – akkor még ő is slammernek számított). És megállapítottuk, hogy a harmadik vonalas generációnak nincs egy teamje sem, nem képviseli senki. Budapestre kerültünk, és úgy gondoltuk mi, hülye gyerekek, hogy majd alakítunk egy nagy csapatot. Eredetileg öten lettünk volna: Benji, Signo (Pintér Kristóf), Sallai, Orosz Tomi meg én. De jó, hogy nem így alakult, mert egy kontrollálatlan szar lett volna az egész.

Benji: Szóval a Harmadik vonal egy halva született csecsemő volt. Életet leheltünk bele, és valahogy felsírt.

ContextUs: Ha az eredeti koncepció alapján indultok el, akkor szerintetek ugyanitt tartanátok?

Marci: Nem, Benjivel nagyon jól tudunk működni és kompromisszumot kötni. Régen Orosz Tomi mediátorként szolgált a vitáinkban.

De már eljutottunk arra a szintre, hogy simán elküldjük a másikat a jó kurva anyjába.

Benji: Például ha mondok egy kriminálisan rossz sort, akkor Munding egy locsolóval a szemembe spriccel. „Szégyelld magad, te szerencsétlen nyomorék, hogy ilyeneket kiejtesz a szádon!” – mondja.

Marci: Meg olyan is előfordul, hogy én hozom a giccsfaktort.

Harmadik vonal – 4. TEAM SLAM OB

http://slampoetry.hu/ https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary Operatőr+vágó Polgár András Operatőr Szabados Márk

ContextUs: Mondtátok, hogy Harmadik vonal a „harmadik slammer generációt” jelképezheti, amibe ti is tartoztok. Mit gondoltok, mik azok a sajátosságok, amik alapvetően az ide tartozó slammereket jellemezik?

Marci: Úgy mondanám, hogy ők a 2015-ben slammelni kezdő emberek. Akkor volt nagy hájpon például Basch, Mészi meg a Standard hiba. Azt gondolom, hogy az utánuk következő generációt nevezhetjük harmadiknak. Ami ilyen ismérv lehetne, az az alanyiság. Az első két generáció teljesen pionir módon rakta össze a szövegeit. Például volt a Bob-féle színpadi határfeszegetés, Mészi teátrális elemei vagy akár Molnár Péter és az emberjogi vonal. Ennek a generációnak sokkal nehezebb volt megtalálnia a saját hangját, egy csomó dolog már ki volt aknázva.

Nagyon nehéz újat mondani, mikor vannak elpuffogtatott platformok.

Például ilyen volt a jó öreg orbánozás, amihez könnyű hozzányúlni, úgy, hogy mondjuk, a végén kapj egy 8-ast.

Benji: Én sosem gondolkoztam ilyen struktúrákban. Attól, hogy valaki 2015-ben kezdett el slammelni, nem tehető be semmiféle skatulyába. A „harmadik vonalat” én olyan értelemben szeretem használni, hogy mi vagyunk a harmadosztály, ha Basch Petiék a Premier League. De természetesen ez teljesen nevetséges, szerintem Munding már benne van a top 3 slammerben az országban. 

ContextUs: Az indulásotokkor a hármas szám a generációtokon kívül a csapat tagjainak számát is mutatta. Mi történt Orosz Tamással?

Benji: Volt egy facebookos beszélgetésünk, amiben mind a hárman benne voltunk.  Jött a 2017-es OB, és akkor olyanokat írogattunk, hogy: „boys, OB is coming, do something”„csináljuk, nyerjük megés ehhez hasonlók. Erre válaszként Orosz közölte, hogy neki barátnője van, valamint most írja a szakdogáját… Én egyébként ’16-ban adtam le az enyémet. A lényeg, hogy nem volt neki az OB olyan fontos, hogy a felsoroltaktól vonjon el energiát. Ezért úgy döntött, hogy kiszáll. Utána elgondolkodtunk azon, hogy be kéne venni egy új harmadik tagot.

Kép3
Munding Márton (B) És Szén Benjámin A 2018-As Team Slam Országos Bajnokságon, Az Első Díj Átvételén

Marci: Volt egy mental castingunk, hogy kit vegyünk be. Olyanról volt szó, hogy Maier Petit, Imre Ábrist vagy akár Bánóczi Beát megkörnyékeznénk.

Benji: Én Leót akartam, akkor még slammelt.

Marci: De én megvétóztam… Bocsi, Leo! Tominak egyébként a döntését tiszteletben tartottuk, azóta is jóban vagyunk.

ContextUs: „Azért jó team slamelni, mert nem érzed, hogy mennyire kibaszottul, nyomorultul egyedül vagy. Igazából a team slam úgy viszonyul a szóló slamhez, mint a faszverés a szexhez” – hangzik egy promóvideótokban. A hasonlatot értelmezve felmerült bennem, hogy miért választanátok inkább a faszverést, mint a szexet?

Marci: A válasz: átgondolatlan az a promóvideó. (nagyon nevet)

Benji: Az analógiát arra értettem, hogy a team slamben és a szexben is többen vagyunk. De a szóló szövegmondáskor meg a faszveréskor is egyedül vagy, csak felcseréltem.

Marci: Meg már illuminált állapotban kezdtük el megvágni. És borzasztóan nevettünk a reakción, mikor ránéztem a videóban Benjire. Direkt benne hagytuk, már csak ezért is. De egyébként mi sem tudtuk értelmezni.

Harmadik Vonal – 6. Team Slam OB Döntő PROMO

boldog 4/20-t gyertek teamslamelni 2018.05.06. Trafó #kellegycsapat

Benji: Mi gyakran „nem vagyunk következetesek” – ez ugye Munkatársak-szöveg.

ContextUs: „Mindig egyedül vagy. De nyugi, ez még nem feltétlen magány! A magány az, az éjszakai BKV-ellenőr a tömött négyes-hatoson”. Talán ez, az elsőkörös szövegetek legfontosabb mondanivalója. Ehhez társult az a koncepciótok, hogy csak Benji állt a színpadon, míg Marci a függöny mögül mondta el a szövegrészeit, így téve még szemléletesebbé a szöveg üzenetét.  Mit gondoltok, az előző szövegeitekhez képest ennek elsődlegesen a frappáns koncepció miatt sikerült a legmagasabb pontszámot begyűjtenetek?

Marci: Kezdjük ott, hogy komolyan nem értjük, miért mindig ezt a sort idézik tőlünk!

Benji: Simon Márton tette ezt ki tőlünk Facebookra először.

ContextUs: Engem főként a magány és az egyedüllét szembeállításának oka érdekelne.

Marci: Érdekes, ebbe nem gondoltunk bele! Úgy voltunk Simon Marci idézete után, hogy ha az embereknek ez csorgott le a szövegből… Ennyi erővel tényleg lehetett volna az, amit eredetileg kitaláltunk: kicsapjuk Benjit egyedül Tommy Hilfger gatyában majomként ugrálni a színpadon.

Benji: Tudni kell valamit erről a TSOB-ről! Nem volt ez feltétlen tiszta verseny. Két dolog is feltolt minket a dobogóra, ami közül az egyik, a piros Tommy Hilfiger alsógatyám volt. Szóltam is Marcinak a döntő előtti napon: „figyelj, tesám, mim van!” Előkaptam az alsónadrágot, és azt mondtam: „ez a kabalanadrág, felkapom, ha kell, ebben állok ki. Hidd el, abban a pillanatban nyerni fogunk!”

Marci: A másik pedig, hogy Katika, a nagynéném küldi nekem a spirituális energiákat minden vizsga előtt. Most is felhívtuk, hogy: „Katika, be vagyunk szarva, ne bassza el Benji!” És ránk rakta a buffot! Visszatérve a kérdésre, mi nem ezt tarjuk a legfontosabb üzenetnek!

Ez a mondat csak egy fejezet volt, egy eszköz, ami rámutatott arra, hogy a magány és az egyedüllét nem ugyanaz.

A cél az egyedüllét kérdésének körüljárása lett volna. Az, hogy ez a rész catchy lett, az egy cherry on the top, egy kamatláb, egy többletmalac. Mindig arra törekszünk, hogy továbbfeszegessük a műfaj határait. Próbáljuk push-olni a limitjeinket, és szeretném azt hinni, hogy szövegileg is fejlődtünk.

Benji: Én is szeretném ezt hinni. Szerintem a koncepcióval egyben volt a szöveg. Sok meló volt vele, de faszán összeraktuk. Nem volt egyik se erősebb a másiknál, minden együtt volt működőképes.

Harmadik vonal – 5.TEAM SLAM OB – Előválogató

5. Team Slam OB döntő: http://fb.com/events/1334968889903259/ http://slampoetry.hu/ https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary video Polgár András

ContextUs: Ha megnézzünk az eddigi, közös szövegeitek hangulatát, általában valamiféle személyességet, panaszkodást, viccesen szomorúságot érzékelünk.  Talán azt is lehet mondani, hogy ti voltatok az a csapat, akiknek tagjai a legnagyobb mértékben hozzájárultak a „sadboi”-ságnak mint slam trendnek a kialakulásához és terjedéséhez. Azonban az közelmúltban többször hangoztattátok, akár szövegekben is a színpadon, hogy a „sadboi” korszak ideje lejárt számotokra.  Úgy érzitek, hogy a mostani két szöveggel, amit a TSOB-ra vittetek, sikerült kilépnetek ebből a skatulyából?

Benji: Szörnyet teremtettünk. A sadboi kultúrából egy fekélyes, gennyes daganat lett. Ez kurvára nem király. Nem menő szomorúnak lenni. Mi is azt hittük, de nem. Minden erőnkkel próbáljuk magunkról ezt lerázni, és másnak is mondani, hogy fejezzék be.

Marci: Szerintem a szövegek lecsapódásait kezeltük hibásan. Elkezdtünk lubickolni abban, hogy mi vagyunk a sadboi-ok, megismertek minket, miután az 5. TSOB-n csináltunk egy „slágert”. Ezzel az a baj, hogy ha a negatív tulajdonságaid alapján kezdenek el mások beazonosítani, te is egyre jobban azonosulsz a negatív dolgaiddal. Egyre depressziósabb leszel. Szóval, szar volt.

Nagyon fura most látni, hogy tök tehetséges emberek, például Orbán Bence, másznak bele ugyanebbe, és kezdik ugyanezeket a dolgokat felvenni.

Jó, hogy jó szövegek születnek belőlük, meg kell beszélni a szorongásról, de, légy szíves, közben gondolkozzatok azon is, hogyan kéne belőle kijönni!

MUNKAVONAL-2017.11.18. V. Slam Poetry Nyíregyháza

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

ContextUs: Az elmúlt évben több, a Munkatársakkal (Juhász Márton, Maier Péter) közös szövegeteket is előadtátok Munkavonal formációként. Ezek a slamek általában sokkal jobban illeszkednek a trash kultúrába, és kritikusabb hozzáállást várnak el a közönségtől, mint azok, amiket a két csapattól külön-külön megszokhattunk. Hogyan alakulnak ki azok az előadások, amikben gyakran körülbelül 10-15 másodpercig csak olyanokat üvöltötök a színpadon: a nőtöltő gép vagy több kevertet a pultokba?

Marci: Kihagytad az örök klasszikust: a buládat, a picsádat, a… Orfű, Slam Tábor, 2017. július 26-a… Borzasztóan rommá ittuk magunkat, és rájöttünk, hogy másnap lesz a team verseny. Mind a két csapat jelentkezett, de egyikünknek sem voltszövege. Egymás mellet volt a sátrunk, megcsináltuk a slamet, és azóta együtt maradtunk. Tök jó, hogy van egy ilyen supergroupunk.

Négyen nem feltétlen lehet komoly szöveget írni, könnyebb nyomni a trash-t.

Ilyenkor olyanok vagyunk, mint mikor a zenekarok összeállnak egy nagy formációba és örömjammelnek. A 2018. július 26-ai, ankertes klub slam pont az egyéves Munkavonal évfordulóra esik. Úgyhogy lehet, hogy belengetjük a pömpölőt, talán várható egy nagy szülinapi Munkavonal-szöveg. Szóval prepare your kevert, Ladies and Gentlemen, hozzátok a bulátokat!

Benji: Technikailag a Munkavonal-szövegek a barátságunkból születnek, abból, ahogy beszélünk és viselkedünk egymással. Van egy groupchatünk, ahol folyton röhögünk, hülyeségeket írogatunk. Majd ebből a hatalmas trashmasszából lesznek a Munkavonal-szövegek. Ezek az ötünk (Signoval együtt) dinamikáját reprezentálják.

ContextUs: Irodalommal és írással a slamen kívül is mind a ketten foglalkoztok. Marci főleg prózát, Benji pedig jobbára verseket ír. Tapasztaltok esetleg valamiféle megkülönböztetést a slam miatt, amikor a szépirodalmi műveitekről van szó?

Benji: Egyáltalán nem, semmiféle behatással nincsenek a slames dolgaim a versesekre, és fordítva. Teljesen szétválasztottam a kettőt, és nem is tervezem, hogy bármilyen formában összeérjenek. Azok a szerzők, akikkel jóban vagyok, akik szeretik, amit csinálok és segítenek engem, semmilyen formában nem hozták szóba nekem a slam poetryt. Legfeljebb – ha tudják, hogy csinálom – megdicsérnek, de ennyi.

Marci: Negatívat semmiképp, csak pozitívat. Amikor Potozky Lászlóval összeismerkedtem, télen, azt mondta, hogy nagyon menő, hogy prózásként tudok országos második lenni slamben.

Kép1
Munding Márton (B) És Szén Benjámin (J) / Fotó: Bokor Krisztián

ContextUs: Előfordult már, hogy megjegyezték (gondolok itt akár folyóirat szerkesztőkre vagy műhelyvezetőkre), hogy egy-egy, más műfajú alkotásotok túl slames? Egyáltalán hasonlítottak titeket más slammer-költőkhöz (pl. Simon Márton, Csider István Zoltán, Kemény Zsófi)?

Benji: Mondták már versemre, hogy slames, de ebben is csak annyi volt a kritika, hogy az adott szöveg inkább szóban működhetne jobban – túl laza a szerkezete. Olyan nem volt és nem is szeretném, hogy slammer-költőkhöz hasonlítsanak, az egy borzasztó bélyeg szerintem.

Marci: Én nem írok verseket, a prózáimra nem mondják, hogy slames, sem fordítva. Ez abszolút két külön világ nálam, jó vagyok a dolgok szétválasztásában. Biológia, slam, próza – van kvázi három különböző alteregóm.

ContextUs: Alapvetően hogyan gondolkodtok a slam és az irodalom kapcsolatáról?

Benji: A slam közel sem irodalom. Annyi kapcsolata van az irodalommal, hogy táplálkozik belőle, és szöveg. De ez a szöveg az irodalommal ellentétben nem papíron létezik.  A slam egy előadó-művészet, sokkal közelebb áll a színházhoz, mint az irodalomhoz. Nem is értem, mi az Isten ez az irodalomba való kapaszkodás! Talán Simon Márton, Csider István Zoltán, Závada Péter, Kemény Zsófi és Pion István miatt jött létre, akik az irodalomból érkeztek a slambe és meghatározó arcok lettek.

Marci: Az első magyar slamet úgy hirdették meg, hogy költők kontra rapperek. Akkor ott volt Busa Pista meg Saiid, velük szemben ült Szkárosi Endre és Peer Krisztián is.

Valószínűleg innen gyökerezik, hogy a slam alapjai Magyarországon az irodalomból erednek.

Pedig ez nem irodalom, hanem előadó-művészet, mint már mondtam. Bár ugye Marc Smith azért kezdett slammelni, mert munkás volt, nem engedték be a felolvasóestekre.

Benji: A slam a stand-uphoz is közelebb áll, mint az irodalomhoz. Ez is érdekes, hogy a stand-upnak ki tudott alakulni az identitása, a slamnek meg bele kellett csimpaszkodnia az irodalomba. Identitást kéne adni a slamnek, akkor lenne fasza!

Marci: Csúnya, hogy 10 év után nincs identitása, vagy ha van, akkor kívülről nehéz felfogni.

Harmadik vonal – 5.TEAM SLAM OB – Döntő

http://slampoetry.hu/ https://www.facebook.com/SlamPoetryHungary Video Polgár András

ContextUs: Szendrői Csaba és Babiczky Tibor a zsűri tagjai voltak. A TSOB előválogatója épp a választások előtti napra esett. Szendrői az ő és Babiczky nevében az értékelés során kijelentette, hogy a versenyen nem szerettek volna politikai témájú szöveget hallani. Ez másnap egy kommentháborút szült a Slam Poetry Magyarország Facebook-csoportban. Ti hogyan vélekedtek általánosságban a politikai slamekről, valamint a slamnek a közélethez való viszonyulásáról?

Marci: Szerintem nem szabad sutba vágni témákat csak azért, mert sokan szarul állnak hozzájuk! Lehet, hogy az embernek lenne egy jó politikai szövege, de ez a mondat marad meg benne. Pedig mindig lehet egy témában újat mutatni.

Benji: Én azt gondolom, hogy Csabi meg Tibi nem szerencsésen fogalmaztak. Nem egy témát kellett volna megbélyegezni. Azt kellett volna mondani, hogy nem akarunk közhelyes, politikai, zsánerszövegeket és orbánozást hallani. Nem lehet egy topikot kirekeszteni! Mindenről írhatsz, a lényeg, hogy, hogyan csinálod. Én úgy gondolom, hogy ezt akkor a zsűri is így akarta kommunikálni, csak rosszul fogalmazott.

ContextUs: Nemrég indítottatok egy Tumblr-oldalt Boiológia címmel, a The Coworkers zenekarral együttműködve. Ezen a honlapon főleg az egymásnak küldött viccesebb üzeneteiteket posztoljátok. Szerintetek hozzájárul-e a szakmai sikereitekhez, hogy a követőitek többet tudnak meg a magánéletetekről? Mennyire célzottan és mekkora hangsúlyt fektettek a brandetek építésére?

Marci: Ez inkább egy magunknak épített mém-oldal. Mi slammerek vagyunk, nem közéleti személyiségek. Egy olyan szubkultúrának vagyunk a tagjai, amibe bárki beléphet.

Benji: Nem építünk brandet. Ha te ezt látod, akkor meg kell mondanunk, hogy nem tudatosan csináljuk. A Boiológia pedig azért jött létre, mert szerintünk a mi csoportbeszélgetéseink a legviccesebb dolgok jelenleg az országban, vagy inkább a bolygón, talán a galaxisban.

Marci: Öncélú univerzum, öncélú kreténkedés.

Nekem van több mém-oldalam is. Ezeket azért csinálom, mert jókat nevetek magamon.

Ez egy hobbi, szórakozás, nem brandépítés.

ContextUs: De a Harmadik vonal mint csapat egyfajta márka lett a slamben, nem?

Benji: Mi csak a projektjeinket akarjuk megvalósítani. Mindig van valami új. Ha valakinek az tetszik, akkor megnézi.

Marci: Amit tudatosan szeretnénk elérni az, az, hogy az emberek minél többet team slameljenek, mert ez kvázi mellőzött pozíciót tölt be a slam szférában – ez tudatos, igen. Holott nem érdemli meg, hogy mellékvágányra legyen téve, mert hatalmas dolgokat tud kihozni az emberekből.

CV

A Harmadik vonal 2016-ban alakult, egyszeri országos közönségdíjas és egyszeri országos bajnok team slam csapat. Tagjai: Munding Márton és Szén Benjamin. A Munkatársakkal együtt (Maier Péter, Juhász Márton) alapították meg 2017-ben a Munkavonal formációt. Jövőbeni terveik: spoken word kontentek, valamint slam klipek létrehozása és a szakma megcukizása.

Munding Márton 1996-ban született. Idén szerez diplomát az Állatorvostudományi Egyetem biológia szakán. Slamet és prózát ír.

Szén Benjamin 2017-ben diplomázott az ELTE-n, történelem alapszakon. Slamet és verseket ír. Jelenleg az első kötetén dolgozik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból